Saltar apartados

Les excavacions de la Universitat d'Alacant a Libisosa permeten l'obertura del nou espai expositiu, "El vas ritual de la deessa i el príncep iber"

S’ha instal·lat en la Col·lecció Museogràfica de Lezuza (Albacete)

Inauguracion_Got_DiosaLibisosa

 

Alacant. 21 de juny de 2018

La Col·lecció Museogràfica de Lezuza (Albacete), instal·lada al Centre Sociocultural Agripina de Lezuza, inaugura el dissabte 23 de juny de 2018, a les 17.30 hores, el nou espai expositiu «El vas ritual de la deessa i el príncep iber». Aquest espai està dedicat a un dels objectes més excepcionals que ha oferit el jaciment de Libisosa, en el qual la Universitat d’Alacant ha col·laborat durant els darrers vint  anys; es tracta d’un vas ceràmic iber amb cos de deessa, de funcions rituals, trobat en un lloc de culte del segle II a. de C. descobert recentment en el marc de les excavacions dirigides per Héctor Uroz (Universitat de Múrcia) i José Uroz Sáez (UA). La peça va servir, com era habitual en l’art ibèric, com a propaganda política, ja que mostra un dels primers episodis del príncep, de l’avantpassat mític de l’aristocràcia que governava l’oppidum de Libisosa, en el qual s’evidencia la seua relació privilegiada amb la divinitat.

La inauguració d’aquest nou espai tindrà lloc en el marc de les VI Jornades de Recreació Històrica, que es desenvolupen el cap de setmana del 21 al 23 de juny, organitzades per Servei de Turisme de l’ajuntament d’aquesta localitat situada a la província d’Albacete.

El Centre Sociocultural Agripina de l’Ajuntament de Lezuza (Albacete), promogut i finançat per la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, acull la Col·lecció Museogràfica Libisosa, formada amb les peces i materials trobats en aquest jaciment arqueològic. Aquestes peces són de titularitat regional i estan adscrites al Museu d’Albacete.

El Projecte Libisosa va començar l’any 1992 amb una prospecció del jaciment, i de llavors ençà ha estat dirigit pel catedràtic i professor de la UA José Uroz. A partir del 1996 s’hi han dut a terme diferents campanyes d’excavació, en el context del programa d’excavacions arqueològiques de la Conselleria de Cultura de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, amb l’ajuda de la Direcció General de Patrimoni i Museus, la Diputació d’Albacete, la Delegació de Cultura d’Albacete, l’Ajuntament de Lezuza, l’INEM-SEPECAM i la fundació SACAM. La posterior incorporació com a ens finançador de Cajasol va potenciar la restauració, el dibuix i la catalogació del registre material, la publicació del dipòsit votiu iberoromà, i la posada en valor d’un edifici singular iberoromà del sector 18.


 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464