Saltar apartados

La UA lidera un projecte europeu per a investigar el desenvolupament de serveis per a fer front a l%u2019envelliment de la població

La reunió inicial de PAAL, "Privacy-aware and acceptable lifelogging services for older and frail people", s'ha celebrat recentment en el campus universitari de Sant Vicent del Raspeig

Alacant. Divendres, 1 de juny de 2018

Investigadors de la Universitat d'Alacant lideren el projecte europeu PAAL «Privacy-aware and acceptable lifelogging services for older and frail people», que té com a objectiu desenvolupar serveis de lifelogging, és a dir, registre de dades sobre l'estil de vida de persones grans en situació de fragilitat, per a obtenir estadístiques sobre nivells de salut i independència.

Aquest projecte forma part d'una iniciativa conjunta de programació d'investigació promoguda des de la Comissió Europea. En concret, PAAL s'emmarca en el programa JPI «More years, better lives» ('més anys, vides més bones'), relacionada amb la investigació i el desenvolupament de serveis per a fer front als canvis demogràfics que es donen tant en països europeus com en altres països desenvolupats.

Coordinat pel professor del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d'Alacant, Francisco Flórez, el programa compta amb entitats de investigació d'altres països com la Universitat d'Aquisgrà (Alemanya), la Universitat Politècnica delle Marche (Ancona, Itàlia), la Universitat de Toronto (Canadà), així com la Universitat d'Estocolm (Suècia).

En concret, tres dels membres socis -Universitat d'Alacant, Ancona i Toronto- tenen una àmplia trajectòria en la investigació de tecnologies per a l'envelliment actiu, raó per la qual aportaran diverses solucions relacionades en aquest camp. Per la seua banda, els membres d'Aquisgrà investigaran la percepció social d'aquestes tecnologies i, juntament amb el Departament d'Infermeria de la Universitat d'Alacant, duran a terme les fases de validació amb grups d'interès. Finalment, des d'Estocolm s'analitzarà i establirà el marc legal que ha de regir les diferents facetes del procés d'investigació, desenvolupament i desplegament de les tecnologies sorgides durant el projecte.

La reunió d'inici de PAAL va tenir lloc el passat 15 i 16 de maig de 2018 a la Universitat d'Alacant, on es van tractar temes relacionats amb l'organització del projecte, que té una durada de tres anys i acabarà la primavera del 2021. Igualment va haver-hi un debat inicial entre els col·laboradors conduït per investigadores de la Universitat d'Aquisgrà en què es va fer una primera captació de dades sobre l'opinió social, prejudicis, i altres visions que es donen en els diferents països respecte de l'envelliment poblacional i els efectes que té sobre diversos factors (econòmics, socials, etc.), així com l'opinió i el lloc que ocupen les persones grans en les societats de cada país.

Aquestes primeres dades permetran elaborar qüestionaris dirigits a diferents grups d'enfocament per a dilucidar un coneixement més exacte sobre l'acceptació i utilitat percebuda de les tecnologies que es desenvoluparan durant el transcurs del projecte.

Els pròxims mesos es publicaran els resultats de les primeres fases del programa d'investigació, que estableixen el marc ètic i legal en el respectiu a la privadesa de les dades dels usuaris d'aquestes tecnologies, així com de tercers. En paral·lel, començarà la captura de dades que permetrà desenvolupar mètodes automàtics per al reconeixement de les activitats de la vida diària de les persones grans. Aquesta anàlisi possibilitarà la recol·lecció de diaris personals o historials d'activitat d'aquestes persones, que serviran als professionals sanitaris i cuidadors per a determinar l'estat de salut, capacitat d'independència, entre altres.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464