Saltar apartados

Els botànics de la UA Segundo Ríos i Vanessa Martínez participen en la realització de l'Inventari Espanyol dels Coneixements Tradicionals Relatius a la Biodiversitat del MAPAMA

Els investigadors pertanyen al CIBIO de la UA i han col·laborat en la recopilació de prop de 3 000 espècies de plantes amb coneixements tradicionals associats, una xifra que constitueix pràcticament la meitat de la diversitat florística espanyola

Els científics amplien ara el projecte amb la inclusió de les plantes conreades

 

   

 

 

Alicante. 4 de junio de 2018

Dos investigadors de la Universitat d’Alacant, els botànics Vanessa Martínez Francés i Segundo Ríos Ruiz, han participat en la realització dels tres volums que componen la fase II de l’Inventari Espanyol dels Coneixements Tradicionals Relatius a la Biodiversitat, publicat pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació, i Medi Ambient (MAPAMA) i en el qual ha treballat un equip de més de setanta experts i quaranta institucions que inclou biòlegs, antropòlegs, agrònoms, farmacèutics o lingüistes. Els científics, pertanyents a l’Institut Universitari CIBIO (Centre Iberoamericà de la Biodiversitat), formen part del Grup d’investigació Biodiversitat i Biotecnologia Aplicades a la Biologia de la Conservació de la UA.

L’Inventari Espanyol dels Coneixements Tradicionals Relatius a la Biodiversitat s’ha basat en la recopilació de coneixements ecològics tradicionals prèviament publicats que són rellevants per a l’ús sostenible i conservació de la biodiversitat. Aquesta segona fase completa la primera, d’un únic volum, publicat fa ara uns dos anys. Segundo Ríos ha remarcat el valor d’aquesta publicació, de la qual afirma que «és una obra magna per la quantitat d’informació recollida i perquè ha sabut aplegar més de dos-cents investigadors d’etnobotànica, etnobiologia i etnografia de tot Espanya».

Cinc investigadors valencians hi han participat. Juntament amb els dos de la UA, hi han treballat Conchita Obón, de la Universitat Miguel Hernández, i Pablo Ferrer i Emilio Laguna, del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana, Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF). Entre els cinc han elaborat fitxes pròpies i també han revisat tots els continguts que afecten l’àmbit de la Comunitat Valenciana de totes les altres fitxes confeccionades per altres autors. Tots ells formaven part del Grup d’Investigació en Etnobiologia, Flora i Vegetació del Sud-est Ibèric. Aquest grup de treball compta també amb la participació d’experts de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) i la Universitat de Múrcia (UM) com José Fajardo (UCLM), José García Botía (UCLM) i coordinat per Diego Rivera (UM) i Alonso Verde (UCLM).

La segona fase de l’Inventari Espanyol de Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat és una base de dades que recopila i organitza els sabers seculars vinculats a la biodiversitat, transmesos per tradició oral i que són el resultat de l’adaptació de l’home al medi on viu. L’elaboració d’aquesta segona fase s’ha basat en la recopilació de coneixements ecològics tradicionals prèviament publicats que són rellevants per a l’ús sostenible i conservació de la biodiversitat. Aquesta segona fase de l’inventari forma part de l’Inventari Espanyol del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat i està composta per tres toms; recull 707 fitxes de plantes que tracte un total de 760 espècies. Aquesta informació s’afegeix a l’aportada per la primera fase de l’inventari. Gairebé tres mil espècies de plantes amb coneixements tradicionals associats, prop de la meitat de la diversitat florística espanyola. Més de cent obres de referència han sigut espigolades, analitzades i les dades introduïdes en aquest repositori amb la finalitat de facilitar la informació a tots els interessats. El botànic de la UA apunta l’excel·lent coordinació i cooperació que s’ha donat entre tots els científics implicats en el projecte. «La tasca personal de Manuel Pardo de Santayana, professor de la Universitat Autònoma de Madrid i coordinador general del projecte, ha servit per a unir-nos en aquesta tasca col·lectiva», afirma.

La publicació eixirà d’ací a poc en format paper i estarà disponible en el Servei de Publicacions del Ministeri; amb tot, ja es poden consultar els diferents toms en format pdf, accessible a través de la web del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, la fase I; la fase II, tom 1; la fase II, tom 2, i la fase II, tom 3.

La importància d’aquesta recopilació està justificada pel Conveni de Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica del 1992, en el qual es reconeixia jurídicament la importància dels coneixements tradicionals per a la gestió sostenible de la biodiversitat. Posteriorment, la Llei de patrimoni natural i de la biodiversitat recollia aquesta filosofia del conveni i avançava encara més en el seu desenvolupament, establint una definició concreta que dóna caràcter normatiu al concepte de coneixement tradicional i identificant un mandat clar per a les administracions públiques, que consisteix a preservar-lo, fomentar-lo i divulgar-lo, un encàrrec que es compleix ara amb la realització de l’Inventari Espanyol de Coneixements Tradicionals Relatius a la Biodiversitat.

Com a complement, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient presentava fa uns dies a Madrid aquest projecte i inaugurava, en la seu central del ministeri, l’exposició divulgativa «L’inventari espanyol dels coneixements tradicionals relatius a la biodiversitat», que s’ha preparat annexa al projecte imprès i que circularà per tot Espanya dins de la tasca de difusió dels coneixements recollits en l’inventari. La mostra recorrerà diferents punts del territori nacional com a part del programa d’exposicions itinerants del Centre Nacional d’Educació Ambiental (CENEAM) del ministeri.

Després de la publicació dels quatre volums (fase I vol. 1; fase II vol. 1, vol. 2 i vol. 3) «en aquest moment treballem en una ampliació del projecte per a incloure-hi no solament les plantes silvestres, sinó també les conreades, de les quals estem corregint les fitxes que formaran part del primer volum», ha declarat el botànic de la UA Segundo Ríos. Per a poder comptar amb tota la informació publicada disponible s’ha confeccionat un repositori amb totes les publicacions etnobotàniques, etnogràfiques i etnobiològiques, a partir de l’avaluació el contingut de les obres i incloent-hi solament les que complien amb els estàndards científics.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464