Saltar apartados

La Universitat d'Alacant es vist de gala per la innovació i l'emprenedoria

D’un total de 22 propostes, el jurat ha seleccionat sis iniciatives en els Premis Impuls 2018

 

1Prem_Impulso_FotoFamilia
2Prem_Impulso_MesaRedonda
3Prem_Impulso_AmparoNavarro
4Prem_Impulso_Mancomunidad
5Prem_Impulso_Revolution
6Prem_Impulso_CronosITS
7Prem_Impulso_Microomics
8Prem_Impulso_Muspell
9Prem_Impulso_Optimua
10Prem_Impulso_TimpersInspire
11Prem_Impulso_Medalkemy
12Prem_Impulso_Everis

 

Alacant. Dimecres, 13 de juny de 2018

Amb l’objectiu de visibilitzar la innovació, la transferència i l’emprenedoria, la Universitat d’Alacant i la Fundació Parc Científic d’Alacant de la Comunitat Valenciana (FPCA) han fet aquesta vesprada, a la Sala Cool del Museu Universitari (MUA), la Gala Impuls 2018 on s’han donat a conèixer els guanyadors dels Premis Impuls.

En total, en aquesta edició 2018, s’han presentat 22 iniciatives innovadores en les diferents categories: 5 en la modalitat A per a projectes basats en resultats d’investigació promoguts per personal investigador de la UA, doctores i doctors o estudiants de doctorat; 15 projectes en la modalitat B, dirigida a idees promogudes per estudiants o titulades i titulats; i 2 propostes en la modalitat C indicada per a projectes empresarials basats en la reutilització de dades obertes d’institucions públiques promoguts per estudiants o titulades i titulats. A continuació es detallen els premiats.

 

Premis en la Modalitat A

Amb una dotació de 7.000 euros, més 3.000 euros del Parc Científic d’Alacant (PCA), el jurat ha premiat “Revolution”, projecte multidisciplinari dedicat al disseny i la comercialització de sistemes de microgeneració d’híbrids intel·ligents mitjançant tecnologia absolutament respectuosa amb el planeta. Sergio Gómez, Francisco Javier Ferrández i Juan Manuel García han aprofitat el potencial de la turbomicrogeneració eòlica, les prestacions de la intel·ligència artificial i altres solucions TIC, per a dissenyar microturbines que multipliquen diverses vegades la producció que s’aconseguia fins ara.

A més, s’ha guardonat amb 5.000 euros i 3.000 euros del PCA “Cronos”, orientada a proporcionar els sistemes més moderns d’entrenament per a l’ensinistrament en l’àmbit d’Emergències, Seguretat i Defensa. Amb més de 15 anys d’experiència en l’àmbit de les TIC i la seguretat, els seus promotors Virgilio Gilart, Diego Marcos i Héctor Mora vinculats a la UA i a l’empresa OASI, aposten per un sistema de simulació en viu d’operacions d’intervenció sanitària i rescat en condicions reals.

 

Premis en la Modalitat B

En aquesta categoria, el Vicerectorat d’Estudiants i Ocupació ha atorgat dos premis. El primer, dotat de 1.500 euros més 2.000 euros del PCA, per a “Microomics” de Pedro Iñaki González. Es tracta d’una spin-off del Centre de Regulació Genòmica (CRG) que ofereix serveis professionals en el camp de l’anàlisi metagenòmica d’organismes vius i els entorns d’aquests. Actualment, està avaluant possibles oportunitats en diferents mercats, inclosos els sectors farmacèutic, d’atenció mèdica, energia, agricultura i nutrició (agroalimentari), indústria de béns de consum i medi ambient.

El segon, de 1.500 euros per part del mateix Vicerectorat, per a “Muspell”, una beguda fermentada a força de mel, equiparable a una cervesa. Basada en la beguda alcohòlica més antiga que es coneix, la hidromel, Hernán Camilo Ascencio, Juan Carlos Corbí i Christian Romeu han desenvolupat un procés únic amb ingredients naturals i de qualitat, que donen lloc a una nova i exclusiva beguda d’aspecte indistingible a una cervesa, però d’un sabor totalment diferent i sense malt, apta, doncs. per a celíacs.

 

Premi Modalitat C

El Vicerectorat de Campus i Tecnologia de la UA ha lliurat un únic premi de 1.500 euros, més 2.000 euros del PCA, a “Optimua”, proposta enfocada a la millora, la simplificació, la modernització i l’optimització dels serveis i els processos relacionats amb la gestió de l’espai d’una gran entitat o un campus universitari, com és el cas de la Universitat d’Alacant. Per a això, la implementació tecnològica consisteix en la creació d’una aplicació mòbil amb una interfície "pública", orientada als usuaris del campus, alumnat, professorat i personal no docent, i una altra cara "privada" orientada als treballadors de les àrees que es pretenen optimitzar, com neteja i manteniment. D’altra banda, aquest projecte també inclou el desenvolupament d’una lògica de negoci centralitzat que implementa la gestió i l’anàlisi de les dades arreplegades i la generació de prediccions i paràmetres d’optimització de la gestió del campus. Formen part de l’equip promotor Lucas Gil i Martín García-Ripoll.

 

Premi Emprenedoria Social

Com a novetat, en aquesta setena edició dels Premis Impuls s’ha comptat amb un guardó addicional, el Premi emprenedoria social de la Fundació Caja Mediterráneo i Càtedra de Responsabilitat Social de la UA para “Timpers Inspire”. Startup que es basa en el disseny i lacreació de sabatilles mitjançant persones amb discapacitat visual, tenint en compte aspectes com el tacte o les sensacions són els valors principals per al disseny d’aquestes sabatilles. “Timpers Inspire”, d’Aitor Carratalá i Roberto Mohedano, trenca amb els estereotips que situen les persones amb discapacitat visual lluny del món de la moda. El premi consisteix en serveis de tutorització, seguiment i mentorització del vessant social del projecte durant un termini de sis mesos.

 

Reconeixements empresarials

Durant la Gal·la Impuls, a més, s’han lliurat diversos reconeixements empresarials. El primer, a l’Empresa de l’any del Parc Científic d’Alacant per a l’EBT Medalchemy fundada fa 16 anys per Miguel Yus i Carmen Nájera, catedràtics de Química Orgànica, i Javier Soto, tècnic superior de la UA. Medalchemy es dedica principalment a la investigació i el desenvolupament, escalat i síntesi de principis actius farmacèutics i medicaments. Vinculada i instal·lada en el Parc Científic d’Alacant té 16 treballadors, 7 dels quals són doctors egressats de la Universitat d’Alacant.

En segon lloc, el reconeixement a l’Empresa més col·laboradora en pràctiques i ocupació que ha sigut arreplegat pel director d’Everis Centers Alacant, Jesús Conde. Des del seu naixement, Everis ha anat incorporant al seu equip humà estudiants de la Universitat d’Alacant. En concret, el 93% dels empleats procedeixen de la UA. A més, des del curs 2014-15 ha acollit més de 50 estudiants en pràctiques d’una gran varietat de disciplines.

Finalment, s’ha premiat la Mancomunidad de los Canales del Taibilla com a Empresa més col·laboradora en I+D. Aquesta corporació i la UA fa més de 15 que treballen activament en diferents temàtiques relacionades fonamentalment amb l’estudi i la vigilància ambiental d’abocaments de dessalinitzadores dels Canals d’Alacant i Cartagena. Durant aquesta fructífera col·laboració s’han signat més de 25 contractes d’I+D amb grups d’investigació del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i l’Institut de l’Aigua i Ciències Ambientals. El reconeixement ha sigut arreplegat pel seu president Adolfo Gallardo.

 

Assistents

La Gala Impuls 2018 ha començat amb una taula redona sobre emprenedoria i innovació integrada per la directora d’Investigació en Ciències de Dades en Vodafone i Chief Data Scientist; Nuria Oliver; la directora General de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, IVACE, Júlia Company; el soci fundador de l’empresa de base tecnològica de la UA Nouss Intelligence, Jerónimo Mora; i el soci fundador de Freebo, Ricardo Cano. A més d'analitzar els aspectes distintius que ajuden a fomentar l'emprenedoriao i la creació d'startups a la província i a la Comunitat Valenciana, els ponents han insistit que Alacant reuneix les condicions i les infraestructures per a convertir-se en el Silicon Valley d'Europa.

 

Entre els assistents, a més de premiats i ponents, hi han assistit el director general de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva, Salvador Palazón; el director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Josep Ochoa; les vicerectores d’Investigació i Transferència de Coneixement i d’Estudiants i Ocupació, Amparo Navarro i Nuria Grané, respectivament, i el vicerector de Campus i Tecnologia, Rafael Muñoz; el president del Consell Social, Francisco Gómez; el gerent de l’Agència Local de Desenvolupament Econòmic i Social de l’Ajuntament d’Alacant, Manuel Amorós; la regidora de Desenvolupament Local, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, Asunción París; el director acadèmic de l’Àrea de Projectes Institucionals de la UA i patró de la FPCA, Joaquín Marhuenda; la gerent de la FPCA, Olga Francés; el president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer; i la directora de la Càtedra de Responsabilitat Social de la UA, Irene Bajo.

Els Premis Impuls s’emmarquen dins del programa institucional d’emprenedoria de la UA, UAemprèn, que s’alineen i complementen amb el programa institucional d’Innovació, InnoUA i amb les funcions del Parc Científic d’Alacant. “Per axiò, aquesta Gala s’ha convertit en una cita ineludible de la Universitat d’Alacant amb l’entorn socioeconòmic de les nostres empreses més innovadores”, ha destacat Amparo Navarro, encarregada de tancar l’acte.

 

Premi UAemprèn

A més, la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement ha fet públic durant l’acte que “fa escasses hores l’Asociación Española de Parques Científicos y Tecnológicos (APTE) ha ratificat atorgar el primer accèssit en els seus premis a les millors pràctiques al Programa UAemprèn, que culmina amb la Gala Impuls que avui té lloc”. Es reconeix així, amb aquest premi d’àmbit nacional que es lliurarà en la pròxima conferència internacional d’APTE a Avilés, “la labor integral de suport a l’emprenedoria que es fa en el marc del programa UAemprèn, desenvolupat fonamentalment a la Universitat d’Alacant amb la col·laboració del PCA, que dóna suport a la incubació i la consolidació de les empreses innovadores una vegada s’han constituït”, ha finalitzat Navarro.

Posant el colofó a la Gala Impuls 2018, els assistents han pogut gaudir del grup Ethéreal i d’una mostra de les 18 empreses innovadores sorgides des del 2010 en el si de la Universitat d’Alacant, moltes d’aquestes amb seu al Parc Científic d’Alacant.

 

Vídeo del acto

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant organitza la Gala Impuls 2018

La UA obri la convocatòria dels Premis Impuls 2018 a iniciatives empresarials innovadores

Nova edició dels tallers ua:emprèn lab per a participar en els Premis Impuls per a iniciatives empresarials innovadores 2018

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464