Saltar apartados

El neuropsiquiatra, etòleg i escriptor Boris Cyrulnik tanca dimarts en la Universitat d'Alacant el Seminari Internacional "Memòria, escriptura i resiliència"

Ha desenvolupat el concepte de resiliència com un renaixement del sofriment

Participarà en directe en el programa de Ràdio UA ‘LingUA’

Jesús Camarero presenta la seua obra ""Narratividad y hermenéutica literaria" dins d’” El poder de les paraules”

 

MidelAlacant. 4 de maig de 2018

El Seminari Internacional «Memòria, escriptura i resiliència», organitzat pel grup d’investigació de la Universitat d’Alacant Midel (Memòria i Identitats Literàries i Culturals), que dirigeix la professora Amelia Peral, rep el neuròleg, psiquiatre, etòleg i escriptor francès Boris Cyrulnik, que impartirà la conferència de cloenda. Serà el dimarts 8 de maig a les 18.00 hores. Cyrulnik és conegut mundialment per haver desenvolupat el concepte de resiliència al llarg de la seua carrera com a investigador a la Universitat de Toló. A més, és autor de nombrosos llibres sobre la resiliència traduïts a diverses llengües.

El seminari es desenvolupa els dies dilluns 7 i dimarts 8 de maig a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, i s’hi presentaran diferents treballs d’investigació sobre la memòria, tant oral com escrita, que posaran l’èmfasi principalment en la resiliència narrativa.

Entorn de l’expert francès gira també la Conferència inaugural, «Boris Cyrulnik: resiliencia, relato, narratividad», que pronunciarà a les 10.30 hores el catedràtic de Filologia Francesa de la Universitat del País Basc UPV/EHU, Jesús Camarero. El programa de la Facultat de Filosofia i Lletres que emet Ràdio UA, LingUA, i que presenta el professor Pierre Vives, comptarà amb la intervenció de Cyrulnik. Serà el dia 8 de maig de 16.00 a 17.00 hores. Així mateix, la Biblioteca General de la UA ha volgut participar amb el seminari incloent una mostra bibliogràfica que aplega fons bibliogràfics del mateix neuropsiquiatra, altres obres de referència, testimonis de la xoà i un vídeo informatiu, Holocausto y resiliencia.

Intervenen en aquesta edició, dilluns, M. Jesús Fernández, de la Universitat d’Alcalá d’Henares; els investigadors de la UA Antonia Montes, Fernande Ruiz, Pierre Vives. La investigadora de l’Acadèmia Polonesa de Ciències i membre de Midel, Joanna Partyka, que parlarà de son pare com a supervivent dels guetos en «Memoria heredada: mi padre, superviviente de los guetos de Radomsko y Varsovia», dilluns a les 18.30 hores.

Per a dimarts està prevista la participació dels investigadors de la UA i membres de Midel Elena Nájera i José Luis Arráez. Al matí intervindrà Rosa Pérez Zancas, de la Universitat de Barcelona, que canvia torn amb l’alumnat coordinat per Ina Verhülsdonk, de la Universitat de Leipzig, i Fernande Ruiz Quemoun, els quals llegiran una selecció de testimonis de víctimes de la xoà llegits en francès, anglès i alemany. Serà a les 17.00 hores.

A les 10.00 hores del dilluns 7 inauguren l’activitat Juan Francisco Mesa Sanz, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres; Maribel Peñalver Vicea, coordinadora de l’Àrea de Filologia Francesa; Amelia Peral Crespo, directora del grup d’investigació Midel i codirectora del seminari; Antonia Montes Fernández, codirectora del seminari i membre del grup de recerca Midel; i José Luis Arráez Llobregat, codirector del seminari i membre del grup d’investigació Midel.

Clouran el seminari, el dimarts 8 a la vesprada, Juan Francisco Mesa Sanz, Amelia Peral Crespo, Antonia Montes Fernández i José Luis Arráez Llobregat.

Jesús Camarero presentarà el seu llibre Narratividad y hermenéutica literaria, aprofitant la seua visita a la UA, el dia 9 de maig, a les 10.00 hores en la sala d’investigadors de Russell P. Sebold de la Biblioteca de Filosofia i Lletres, i dins d’«El poder de les paraules». Aquesta activitat està dedicada a la presentació de llibres oberta a tota la comunitat universitària de la Facultat i a donar a conèixer els treballs d’investigació realitzats en el centre.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464