Saltar apartados

Investigadors de 73 universitats de tot el món se citen a la UA per a analitzar la innovació en l'Educació Superior

Entre el 14 i el 15 de juny la Universitat d’Alacant acull la trobada internacional XARXES-INNOVAESTIC 2018 amb més de 1.000 participants sota el lema “Compromís amb la investigació i innovació educatives en la universitat”

 

Innovasestic2018Alacant. Dimecres, 13 de juny de 2018

Durant els dies 14-15 de juny de 2018 tindrà lloc, en la Universitat d’Alacant, XARXES-INNOVAESTIC 2018. Es tracta d’una trobada internacional de primer ordre i punta de llança en les macroàrees dels dos esdeveniments que s’hi aglutinen: “XVI Jornades de Xarxes d’Investigació en Docència Universitària (XARXES 2018)” i el “II Workshop Internacional d’Innovació en Ensenyament Superior i TIC (INNOVAESTIC 2018)”. El lema que, com a màxima, estableix les coordenades fonamentals d’INNOVAESTIC 2018 es tracta de tota una declaració d’intencions: “Compromís amb la investigació i innovació educatives en la universitat”.

El Vicerectorat de Qualitat i Innovació Educativa i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat d’Alacant, són els organitzadors de XARXES-INNOVAESTIC 2018. Aquesta edició té com a objectiu estratègic aprofundir la seua essència com un fòrum per a l’intercanvi, el debat i la reflexió d’ investigacions, innovacions i experiències educatives entre docents i professionals vinculats a l’àmbit de l’Educació Superior en pro de la millora de la qualitat educativa.

Amb una tradició de ja 16 edicions, les Jornades de Xarxes manifesten una acreditada vocació per satisfer les necessitats que els reptes incessants de l’Educació Superior plantegen. De fet, per això va sorgir XARXES-INNOVAESTIC, en el si del Programa Institucional Innovació, Investigació, Internacionalització i Col·laboració en Educació (I3CE) 2016-2020 de l’ICE de la Universitat d’Alacant. En aquesta mateixa denominació queden perfilats els pilars sobre els quals s’assenta aquesta convocatòria del Programa. De fet, es milloren més encara les fites aconseguides en l’edició anterior. Així, respecte de la internacionalització, enguany s’ha arribat al nombre de 1.050 participants, provinents no només de la Universitat d’Alacant, sinó d’altres 43 universitats espanyoles i 30 estrangeres de països com Equador, Brasil, Uruguai, Regne Unit, Portugal, República Txeca, Colòmbia, Mèxic, Itàlia, Xile, Perú i Paraguai. Aquests nombrosíssims experts se citaran aquests dies a la Universitat d’Alacant per a tractar propostes d’innovació i resultats d’investigació al voltant de l’Educació Superior, i tot això d’una manera col·laborativa, amb la qual cosa queden assentats, així, el conjunt de pilars en què se sustenta aquesta convocatòria del Programa.

S’han acceptat un total de 343 contribucions –després de superar un procés de selecció rigorós per double blind peer review–, entre comunicacions orals i pòsters, rubricades per un total de 1.199 autors diferents i que tenen unes temàtiques que giren al voltant de la investigació referida a l’àmbit de la docència en Educació Superior, experiències educatives innovadores, la qualitat i l’avaluació per a la millora de l’Educació Superior, l’accessibilitat i la igualtat d’oportunitats, la tutorització, el suport i l’orientació a l’estudiant per a la millora de l’aprenentatge i la qualitat educativa, nous escenaris digitals, com també la innovació en educació no universitària amb la finalitat de tendir ponts amb l’Educació Superior.

XARXES-INNOVAESTIC 2018 tindrà lloc a la Facultat d’Educació i l’acte inaugural es farà el dia 14 a les 10 hores a la sals d’actes. Durant dos dies es desenvoluparan les diferents activitats programades, com conferències plenàries, tallers, panells d’experts, i també sessions de comunicacions i pòsters. Tenim l’honor de comptar, com a ponents plenaris, amb personalitats de talla internacional com: el primer dia, la professora Julie Spencer Rodgers, de Califòrnia Polytechnic State University que dictarà la conferència plenària inaugural " Can We Teach Cross-Cultural Competence in Higher Education?" i la professora Pilar Arnaiz de la Universitat de Múrcia “La Educación inclusiva en la Universidad: procesos para su puesta en práctica", i el segon dia tindrem el professor Dr. Cristóbal Cobo, de l’Oxford Internet Institute: " ¿Aprender a conectarse o conectarse para aprender?". Així mateix, està programat el panell d’experts titulat "Les TIC en la docència universitària. Claus i propostes des del compromís cap a la innovació educativa" on intervindran el professor Dr. Josep M. Duart, de la Universitat Oberta de Catalunya, el professor Dr. Jesús Salinas de la Universitat de les Illes Balears, la professora Dra. M. Esther del Moral Pérez de la Universitat d’Oviedo i el professor Dr. Julio Ruiz Palmero de la Universitat de Màlaga.

Per al dia 15 de juny s’han programat 8 tallers: Taller 1: Avaluació: la innovació pendent, Taller 2: Computació cognitiva a l’aula, Taller 3: Com crear materials digitals accessibles per a tots?, Taller 4: MOOC i NOOC en Moodle, ens hem tornat bojos?, Taller 5: Els superpoders de les emocions i com aplicar-les a l’àmbit educatiu, Taller 6: Habilitats i eines per al foment del pensament visible i el llenguatge de pensament en l’acció tutorial, Taller 7: Back to Gamification (Retorn a la Gamificació) i Taller 8: Porta el teu dispositiu (Bring Your Own Device (BYOD)): nova tendència estratègica en Educació Superior. Els participants hi interactuaran activament i efectiva amb propostes innovadores en les quals la tecnologia esdevé un component estratègic de canvi i renovació.

A més, com a valor afegit de XARXES-INNOVAESTIC 2018, s’ha aconseguit que una editorial de la importància d’Octaedro (Barcelona), que gaudeix d’un prestigi internacional merescut i un gran impacte i influència referencials en l’especialitat (es troba en els primers llocs del rànquing Scholarly Publishers Indicators del CSIC), haja acceptat publicar els materials i els continguts del congrés –que superen el rigorós procés d’avaluació i selecció programat, sobre la base d’un nou double blind peer review–. A més d’aquesta publicació, cal comptar amb un altre volum editat per l’ICE de la Universitat d’Alacant. D’aquesta manera, des de l’organització es contribueix a la transferència de resultats d’investigacions interdisciplinàries i rigoroses en una sèrie de publicacions que contribuïsquen a ser referència de consulta obligada per a especialistes i professionals en el context de l’Educació Superior.

Finalment, indicar que, com a primícia al Campus de la Universitat d’Alacant, s’utilitzarà l’app Ability Connect, que permet la transcripció síncrona de l’exposició oral sobre la pantalla de la sala o en qualsevol mòbilo tauleta electrònica que s’estiga fent durant l’esdeveniment.

 

Més informació

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464