Saltar apartados

El melanoma representa el 4% de tots els tumors malignes de la pell

En zones d’alta exposició solar, com Alacant, s’ha d’aplicar crema protectora durant tot l’any, adverteixen des de la Universitat d’Alacant

 

platja_melanomaAlacant. Dilluns, 9 de juny de 2018

El melanoma representa el 4% de tots els tumors malignes de la pell, encara que és el responsable del 80% de les morts per aquest tipus de tumors, segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica. “A més de factors genètics i estils de vida, els casos de càncer de pell poden evitar-se si es minimitza l’exposició solar per activitats recreatives o laborals, i també de fonts artificials de radiació UV”, explica la directora del Grup d’Investigació Infermeria Clínica i professora del Departament d’Infermeria de la Universitat d’Alacant, M. Flores Vizcaya.

Experts adverteixen que la incidència de càncer de pell està en augment continu i ja aconsegueix la consideració d’epidèmia a escala mundial. Especialment durant l’estiu, a més de protegir amb para-sols, gorres, samarretes i ulleres de sol homologades, s’aconsella començar a prendre el sol d’una manera gradual i evitar les hores de màxima intensitat. En el cas dels xiquets i les xiquetes menors de sis mesos convé que romanguen sempre a l’ombra i amb roba que els protegisca de la radiació solar. En aquest sentit, l’OMS adverteix que els raigs UV solars són més forts entre les 10 del matí i les 4 de la vesprada.

“Joves i xiquets són sectors especialment vulnerables pel que sempre han d’usar un protector solar elevat, entre 30 o 50, aplicar una quantitat generosa 30 minuts abans de l’exposició, i repetir l’aplicació periòdicament després de banyar-se o si se sua molt. Així mateix, per a evitar la deshidratació és imprescindible beure molta aigua”, insisteix la directora del Grup d’Investigació Infermeria Clínica.

“Malgrat el flux d’informació i les diferents campanyes de conscienciació, la majoria de la població no es protegeix adequadament de les radiacions solars. De fet, en zones d’alta exposició com Alacant, s’ha d’aplicar crema protectora durant tot l’any”, assenyala M, Flores Vizcaya. “És important que recordem que la pell “té memòria”, és a dir, que el mal produït per l’exposició al sol és acumulatiu.”, adverteix.

 

Autoexploracions

Un dels primers signes d’alarma per a detectar aquest tipus de malaltia és una ferida que no cicatritza o l’aparició de noves taca en la pell, per aquest motiu és important conscienciar i informar la societat sobre les autoexploracions i l’exploració clínica per part dels professionals d’atenció primària.

“La majoria dels melanomes es localitzen en la pell i poden tindre colors diversos com marró, negre, blau, roig o gris. Són fàcilment detectables precoçment però, per a això, és important identificar i consultar qualsevol piga o úlcera de nova aparició i els canvis en les que ja hi ha, i també els canvis en la coloració de la pell. Els criteris AVCD ajuden a identificar una lesió com a sospitosa de malignitat ja que defineix les 4 característiques fonamentals del melanoma: A, asimetria; B, vores irregulars; C, heterogeneïtat o igualtat de colors, i D, diàmetre per a indicar lesions d’una certa grandària, generalment amb un diàmetre superior a 6 mil·límetres”, explica la professora de la Facultat de Ciències de Salut de la UA.

 

Falsos mites

En cas de cremada, Vizcaya assenyala que “la millor opció és aplicar una loció hidratant de ràpida absorció i no tornar a prendre el sol fins que la pell, principal barrera protectora, es recupere totalment. Si es produeixen cremades de segon grau lligades a l’aparició de bambolles, la primera mesura és desplaçar-se a un centre d’atenció primària i no intentar explotar-les o cosir-les”.

Finalment, la professora de la Universitat d’Alacant recorda que no és recomanable aplicar vinagre o iogurt en pells enrogides pel sol “ja que com que són substàncies àcides afavoreixen la descamació de la pell”.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464