Saltar apartados

"Arriben prou raigs ultraviolats com per a causar complicacions oculars en retina i còrnia", adverteix l'investigador de la UA David Piñero

Els xiquets i les xiquetes són sobretot sensibles a aquesta radiació, ja que el cristal·lí resulta molt transparent fins a l’adolescència. Totes les alteracions es poden prevenir amb l’ús d’unes bones ulleres de sol amb el segell de la Comunitat Europea (CE)

 

Proteccion_ocular_infantil1

Alacant. Dimecres, 25 de juliol de 2018

No hi ha cap dubte que cal protegir els nostres menuts del sol. Cal tindre en compte que arriben prou raigs ultraviolats (la radiació més energètica) a la superfície terrestre com per a causar cremades de pell i complicacions oculars en estructures com la retina i la còrnia, a pesar que la major part de la radiació nociva que prové del sol és absorbida per l’atmosfera.

“Totes aquestes alteracions es poden prevenir amb l’ús d’unes bones ulleres de sol, que ha de tenir la marca del segell de la Comunitat Europea (CE), ja que això indica que respecta la normativa europea”, assenyala des del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d’Alacant, David Piñero.

 

Publicitat alarmista

A més, no s’ha d’oblidar que les ulleres són un element important per a la salut visual i, per tant, l’adquisició d’aquestes ha d’estar supervisada per un òptic- optometrista. “Això últim és important per a evitar l’ús de filtres i elements suposadament protectors que es publiciten usant un alarmisme injustificat i que es venen fins i tot en supermercats. En molts casos, s’indica la possibilitat, fins i tot, d’una suposada “ceguesa” en el fills si no s’usen ja que proporcionen protecció no només del sol sinó d’un suposat mal per la llum blava de pantalles i dispositius electrònics”, insisteix Piñero. Fins avui, afig l’expert, l’evidència científica que hi ha “no revela que aquest mal es puga produir ja que la llum emesa per pantalles no és prou intensa com per a generar els efectes reportats a nivell experimental en model animal en cap estudi. Per tant, protecció, però sense obsessió”.

Pel que fa a la protecció de la radiació solar, cal prestar una atenció especial a la protecció dels ulls davant del sol des del juny fins a l’agost ja que és la temporada i les hores on el sol es troba en la millor posició per a fer-nos arribar els seus raigs ultraviolats.

“La radiació ultraviolada és un factor de risc per als nostres ulls i produeix un efecte acumulatiu que podria desencadenar en algun cas en problemes en els fotoreceptores, mala visió de forma progressiva, alteracions del camp de visió, alteracions de la pell que envolta al globus ocular, degeneracions retinianes, o l’aparició d’un pterígion, teixit que envaeix la còrnia. El desenvolupament de pigues menudes en l’iris ha demostrat ser un biomarcador potencial de presència de mal solar crònic ocular”, explica l’investigador de la UA.

 

Filtres de les categories 2 i 3

Els xiquets i les xiquetes són sobretot sensibles a aquesta radiació, ja que el cristal·lí és molt transparent fins a l’adolescència. En aquests casos són necessaris filtres d’una protecció més gran. D’acord amb la normativa europea sobre ulleres de sol, els filtres de protecció solar es classifiquen en cinc categories, del 0 al 4. En xiquets, és recomanable l’ús de filtres de les categories 2 i especialment 3, i de lents i varetes molt resistents.

“Malgrat que és necessària una protecció, cal tenir en compte que la radiació solar en el xiquet és necessària per a mantenir els nivells de vitamina D i els ritmes vitals del xiquet. L’elecció de les característiques del tipus de llum transmesa pel vidre i, per tant, que arriba a l’ull pot afectar el procés de supressió de la melatonina, una hormona alliberada pel sistema endocrí i que regula moltes de les funcions corporals, sobretot en el sistema reproductiu, l’impuls sexual, el creixement i l’estat d’ànim. Per tant, la qüestió no és filtrar per complet la radiació solar, sinó filtrar el que siga necessari per a evitar mal i no alterar la funció vital del xiquet”, afirma David Piñero.

Hi ha filtres solars amb les propietats adequades per a proporcionar la protecció que necessita un xiquet, i és necessari sempre tenir en compte el grau de filtració i la marca CE per a comprovar que és un producte homologat. En cas de productes que ofereixen remeis miraculosos i proteccions alarmistes, adverteixen des de la UA, “és necessari consultar si hi ha estudis científics que ho avalen o es tracta d’una mera estratègia comercial”.

 

Notícies relacionades:

La UA patenta una lent de contacte multifocal més personalitzada per a corregir la presbícia

Investigadors de les universitats d’Alacant i Pécs (Hongria) creen un dispositiu amb joc interactiu per a detectar l’ull vague

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464