Saltar apartados

Presentat l'Informe al Pla Estratègic d'Igualtat d'Oportunitats 2018-2021

Correspon al Consell de Ministres aprovar i posar en marxa el Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats 2018-2021 amb la dotació econòmica necessària

 

RFDCAlacant. 2 de maig de 2018

La violència econòmica és un dels set tipus de violència de gènere, segons la classificació feta pels experts; les institucions també poden ser un lloc on es genere aquest tipus de violència –dins del concepte més ampli de violència de gènere institucional–, al marge de les relacions de parella, la família o la societat.

En la lluita contra aquest tipus de violència, que llastra o mina els recursos i el desenvolupament de les dones, el divendres 6 d’abril s’ha reunit el Ple del Consell Estatal de Participació de la Dona i ha aprovat l’Informe al Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats 2018-2021.

El tema es troba ara en mans del Consell de Ministres, que ha d’aprovar i posar en marxa el Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats 2018-2021 després de la presentació de l’Informe a aquest Pla.

Concepción Torres, professora de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant, advocada i representant de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional, ha participat en les diferents comissions de treball i en el grup de treball per a l’elaboració de l’informe final. L’experta revela que “està previst que a la fi de maig es puga aprovar el Pla Estratègic en el Consell de Ministres”.

Però l’execució efectiva d’aquest Pla depèn de la dotació pressupostària necessària que facen els Ministeris i que, en matèria específica de violència de gènere el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere xifrava en 200 milions d’euros, que han d’eixir dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018. Per contra, el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2018, presentat aquest dimarts 3 d’abril en el Congrés només inclou una partida de 80 milions per a aquesta finalitat, dels 200 amb què s’havia compromès el Govern, segons ha anunciat el Ministeri d’Hisenda.

Com es recordarà, el 28 de setembre de l’any 2017 tots els grups parlamentaris del Congrés van aprovar per unanimitat el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere que es posava en marxa i al qual serien destinats 1.000 milions d’euros que calia invertir en cinc anys, fet que exigeix 200 milions per any de finançament directe.

 

Intens treball en matèria d’igualtat

Amb un calendari de treball molt estret la professora Torres comenta que el treball ha sigut intens i s’han fet aportacions per part de les diferents vocalies del Consell de Participació als diferents eixos estratègics en matèria d’igualtat en l’àmbit laboral, lluita contra totes les formes de violència de gènere, educació i coeducació sense biaixos de gènere, imatge de la dona, etc. La investigadora precisa la gran satisfacció de treballar en honor d’una igualtat efectiva i real i el compromís i la responsabilitat de les diferents associacions de dones amb vocalies en el Consell que s’ha manifestat en aquestes últimes setmanes; assenyala que la qüestió no és per a menys tenint en compte que “el Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats 2018-2021 serà un document clau per a determinar les polítiques públiques d’igualtat fins al 2021”.

Malgrat el que s’ha exposat, Concepción Torres matisa que “ara s’entra en una altra fase no menys important on el protagonisme serà adquirit els diferents Ministeris amb responsabilitats en atenció a les matèries dels diferents eixos estratègics”. En la mateixa línia, afirma, “cal ressenyar la importància de la dotació pressupostària que correspondrà a l’executiu central per a ser aprovada en Consell de Ministres i la seua vertadera posada en marxa”. “Òbviament, la relació amb l’aprovació del Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats 2018-2021 és directa en la mesura que per a posar en marxa moltes de les mesures incloses en el Pla es necessita aquesta dotació pressupostària efectiva”.

 

Notícies relacionades:

Concepción Torres, professora de la UA, participa en l’elaboració de l’Informe al Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats (2018-2021) (PEOI)

La Xarxa Feminista de Dret Constitucional, amb seu a la UA, analitzarà i farà seguiment dels continguts que afecten la violència de gènere en RTVE, a petició d’UGT RTVE

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464