Saltar apartados

Experts en papirs grecs, llatins i cristians recorren a la Universitat d'Alacant literatura, novel·la, filosofia, màgia o alquímia en les VIII Jornades de Papirologia

La novel·la històrica naix a Grècia com a gènere literari al voltant del segle I aC

Milers de papirs descoberts sota la lava a Herculà, en la primera biblioteca conservada de l’antiguitat, són fons documental de primer ordre per a aquests investigadors

La major part dels papirs s’han trobat a Egipte

JORNADES_PAPIROLOGIA

 

Alacant. 27 de juny de 2018

Procedents d’Orient, encara que la majoria d’aquests s’han trobat a Egipte, afavorits per les circumstàncies climàtiques i la sequedat de l’ambient, els papirs són el motiu d’estudi dels experts internacionals que participen, des de demà dijous 28 de juny de 2018, a la Universitat d’Alacant en les Jornades de Papirologia.

Per primera vegada la UA acull les Jornades de Papirologia. El dijous 28 i el divendres 29 de juny de 2018 a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres es desenvoluparan les VIII Jornades de Papirologia, que congregaran experts de diversos països en papirologia grega, llatina i cristiana, i també en història de la disciplina, del llibre i la lectura en l’antiguitat. Els especialistes aprofundiran en textos documentals i papirs literaris de novel·la, mim, filosofia, màgia o alquímia, entre d’altres.

María Paz López Martínez, professora que pertany a l’Àrea de Filologia Grega de la UA i organitzadora de les Jornades, apunta alguns dels temes que s’hi tractaran; dels papirs grecs trobats a Orient, actual Iran, com a conseqüència de les conquestes d’Alexandre el Gran i que va provocar un augment molt alt del nivell intel·lectual; de l’interès que ha suscitat entre els intel·lectuals i escriptors europeus moderns aquests papirs, com és el cas de l’escriptor Juan Valera; o la història de les col·leccions de papirs. A més, es parlarà del text en si, i dels temes que s’hi tracten; sobre papirs grecs i papirs en llatí; sobre documents de comptes o sobre la situació de la dona a Alexandria en el segle I aC; o també dels papirs que tracten sobre les visites dels grans emperadors.

Els experts dedicaran comunicacions a parlar sobre fragments de novel·les en papirs. “La novel·la històrica naix a Grècia com a gènere literari, al voltant del segle I aC. Són novel·les protagonitzades per faraons, per Alexandre el Gran”. María Paz parlarà, en la seua intervenció, de la primera novel·la grega, inspirada en un rei egipci.

“Hi havia un novel·lista que escrivia novel·les de tipus gore, amb els seus fantasmes, necrofília, enamorats d’embalsamats, etc. i va haver de ser professor”, concreta María Paz com a resultat de les investigacions fetes, i afig algun exemple que altre dels quals aquests pergamins reten compte com “la novel·la inspirada en els esdeveniments de la guerra de Troia o els escrits filosòfics, amb Filòdem com l’autor epicuri més important”.

Les Jornades tractaran també sobre els papirs trobats en altres punts geogràfics. És el cas d’Herculà, l’altra ciutat soterrada pel Vesuvi, al costat de Pompeia. Allí, les excavacions arqueològiques dutes a terme van descobrir la primera biblioteca conservada de l’antiguitat, gràcies a la lava. Es va trobar en la casa d’un adinerat romà. Data del segle I aC i, fins i tot, del segle III aC i és la primera biblioteca conservada de l’antiguitat. S’hi van trobar milers i milers de rotllos de papirs. Aquests papirs, i els de novel·les trobats a Egipte, són l’objectiu d’Investigació de María Paz López Martínez, organitzadora de les Jornades, qui es dedica als fragments de novel·la.

L’entrada a les Jornades és lliure i els ponents participen per invitació.

El degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Juan Francisco Mesa Sanz, serà l’encarregat d’inaugurar les Jornades, a les 9:30 hores a la sala de graus de la Facultat, situada en l’edifici III. La Jornades començaran amb les intervencions, a partir de les 10:00 hores.

Organitza María Paz López Martínez, professora que pertany a l’Àrea de Filologia Grega de la UA. Patrocinen el Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina, la Facultat de Filosofia i Lletres, i l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d’Alacant.

Les Jornades s’inscriuen dins de les activitats organitzades pels membres del grup d'Investigació Ciutat i Territori a Hispània Interior, que dirigeix el catedràtic José Uroz Sáez.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464