Saltar apartados

La UA participa en un projecte europeu per a substituir els combustibles fòssils per alternatives renovables i sostenibles

eForFuel proporciona una nova solució basada a utilitzar recursos que són essencialment il·limitats i independents de l’ús de la terra: CO2, electricitat i aigua

LOGO_eforfuel

Infographic_eforfuel

 

Alacant. Dilluns, 4 de juny de 2018

La Universitat d’Alacant participa en eForFuel, un projecte d’investigació i innovació ambiciós, finançat per la Unió Europea, que té com a objectiu proporcionar una substitució sostenible dels combustibles fòssils mitjançant l’ús d’electricitat i microorganismes per a convertir CO2 en combustibles renovables.

Dirigit i coordinat per científics de l’Institut Max Planck (MPI) de Fisiologia Molecular de les Plantes, a Alemanya, té la participació de 14 socis industrials i acadèmics de nou països de la Unió Europea i associats. eForFuel és un projecte veritablement interdisciplinari que pretén, com a objectiu final de la investigació, oferir alternatives sostenibles als combustibles fòssils.

Els gasos d’efecte hivernacle, especialment el CO2, que s’emeten durant la combustió dels combustibles fòssils, són impulsors importants del canvi climàtic i una amenaça global per a la societat i el medi ambient. Per tant, és molt important substituir els combustibles fòssils per alternatives procedents de fonts renovables i sostenibles. Les primeres generacions de “biocombustibles” competeixen amb els recursos de la terra, limiten la producció agrícola d’aliments i, per tant, no poden reemplaçar completament els combustibles fòssils sense soscavar de forma severa la seguretat alimentària i fer disminuir la biodiversitat. Per a superar aquest problema, eForFuel proporciona una nova solució basada a utilitzar recursos que són essencialment il·limitats i independents de l’ús de la terra: CO2, electricitat i aigua.

"El que fa únic eForFuel és la cadena de producció sostenible que converteix les emissions de CO2 i l’electricitat renovable en un compost de fàcil maneig, l’àcid fòrmic, que després alimenta microbis modificats perquè produïsquen hidrocarburs renovables que puguen usar-se com a combustibles”, indica el coordinador del projecte, Arren Bar-Even, de l’MPI.

eForFuel pretén establir i demostrar la possibilitat d’usar un únic electrobioreactor integrat, que integre de forma automàtica l’electroreducció de CO2, la producció d’àcid fòrmic i la bioconversió d’àcid fòrmic en hidrocarburs que puguen servir com a combustibles. Aquest sistema integrat actuarà de trampolí cap a una transformació completa de la forma en què actualment es produeixen els combustibles fòssils i els productes químics basats en el carboni.

Els investigadors de la Universitat d’Alacant contribuiran de forma important en eForFuel mitjançant el disseny i la preparació dels electrocatalitzadors de la cel·la electroquímica en col·laboració amb altres socis del projecte i, especialment, dels materials basats en carbó que constituiran el càtode, i cercaran una alta eficiència i selectivitat cap a l’àcid fòrmic.

"Concretament, desenvoluparem els materials de carbó que constituiran el càtode de la cel·la electroquímica, on es produirà la transformació del CO2 en àcid fòrmic”, explica l’investigador del Laboratori de Materials Avançats de la UA, Antonio Sepúlveda.

eForFuel és un projecte Horitzó 2020 que es va iniciar el març del 2018, i està previst que es desenvolupe durant els pròxims quatre anys amb un finançament aproximat de 4 milions d’euros.

 

Notícia relacionada:

Investigadors de la UA seleccionats per a la portada de la prestigiosa revista Chemical Society Reviews

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464