Saltar apartados

L'Alcúdia: oberta per excavacions

La Universitat d’Alacant invertirà 45 mil euros en la campanya del 2018 que tindrà un any més l’ajuda de l’Ajuntament d’Elx

 

Alcudia_Excavacions1
Alcudia_Excavacions2
Alcudia_Excavacions3
Alcudia_Excavacions4
Alcudia_Excavacions5
Alcudia_Excavacions6
Alcudia_Excavacions7
Alcudia_Excavacions8
Alcudia_Excavacions9
Alcudia_Excavacions10
Alcudia_Excavacions11
Alcudia_Excavacions12

 

Alacant. 26 de febrer de 2018

La Universitat d’Alacant impulsa la segona campanya d’excavacions al jaciment de l’Alcúdia, antiga ciutat d’Illici, a la que van destinats 45.000 euros d’“Ajudes per a la realització de projectes d’investigació arqueològica”, campanya que ha començat aquesta setmana.

Aquesta edició continuen i avancen els quatre projectes de l’any passat: “Projecte Domus-L’Alcúdia: viure a Illici (Fase II)”, liderat per Sonia Gutiérrez Lloret; l’anomenat “Arqueologia i socialització del coneixement a l’Alcúdia d’Elx. Les Termes Orientals i les àrees circumdants (ASTERO)”, amb Jaime Molina Vidal al capdavant i el que té com a títol “Dames i herois. Després de la Ilici ibèrica”, de José Uroz Sáez. Tots aquests tornaran a tenir idèntic finançament, termini i condicions i també amb el suport de l’Ajuntament d’Elx. El Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement renova la seua ferma aposta per la revitalització de les investigacions en aquest actiu arqueològic únic a Espanya. A les excavacions pròpiament dites s’uneix el projecte de “Caracterització de mostres de l’Alcúdia mitjançant tècniques no destructives. Ceràmiques i Pintures”, de l’investigador principal Antonio Sánchez Sánchez, professor d’Edafologia i Química Agrícola, que continua l’estudi iniciat per la professora Juana Jordá i que trasllada l’anàlisi i els contrastos de les restes ceràmiques trobades al jaciment als laboratoris del campus.

 

Grans troballes

Els magnífics resultats obtinguts la campanya de 2017 han servit d’esperó als tres catedràtics d’arqueologia i responsables de les excavacions per a continuar treballant en un jaciment “en què el més espectacular pot estar encara per arribar, per això l’aposta pels tres projectes”.

Entre les troballes, destaca la realitzada pel Projecte ASTERO, en què treballa el grup d’investigació Patrimoni Virtual-Universitat d’Alacant, noves excavacions en el sector oriental de l’Alcúdia d’Elx on, a la fi dels anys 90 del segle XX, es va trobar un complex termal d’època d’August i altoimperial (segles I-II d. de C.), que han permès delimitar el complex termal i la comprensió de les fases i les funcions d’aquests, i localitzar l’entrada principal de les termes pel costat occidental i excavar part del carrer que hi donava accés. En la mateixa porta es descobria part de la paret despresa plena de grafits que principalment presenten noms personals. A més, s’ha trobat el vertader nucli termal en el sector oriental en el qual van poder excavar el frigidarium (sala freda) i part d’una sala calefactada pavimentada amb un magnífic mosaic policrom figurat. És una ampliació de les termes amb noves sales més grans i luxoses que s’han pogut datar en l’últim quart del segle I d. de C., fet que indica un creixement de la població i de la importància de la ciutat romana. S’ha estudiat el sistema de clavegueres i desguassos i s’ha determinat part del sistema d’evacuació d’aigües i residus.

Per la seua banda, en el projecte liderat per Sonia Gutiérrez es van trobar materials arqueològics d’un gran impacte com la petita venus d’os o la llucana d’iconografia eròtica, un ídol púnic i diversos objectes romans com també estructures altomedievals i romanes que és necessari estudiar en profunditat. L’equip va fer un mostreig sistemàtic de llavors, carbons i pòl·lens per a conèixer l’evolució del paisatge al camp d’Elx. Els treballs es van centrar l’espai comprès entre dos domus (cases aristocràtiques romanes), al nord-oest de l’Alcúdia on van aparèixer restes de nous habitatges i el que és molt nou en l’Alcúdia, s’han documentat les fases més recents de la història d’aquestes, “quan va ser un important bisbat bizantí i visigot, i es poden reconèixer per primera vegada indicis de la primerenca ocupació musulmana”, assegura.

Quant al projecte “Dames i herois. Després de la Ilici ibèrica. Projecte l’Alcúdia: investigació arqueològica interdisciplinària en el Sector 11”, focalitzat en el mateix lloc on va aparèixer la Dama d’Elx l’any 1897 l’objectiu últim es va centrar a aportar informació sobre les fases ibèriques de l’Alcúdia i, al mateix temps, trobar una estratigrafia arqueològica que reflectira les diferents fases històriques del jaciment. Segons Uroz, “destaca la troballa d’una fossa amb tres enterraments, després de tallar un gruixut paviment romà dins d’una casa abandonada sota el qual va aparèixer ceràmica ibèrica juntament amb material d’importació que ens permet datar aquestes produccions locals”. Fragments d’escultures, monedes, projectils de plom per a fona, motles de forner, algun otòlit, ceràmiques fabricades a Atenes, el sud d’Itàlia, una fíbula ibèrica, amb restes de teixit de lli, i també una sèrie de sediments naturals que podrien ser reflex d’un hiat temporal de l’hàbitat humà es van completar amb l’exhumació d’una sèrie d’estructures “que ens estan plantejant una situació extremadament interessant” en la qual seguirem treballant.

Amb el professor Antonio Sánchez Sánchez les troballes es traslladen als laboratoris del Campus per a la “Caracterització de mostres de l’Alcúdia mitjançant tècniques no destructives. Ceràmiques i Pintures”, El projecte inicial va permetre relacionar les pastes utilitzades en diversos fragments de ceràmica amb mescles d’argiles de pedreres localitzades al llarg del riu Vinalopó i cuites a temperatures que no superaven els 800ºC. A més, s’han descrit diverses tècniques utilitzades en la pintura dels atuells on l’òxid de ferro es barrejava amb guix, òxid de calci o argila blanca. Les ceràmiques de l’Alcúdia tenen una petjada elemental i mineralògica molt característica i diferenciadora. Amb aquest nou projecte es continuarà aplicant el mateix tipus de tècniques analítiques com la microfluorescència de raigs X que permetrà fer una anàlisi exhaustiva de les argiles de zones concretes com el pantà d’Elx, i se centrarà l’estudi de les argiles blanques que semblen ser la clau de la localització de les utilitzades en la fabricació de la ceràmica de l’Alcúdia, així com en alguns materials emprats en infraestructures i decoració.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464