Saltar apartados

La Universitat d'Alacant ha començat a excavar en el Tolmo de Minateda, Albacete, amb el cofinançament de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa

 

Tolmo_excavacion_Aire
Tolmo_excavacion2
Tolmo_excavacion3a
Tolmo_excavacion4
Tolmo_excavacion5a

Fotografies cedides per Sonia Gutiérrez Lloret

 

Alacant. 19 de juliol de 2018

Aquesta setmana ha començat la nova campanya d’excavacions arqueològiques al Parc Arqueològic del Tolmo de Minateda (Hellín, Albacete) gràcies al finançament de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa i la Universitat d’Alacant, amb la col·laboració del Museu d’Albacete.

El projecte “Tolmo de Minateda. Actuació arqueològica 2018”, està dirigit pels catedràtics d’Arqueologia de la UA, Sonia Gutiérrez Lloret i Lorenzo Abad; Blanca Gamo, tècnica del Museus (CT-ETAB i M-Esp. MUSEOS) de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa del Museu d’Albacete; i Pablo Cánovas, arqueòleg professional contractat per a fer treballs de direcció del Parc Arqueològic del Tolmo de Minateda i per a la direcció d’obra del seu projecte museogràfic entre 2008 i 2012.

Durant els mesos de juliol i agost de 2018 nombrosos investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d’Alacant (INAPH) i un grup d’alumnes del grau d’Història, del Màster d’Arqueologia i de doctorat de la UA, excaven en aquest enclavament geogràfic.

En aquesta campanya es continua actuant en un nou sector residencial d’època Emiral obert a l’oest del complex episcopal d’època visigoda corresponent a la seu Eiotana. Aquesta seu va ser creada pel regne visigot de Toledo a principis del segle VII per a administrar els territoris conquistats de la seu d’Ilici (L’Alcúdia), en aquells dies en mans bizantines. La intensa relació entre els dos nuclis visigots i emirals que van compartir bisbe i van participar en el famós Tractat d’Oriola del 713 és un dels objectius principals de l’equip que també desenvolupa el Projecte Domus-L’Alcúdia a Elx.

El jaciment arqueològic del Tolmo de Minateda està situat en la localitat d’Hellín, a Albacete, i és excavat des de l’any 1988 per un equip conjunt de la Universitat d’Alacant i el Museu Arqueològic d’Albacete. El Tolmo de Minateda és un turó habitat amb continuïtat des de la prehistòria fins a l’edat mitjana, a causa de la privilegiada posició que té i el seu manteniment posterior com a nucli viari. Des de la seua estratègica posició a la vall del rierol de Tobarra, afluent del riu Mundo, domina el camí natural que comunica la Meseta amb la costa mediterrània d’una banda, i l’alta Andalusia amb València, de l’altra.

 

Referència bibliogràfica:

http://hdl.handle.net/10045/74868

Gamo, B. Gutiérrez, S. “El Tolmo de Minateda entre la Tardía Antigüedad y la Alta Edad Media: nuevos retos en nuevos tiempos”, La Meseta Sur entre la Tardía Antigüedad y la Alta Edad Media. Toledo: JCCLM, 2017.


 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464