Saltar apartados

Francis Mojica, Premi Nacional El Suplemento 2018 i Premi Medicina Siglo XXI en Química

Pel desenvolupament de la tecnologia CRISPR-Cas que es pot fer servir per a la manipulació genètica de qualsevol ésser viu, incloent-hi els humans

 

 

Alacant. Dilluns, 14 de maig de 2018

Gràcies a les aportacions de l’investigador de la Universitat d’Alacant, Francis Mojica, s’han desenvolupat eines de laboratori excepcionals, conegudes com a tecnologia CRISPR-Cas, que es poden usar per a la manipulació genètica de qualsevol ésser viu, incloent-hi els éssers humans. Per aquest fet, el passat 11 de maig de 2018, en la VII Gala Nacional de Premis El Suplemento, celebrada a l’hotel The Westin Palace, a Madrid, Mojica va rebre el Premi Nacional El Suplemento 2018 i Premi Medicina Siglo XXI 2018 en Química.

Com assenyalen des d’El Suplemento, el microbiòleg de la UA «ha sigut part essencial de la revolució biotecnològica amb origen bacterià i, per això, pot ser un ferm candidat per a rebre un Premi Nobel en Medicina. La història va començar fa més de dues dècades».

Mojica és titular del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant, conegut principalment per haver fet la troballa de les seqüències repetides CRISPR en microbis de les Salines de Santa Pola i desvelar el seu paper en els mecanismes d’immunitat de les cèl·lules procariotes. Els seus descobriments van cristal·litzar més tard en el desenvolupament de la tecnologia CRISPR-Cas.

Des que va descobrir les seqüències CRISPR –terme que ell mateix va encunyar com a acrònim de Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats–, Mojica ha continuat el seu metòdic i permanent estudi, i hi ha posat el principal èmfasi de la seua carrera científica.

El seu equip va ser el primer a indicar que les seqüències podrien relacionar-se amb la immunitat dels bacteris davant l’atac per certs virus. Llavors, Mojica no es podia imaginar que aquest descobriment resultara útil per a l’edició de genomes mitjançant les eines CRISPR-Cas9 desenvolupades a posteriori per altres investigadors.

Una segona línia d’investigació a la qual es dedica el grup liderat per Mojica a Alacant és la utilització de bacteriòfags com a alternativa als antibiòtics comuns.

La tecnologia CRISPR-Cas ha simplificat enormement la investigació en medicina, ja que ha facilitat l’estudi de processos genètics tan complexos com els implicats en el desenvolupament embrionari, carcinogènesi o trastorns neurodegeneratius. Es postula que la tecnologia CRISPR-Cas permetrà en un futur proper guarir moltes malalties que fins ara han sigut inabordables.

Francis Mojica compta amb aproximadament un centenar de contribucions científiques en forma d’articles en revistes internacionals i participacions en congressos. Ha revisat manuscrits per a més de vint-i-cinc revistes científiques internacionals de gran prestigi i és avaluador habitual de projectes d’investigació per a agències tant nacionals com estrangeres. La seua tasca investigadora ha rebut importants reconeixements nacionals i internacionals. Tots esperem que el Premi Nobel no es faça esperar.

El Suplemento

L’empresa Suplementos y Monográficos SL, l’organitzadora d’aquests guardons, produeix i edita especials en els principals mitjans de comunicació nacionals. El seu objectiu és facilitar la inserció i divulgació de les pimes espanyoles i dels professionals liberals en els mitjans de comunicació nacionals.Últimes notícies

La UA acull el nomenament de Francis Mojica com a Membre d’Honor del Col·legi de Biòlegs de la CV

Francisco Martínez Mojica lamenta que les "qüestions banals" de l’ésser humà posen en perill la investigació sobre CRISPR

Francis Mojica ofereix la lliçó magistral en l’acte de graduació de màsters de la Facultat de Ciències de la UA

Francis Mojica rep la setmana que ve el reconeixement de la Confederació Espanyola de Directius

El professor de la UA Francis Mojica ingressa matí en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464