Saltar apartados

La Seu Ciutat d'Alacant dedica un cicle al 1968 arran del cinquanta aniversari de l'"any de la utopia"

El periodista i filòsof Josep Ramoneda clou el cicle el 18 de maig

Les sessions comencen dilluns i proposen una reflexió sobre els esdeveniments que es van succeir el 1968 des de diversos enfocaments: històric, ideari que impulsava els joves rebels, conseqüències i empremtes que van deixar

 

maig_68Alacant. Divendres, 4 de maig de 2018

Hi ha moments en la història en què el futur il·lumina el present com un far que encoratja, dirigeix i renova l’esperança d’amplis sectors de la humanitat. Amb aquesta metàfora, el professor de la UA José Ramón Navarro defineix el clima i les energies utòpiques que es van desplegar en els esdeveniments viscuts el 1968 i dels quals ara es compleixen cinquanta anys. Amb aquest motiu, la Seu Ciutat d’Alacant ha dissenyat un cicle, coordinat pel professor Navarro, per a analitzar aquests fets històrics amb el títol 1968. L’Any de la Utopia

El cicle arrancarà dilluns, 7 de maig, a les 19.30 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), amb la primera sessió dedicada a «1968. El surgimiento de los movimientos sociales», a càrrec de Julián Casanova, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Saragossa. En la cita següent, el divendres 11 de maig, José Luis Villacañas, catedràtic de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid, parlarà de «Mayo del 68. La irrupción de lo infinito», i el dilluns 14, el sociòleg Juanma Agulles i el professor d’Urbanisme de la UA José Ramón Navarro impartiran la xarrada «Debajo de los adoquines está la utopía. Mayo del 68 y la Ciudad». El cinema serà el protagonista de la sessió següent, el dimecres 16 de maig, amb «Me rebelo, luego filmamos. Mayo del 68 y el cine», a càrrec de Juan Navarro de San Pío, doctor en Filosofia i professor de l’IES Navarro Santafé de Villena.

La jornada de cloenda, el divendres 18 de maig, tindrà un protagonista d’excepció, el periodista i filòsof Josep Ramoneda, la ponència del qual versarà sobre «1968. la última revuelta universal».

En les diverses sessions, els experts analitzaran com en 1968 l’esperança en un futur d’emancipació s’estén des dels moviments pro drets civils als Estats Units (empesos pel clam de Martin L. King «I have a dream» (1963), assassinat l’abril d’aquell any), al coratge dels joves txecs (plantant-se davant dels tancs del Pacte de Varsòvia que havien envaït un país en el qual el seu màxim dirigent, Alexander Dubcek, havia manifestat uns mesos abans: «El nostre programa es basa en la convicció que l’home i el gènere humà són capaços d’aprendre no solament sobre el món, sinó també de canviar-lo»), o per les mobilitzacions dels estudiants parisencs en les jornades de maig sota lemes com «siguem realistes, demanem l’impossible».

Programa

Dilluns 7 de maig de 2018

1968. «EL surgimiento de los movimientos sociales». Julián Casanova, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Saragossa.

Divendres 11 de maig de 2018

«Mayo del 68. La irrupción de lo infinito»

Dilluns 14 de maig de 2018

«Debajo de los adoquines está la utopía: Mayo del 68 y la ciudad». Juanma Agulles, sociòleg i professor de la UA, i José Ramón Navarro, professor d’Urbanisme de la UA.

Dimecres 16 de maig de 2018

«Me rebelo, luego filmamos. Mayo del 68 y el cine».

Divendres 18 de maig de 2018

«1968. La última revuelta universal». Josep Ramoneda, periodista i filòsof.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464