Saltar apartados

El psiquiatre infantil Jorge Barudy participa en el seminari nacional sobre eliminació del càstig físic infantil de la UA

La trobada, celebrada en el marc del projecte europeu Hands Up dimarts que ve, 5 de juny, comptarà amb experts en l'àmbit jurídic i de la intervenció psicosocial amb la infància

Alacant. Divendres, 1 de juny de 2018

La Universitat d'Alacant acull dimarts vinent, 5 de juny, a la sala de graus Rector Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret, el seminari nacional del projecte europeu Hands Up per a l'eliminació efectiva del càstig físic als menors. Des de les 9.30 hores, experts en l'àmbit jurídic i de la intervenció psicosocial amb la infància analitzaran l'estat de la qüestió, la normativa actual i les estratègies d'intervenció per a la seua eradicació.

La ponència mac serà a càrrec de Jorge Barudy, neuropsiquiatre, psiquiatre infantil i terapeuta familiar, especialista en el trauma infantil, la construcció de la inclinació i la resiliència i el desenvolupament de les competències parentals des del marc de la disciplina positiva. Coautor de nombroses obres, com Los buenos tratos a la infancia: Parentalidad, apego y resiliencia o Los desafíos invisibles de ser madre o padre: Manual de evaluación de las competencias y la resiliencia parental, Barudy planteja que «ser mare o pare és una de les tasques més importants i alhora una de les més complexes de totes les activitats humanes».

En la seua ponència «Competencias parentales y disciplina positiva como estrategia educativa. Educar sin violencia», Barudy analitzarà les claus sobre les pautes de criança des de la disciplina positiva i la no-violència.

El projecte HandsUp, finançat per la Comissió Europea, està impulsat des de Portugal amb la participació d'institucions de països com Espanya, Alemanya, Bulgària i Grècia. El grup de treball espanyol, liderat per la Universitat d'Alacant, està format per Ana Rosser, com a coordinadora; Carmen López i Victoria Tur, del Departament de Comunicació i Psicologia Social; Diana Jareño de Sociologia I, i Concepción Torres, professora de Dret Constitucional, en col·laboració amb el Síndic de Greuges i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

App per a eradicar el càstig

En el marc del seminari es presentaran l'aplicació per a telèfons intel·ligents i el vídeo que s'han creat en el marc del projecte per a donar suport a les famílies en l'eliminació del càstig físic als menors i el desenvolupament de la disciplina positiva amb els seus fills i filles.

Disponible gratuïtament per a Android en Play Store, l'App HandsUp orienta sobre la manera d'actuar, on acudir i com avaluar situacions de risc davant del càstig físic cap als menors. Està editada en cinc idiomes, espanyol, anglès, alemany, portuguès i grec.

«El meu futur es destrueix si castigues el meu present», «Pots ajudar a prevenir que la meua estabilitat trontolle», són algunes de les frases que interpreta el raper alacantí, David García, envoltat de xiquets i de famílies que han participat com el mateix artista, desinteressadament, en un vídeo per a contribuir a eradicar el càstig físic als menors. La lletra, íntegra del raper, detalla que el que es done als xiquets serà el que ells aporten, al seu torn, a la societat en el futur. Les investigadores de la UA, promotores de la idea, han propiciat la traducció en cinc idiomes per a ampliar-ne la difusió en tota la Unió Europea com a part del projecte Hands Up.

Inauguració

L'obertura del seminari, prevista a les 9.30 hores, comptarà amb la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d'Alacant, María José Rodríguez; la directora general d'Infància i Adolescència de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Rosa Molero, i la investigadora principal del projecte Hands Up, la professora de la UA Ana María Rosser.

Programa complet del seminari (PDF)

Notícies relacionades

Dues investigadores de la Universitat d'Alacant defensen en el Parlament Europeu la proposta de Pla d'Acció Nacional per a l'eliminació del càstig corporal a menors

La UA debat el marc jurídic en matèria de protecció de menors i eliminació del càstig corporal a menors

Experts debaten en la UA les propostes a incloure en el Pla d'Acció Nacional per a l'eradicació del càstig corporal a menors

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu per a eradicar el càstig físic en menors

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464