Saltar apartados

La UA lidera un projecte europeu per a dissenyar un dispositiu innovador capaç de generar hidrogen a partir d'energia solar

El seu objectiu és afrontar l’esgotament de combustibles fòssils com a font principal d’energia i reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle

 

PROJECTE_FOTOH2_1
PROJECTE_FOTOH2_2
PROJECTE_FOTOH2_3

Consorci de socis en la reunió d’inici del projecte europeu FotoH2 coordinat per la UA

 

FotoH2_logoAlacant. Dimecres, 14 de febrer de 2018

Un dels desafiaments principals del segle XXI és resoldre la demanda energètica creixent per afrontar l’esgotament de combustibles fòssils, com també reduir les emissions de CO2. En aquest sentit, la fotosíntesi artificial es presenta com una de les tècniques més sostenibles per a obtenir hidrogen com a combustible a partir de dos recursos tan abundants com l’energia solar i l’aigua. El projecte europeu FotoH2, coordinat per la Universitat d’Alacant se centra, precisament, en el disseny i el desenvolupament d’un dispositiu fotoelectroquímic capaç de produir la conversió directa d’energia solar en energia química continguda en els enllaços de les molècules d’hidrogen.

“La fotosíntesi artificial és una de les alternatives que pot contribuir a rebaixar la nostra dependència d’energies de caràcter no renovable. En aquest context, es desenvolupa aquest projecte per a dissenyar un dispositiu de conversió d’energia solar en química (hidrogen a partir de la fotoelectròlisi de l’aigua) que també proporciona un mètode per a acumular energia”, explica l’investigador principal del projecte, Roberto Gómez, del Departament de Química Física i membre de l’Institut Universitari d’Electroquímica de la UA.

L’aproximació que s’adopta en FotoH2 és altament innovadora, sobretot pel que fa al disseny del dispositiu en forma de panells plans i a la utilització de membranes d’electròlit polimèric, utilitzades en altres dispositius electroquímics com electrolitzadors d’aigua o cèl·lules de combustible.

Entre altres objectius, aquest projecte pretén que el dispositiu produïsca hidrogen pur i sec amb cèl·lules construïdes a partir de materials assequibles i abundants. “Perquè l’hidrogen siga competitiu a nivell econòmic amb tecnologies convencionals s’han de reduir, d’una banda, els costos associats a la seua producció i, per un altre, els riscos que implica el transport i emmagatzematge d’aquest”, aclareix l’investigador de la UA.

L’obtenció d’energia renovable d’una manera eficient és una de les línies d’investigació més emergents. “En aquest sentit, destaca l’investigador de la UA, la radiació solar aporta energia a la Terra amb una intensitat de 120.000 TW, una quantitat que és superior en quatre ordres de magnitud al consum tecnològic fet per l’home”. “Resulta, per tant, atractiu tractar la demanda energètica amb fonts d’energia renovables des del punt de vista de la conversió i l’acumulació fotoquímica d’energia solar”, afig Roberto Gómez.

 

Socis europeus

Amb una durada de tres anys, des de gener del 2018 fins a desembre del 2020, el projecte d’investigació FotoH2, finançat pel programa de la Unió Europea Horitzó 2020, compta amb, a més d’investigadors de l’Institut Universitari d’Electroquímica de la UA, les empreses Broadbit Energy Technologies Sro (Eslovàquia), Hygear BV (Holanda) i Advanced Technology Solutions SRL (Itàlia), i l’Institut Italià de Tecnologies Avançades d’Energia “Consiglio Nazionale Delle Ricerche – ITAE”.

El campus de Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d’Alacant ha rebut, durant els dies 13 i 14 de febrer de 2018, a tots els socis de FotoH2 en la qual ha sigut la reunió d’inici de projecte.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464