Saltar apartados

La UA consolida la presència internacional en els cinc continents i dirigeix la seua estratègia cap a les universitats més prestigioses del món

El Vicerectorat de Relacions Internacionals ha completat la primera fase de la seua estratègia d’internacionalització i ja està present a 135 països dels cinc continents. Ara la UA fes un pas més en la seua estratègia i inicia negociacions amb algunes de les universitats més prestigioses del món, en una aposta clara per la qualitat

NAFSA_2018

 

Alacant, 18 de juny de 2018

La Universitat d’Alacant va iniciar una ferma aposta estratègica per la internacionalització amb l’inici del mandat del rector Manuel Palomar, l’any 2012, a través del Vicerectorat de Relacions Internacionals que dirigeix Juan Llopis. En aquests sis anys la UA ha culminat el primer objectiu d’internacionalització que es va plantejar com a línia estratègica: estar present en els cinc continents i obrir el ventall de possibilitats d’intercanvi de la comunitat universitària amb institucions de tot el món. Avui, la UA ja està present a 135 països dels cinc continents per a benefici dels seus estudiants, treballadors, docents i investigadors.

El vicerector de Relacions Internacionals, Juan Llopis, i el director del Secretariat de Mobilitat Internacional, Antonio Galiano, asseguren que l’objectiu per als pròxims anys se centra en la consolidació d’aquesta presència internacional, a través de nous acords amb les institucions més prestigioses del món i amb l’ampliació dels acords vigents per a permetre la participació en programes de mobilitat d’altres membres de la comunitat universitària. “Una vegada hem aconseguit traçar el nostre mapa en els cinc continents, ara hem de consolidar aquesta presència en una aposta directa per la qualitat tant en la docència com en la investigació”, afirma Llopis. En aquest sentit, Llopis i Galiano, acabats d’arribar de la major fira internacional d’Educació Superior a nivell mundial, NAFSA (Filadèlfia, EUA), avancen que estan en converses amb les prestigioses universitats nord-americanes de Notre Dame; San José, vinculada amb Silicon Valley, i Cornell, inclosa en la famosa Ivy League; l’australiana RMIT de Melbourne, considerada la cinquena millor universitat del món en Arquitectura segons els rànquings internacionals, o la japonesa KEIO, totes aquestes al capdavant dels seus països. En la zona d’Iberoamèrica, com a novetat, s’incorporen als acords d’intercanvi de la UA amb Equador (Universidad Central i Universidad Pontificia), Bolívia (Pontificia Católica de San Pablo), Panamà (Universidad Tecnológica), la Universidad de los Andes a Colòmbia, i la Universidad de Sao Paulo a Brasil. Totes aquestes universitats ocupen els primers llocs dels rànquings en els seus països respectius. A més, l’excel·lent relació amb alguns socis va a permetre passar de l’intercanvi d’alumnat a acords de doble tutela de treballs final de grau i màster o d’estudis de doctorat.

També com a novetat, la UA ha iniciat converses amb institucions del Golf Pèrsic, concretament amb l’American University of Dubai y la Qatar University. Pel que fa al continent africà, les negociacions actuals es dirigeixen al país de Ghana, com a novetat, i a la consolidació d’acords ja en marxa a Algèria i Sud-àfrica (Stellenbosch University, Free State i Western Cape). A la zona d’Àsia Pacífic, la UA ha tancat recentment com a sòcia de prestigi la Shenzhen University de Xina, i està en negociacions molt avançades amb les coreanes Chung-ang University i Sejong University; la hawaiana Pacific University o la taiwanesa Fu-Jen.

L’estratègia amb Europa passa per mantenir els més de 400 acords que la Universitat d’Alacant té a través del programa Erasmus + i ampliar-los a altres àrees de coneixement. D’aquesta manera es vol intensificar la relació amb aquells socis que aporten un valor afegit a la comunitat universitària alacantina.

Així mateix, es pretén potenciar els acords amb Rússia en matèria d’investigació, concretament amb les prestigioses universitats Estatal de Moscou, Estatal de Sant Petersburg i Politècnica de Sant Petersburg.

Llopis i Galiano detallen també la importància dels acords de dobles titulacions. Actualment, es troben en un procés de negociació avançat una doble titulació amb la North Arizona University en el grau d’Informàtica, i doble grau ADE amb la North Florida University. Aquests acords s’uneixen als dobles graus recentment posats en marxa i que ja han oferit els primers titulats als Estats Units i a Espanya gràcies a l’acord amb la Northwestern State University.

El vicerector ha volgut posar l’accent en la posada en marxa d’acords de mobilitat del Personal Docent i Investigador (PDI) de la UA, a més dels programes ja vigents per a estudiants i Personal d’Administració i Serveis. Com a exemple, ja han participat PDI en mobilitat amb la Universitat de Sidney (Austràlia), Colima (Mèxic), Diego Portales (Xile) i la Universitat Malaya (Malàisia). Per primera vegada, el personal d’administració ha pogut fer estades fora de la Unió Europea aquest curs, gràcies als fons obtinguts mitjançant el programa Erasmus + CA107, amb estades a Xile, Mèxic i Costa Rica, entre d’altres, que han tingut com a objectiu l’intercanvi de bones pràctiques i la formació als socis de la UA en aquests països.

A més de totes aquestes línies d’actuació, el Vicerectorat de Relacions Internacionals tindrà en els pròxims mesos un nou espai físic al Campus (antic edifici Jorge Juan) que conjuminarà tots els serveis del Vicerectorat: Oficina de Cooperació Internacional, Oficina de Relacions amb Àsia Pacífic i Oficina de Mobilitat.

De la mateixa manera, el pròxim mes de setembre, es farà la signatura de la Magna Charta Universitatum a la Universitat de Salamanca, amb la qual la UA s’uneix a aquest acord subscrit per 816 universitats de 86 països. La Charta Magna conté principis de llibertat acadèmica i autonomia institucional com a guia per a la bona governança i l’autocomprensió de les universitats en el futur.

 

Alumnes_estrangers1 Alumnes_estrangers2a

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464