Saltar apartados

Més de 75 experts nacionals i internacionals en terratrèmols es reuneixen a la Universitat d'Alacant

Els terratrèmols són un dels perills naturals que històricament han causat més pèrdues humanes i quantiosos danys materials a la Comunitat Valenciana

Terratrèmols

 

Alacant. Divendres, 8 de juny de 2018

La Universitat d’Alacant acollirà, de l’11 al 13 de juny del 2018 a la Facultat de Filosofia i Lletres (bloc II), el III Congrés Ibèric de Falles Actives i Paleosismicitat IBERFAULT. Una iniciativa de la comunitat científica espanyola de l’àmbit de la geologia que reuneix més de 75 experts de tots els grups de treball que operen a la península Ibèrica i que tindrà, a més, la presència d’experts internacionals com el nord-americà Christopher DuRoss o Milers Wilson de la Universitat de Durham, a Anglaterra.

Durant la trobada, s’hi presentaran 80 treballs, a més de tres conferències, una taula redona i una eixida de camp de dos dies al nord de la província d’Alacant i el sud de la de València on l’any 1748 es va produir el terratrèmol d’Estubeny, que va generar una gran alarma social. “L’estudi de les falles actives i dels terratrèmols és essencial ja que són un dels perills naturals que històricament han causat pèrdues humanes i quantiosos danys materials a la Comunitat Valenciana i, particularment, a la província d’Alacant.”, assenyalen des del comitè organitzador.

Precisament a Torrevella es va produir l’any 1829 un dels esdeveniments sísmics més destructius dels que es té constància en el nostre país amb una magnitud estimada de 6,5 aproximadament. El terratrèmol ocorregut a Lorca al maig de l’any 2011 ha posat de manifest que, fins i tot, esdeveniments amb magnituds de 5,2 poden causar víctimes mortals i uns pocs de centenars de milions d’euros en pèrdues econòmiques, a més d’una enorme alarma social. “Esdeveniments sísmics com els ocorreguts davant de les costes de Castelló i Tarragona, en les proximitats de les instal·lacions del projecte CASTOR, també posen de manifest la gran repercussió econòmica que tenen aquests fenòmens naturals”, afigen.

 

Inauguració

La inauguració del congrés tindrà lloc el dilluns 11 de juny a les 8:30 hores a la sala d’actes de la Facultat de Filosofia i Lletres (bloc II) de la UA i estarà a càrrec de la vicerectora de Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro; el diputat d’Emergències d’Alacant, Jaume Lloret: el degà de la Facultat de Ciències, Luis Gras; i el director del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA; José Miguel Andreu.

 

IBERFAULT

L’any 2010 va tenir lloc per primera vegada una reunió a Sigüenza (Guadalajara) que va reunir una mica més de 100 experts en falles actives. Quatre anys més tard, l’any 2014, es va fer la segona reunió a Lorca (Múrcia) a causa del terratrèmol ocorregut tres anys abans. En aquesta ocasió, s’ha triat la Universitat d’Alacant com a seu per a la tercera reunió ibèrica sobre falles actives i paleosismologia (IBERFAULT 2018), que al juny del 2018 tornarà a reunir quasi un centenar d’experts que exposaran els últims avanços científics en l’estudi de les falles actives de la península Ibèrica.

 

Programa

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464