Saltar apartados

Una nova app permet advertir en temps real de la presència de meduses i fer un seguiment de les picades més greus

L’objectiu principal de Medusapp és que qualsevol usuari envie informació sobre la presència de les meduses. L’app ofereix informació sobre la perillositat de l’espècie i consells sobre com actuar en cas de picada

És fruit d’un treball conjunt entre dos antics alumnes de la Universitat Politècnica de València i investigadors de la Universitat d’Alacant, el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoal·lèrgia de l’Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz

 

 

Alacant. Dijous, 14 de juny de 2018

Medusapp. Aquest és el nom d’una nova app que permet a qualsevol persona advertir de l’albirament d’una medusa i oferir en temps real un mapa dels llocs on se’n detecta la presència. A més l’app ofereix informació sobre la perillositat de les espècies diferents i com actuar en cas de picada.

Ha sigut desenvolupada per dos antics alumnes de la Universitat Politècnica de València i investigadors de la Universitat d’Alacant, el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoal·lèrgia de l’Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

L’app, gratuïta, permet a qualsevol persona advertir de l’albirament de meduses, per això envia a l’aplicació tant la foto de l’espècie com l’abundància i la grandària estimada. Aquestes dades es publiquen a través del mapa en la web www.medusapp.net o bé des d’una opció en l’app per a accedir al mateix mapa. També es pot informar d’altres albiraments com a taques d’oli, escumes, grups de plàstics, etc.

A més, en el cas que haja patit una picada, l’usuari pot enviar una foto d’aquesta juntament amb altres dades, com el temps que hi ha transcorregut, si ha patit picades anteriors i el tipus d’espècie que li ha picat. Si bé aquestes imatges no es publicaran, com sí que es fa amb els albiraments.

“L’objectiu principal és que l’usuari envie informació, que altres podran utilitzar per a saber si hi ha meduses, és clar. Hi ha altres aplicacions que adverteixen específicament dels riscos de trobar-te meduses platja per platja, però en el nostre cas el que promovem és que siguen els mateixos usuaris els qui aporten la informació en temps real, i poder fer, al mateix temps, un mapa dels llocs on detecten la presència de l’animal”, apunta Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l’app i informàtic per la UPV.

“El funcionament és senzill: si s’albira una medusa –estant a la vora o en un vaixell, lògicament– n’hi ha prou amb fer la foto de la medusa i enviar-la. En fer-ho s’envien també les coordenades GPS per a fer un mapa en temps real dels llocs on s’albiren aquests animals marins”, afig Blasco.

Medusapp es completa amb una guia didàctica i amb imatges de les principals meduses que hi ha en el Mediterrani –i algunes de fora– i una guia interactiva de primers auxilis, amb recomanacions en cas de picada, depenent de l’espècie. Tota aquesta informació prové del projecte LIFE Cubomed (www.cubomed.eu) en el qual participa l’investigador de la Universitat d’Alacant, César Bordehore, juntament amb el personal de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona. “Davant d’una picada de medusa, principalment, cal eliminar les restes de tentacles amb unes pinces o una targeta plàstica, sense fregar-hi, i inactivar les cèl·lules urticants que pogueren quedar sobre la pell amb una mescla de bicarbonat i aigua de mar”, adverteix l’expert en ecologia marina de la UA.

Medusapp està disponible tant per a Android com para iPhone i funciona tant online com a offline per si no hi ha cobertura o es prefereix enviar des de cobertura WiFi una vegada captada la informació.

 

Ciència ciutadana

“Aquesta app s’emmarca dins del que coneixem com a ciència ciutadana. El nostre primer objectiu és que la gent aporte dades a la ciència. Nosaltres hem posat el nostre granet d’arena com a informàtics perquè després els usuaris de Medussap en posen el seu informant dels albiraments. Pretenem que els usuaris siguen els ulls dels científics on aquests no poden arribar”, apunta Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de Medusapp.

En aquest sentit, les dades cientificomèdiques sobre les picades obtingudes són gestionades i analitzades per l’equip del projecte LIFE Cubomed del qual, per part de la UA, formen part els investigadors de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi (IMEM), César Bordehore i Eva S. Fonfría; i les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i Laboratori d’Immunoal·lèrgia–Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

 

Notícia relacionada

Entre el 5 i 10% de les platges del Mediterrani espanyol presenten meduses per sobre de la mitjana

 

Imatge d’arxiu Medusa luminescent (Pelagia noctiluca). Font: Cubomed

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464