Saltar apartados

Naix la Càtedra Germà Bernàcer amb la vocació de contribuir al desenvolupament econòmic i social del territori

La doctora Enar Ruiz ha sigut presentada com a directora de la nova càtedra institucional de la Universitat d’Alacant

 

Catedra_GermanBernacer1
Catedra_GermanBernacer2
Catedra_GermanBernacer3
Catedra_GermanBernacer4
Catedra_GermanBernacer5

 

Alacant. dimecres, 2 de maig de 2018

La Universitat d’Alacant i el Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer han presentat avui en societat la càtedra institucional Germà Bernàcer que naix amb la vocació de contribuir al millor desenvolupament econòmic i social del territori.

El rector, Manuel Palomar i el president del Fòrum, Pedro Algarra, han signat aquest dimecres el conveni per a la creació de la nova càtedra institucional en un acte que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer i en el qual han participat també la secretària general de la UA, Esther Algarra i la directora de la càtedra, Enar Ruiz i que han tingut una nodrida assistència de la mateixa universitat i també de professionals i representants institucionals vinculats al sector.

El rector de la Universitat d’Alacant ha agraït a tots “els qui han fet possible la creació d’aquesta càtedra que reconeix una figura clau de l’economia mundial, pare de la teoria de la macroeconomia, referent per a estudiants i investigadors”. Palomar ha apuntat que “es tracta d’una figura clau per moltes raons, exposades pel professor Poveda en la seua magnífica conferència, per haver afavorit l’arrelament d’una generació d’intel·lectuals a Alacant, però també molt especialment per a la Universitat d’Alacant. Estem digitalitzant tota la seua obra i treballem perquè el seu llegat cedit per la família, el despatx i l’arxiu del físic, economista i humanista, siga traslladat ben prompte a la Facultat de Ciències Empresarials i Econòmiques des de la Seu d’Alacant, on es troba ara mateix i siga un lloc al servei de la investigació”.

La directora de la càtedra, la doctora Enar Ruiz, ha destacat en la seua intervenció que “la Càtedra Germà Bernàcer, en el seu paper de càtedra universitària de la Universitat d’Alacant, treballarà juntament amb la resta de càtedres en la creació i la consolidació de sinergies entre empreses, institucions i universitat, amb el suport del Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer, que ha apostat per invertir en coneixement, innovació i desenvolupament social”.

Ruiz ha assenyalat que la nova càtedra té com a objectiu “el desenvolupament d’un espai de generació d’idees i d’opinió, en el qual poder analitzar diferents escenaris econòmics, jurídics, empresarials i socials que afecten el nostre territori, de manera que es puguen aportar solucions i iniciatives pràctiques i efectives per al millor desenvolupament econòmic i social de la província d’Alacant. Un esforç que també se centrarà a continuar amb el reconeixement de la figura i l’obra de l’il·lustre economista alacantí Germà Bernàcer”.

Entre les accions que té previstes fer, la Càtedra Germà Bernàcer donarà suport a l’elaboració de tesis doctorals, projectes de finalització de grau i màster i altres treballs d’investigació, i també com incentivar el desenvolupament d’investigacions, principalment, en el camp de l’economia i del dret, que resulten d’interès a la societat. També fomentar la integració de membres de la comunitat universitària al voltant de l’empresa i viceversa, organitzar activitats de formació específica, i també cursos, conferències, seminaris i jornades que fomenten el debat crític de l’economia, en general, i sobre el benestar econòmic i social, en particular.

L’acte s’ha iniciat amb la lectura d’una carta de la filla de l’economista i humanista alacantí, qui ha disculpat l’absència per trobar-se fora d’Alacant. Manuel Sánchez Monllor ha sigut l’encarregat de posar veu al text en què la filla de Germà Bernàcer ha agraït a la Universitat i al Fòrum Econòmic de Debat la creació de la càtedra que “assegurarà el coneixement de l’obra de mon pare al llarg dels anys en la Universitat d’Alacant”.

Durant la presentació, el catedràtic d’Economia Aplicada, Francisco Poveda ha pronunciat una conferència en la qual ha tractat la figura de Germà Bernàcer i de les relacions de la Universitat amb el món dels professionals de l’economia i el dret. En finalitzar hi ha hagut un vi d’honor.

 

Currículum d’Enar Ruiz, directora de la càtedra

Enar Ruiz Conde és llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat d’Alacant, màster en Direcció i Gestió en Comerç Internacional per la mateixa Universitat i doctora en Economia per la Universitat de Groningen (Holanda). Professora convidada en la Business School de la Universitat d’Exeter (Regne Unit) l’any 2014. Actualment, és professora titular d’universitat en el Departament de Màrqueting de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d’Alacant.

Els seus treballs d’investigació, centrats principalment en les àrees difusió d’innovacions (de producte i organitzatives), comunicació del coneixement científic, variables comercials de l’empresa i innovació educativa, li han permès tractar problemàtiques concretes de l’empresa en diferents sectors de l’economia, i analitzar escenaris competitius com el de la construcció, el farmacèutic, la distribució o el bancari.

Ha publicat articles en revistes científiques nacionals i internacionals, com Technological Forecasting and Social Change, European Journal of Marketing, Scientometrics, Higher Education, Journal für Betriebswirtschaft, International Food and Agribusiness Management Review, European Journal of Innovation Management, Comunicar i Revista de Economía Aplicada. Ha participat com a ponent en nombrosos congressos científics de prestigi nacional i internacional reconegut. Ha col·laborat en projectes d’investigació oferits tant en convocatòria pública com privada. També participa com a avaluadora en revistes i congressos científics nacionals i internacionals.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464