Saltar apartados

La Seu Universitària Ciutat d'Alacant recorda els primers programes d'educació en alimentació i nutrició a través d'una exposició

La mostra “Com vam aprendre a menjar” s’inaugura demà i estarà oberta al públic fins al 28 de juny

 

Vam aprendre_menjar1Alacant. Dimarts, 15 de maig de 2018

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant dedica una exposició a les primeres campanyes que pretenien promoure hàbits alimentaris saludables entre la població. Amb el títol “Com vam aprendre a menjar”, aquesta interessant mostra analitza què va significar el Programa d’Educació en Alimentació i Nutrició, (1961-1996), conegut amb les sigles EDALNU, a través d’il·lustracions, objectes, missatges i fullets de l’època que van acompanyar l’ensenyament de la transició alimentària. Destaquen els documentals originals La rueda de la alimentación, dirigit per Antonio Mercero i Cómo alimentarse mejor de Mario Barabino.

L’acte inaugural tindrà lloc demà dimecres 16 de maig a les 20:15 hores, amb l’obertura de l’exposició i la conferència-col·loqui “El Programa EDALNU”.

Els dos escenaris principals d’actuació d’aquests programes van ser la llar i l’escola, a més d’estimular la producció i el consum local d’aliments. L’exposició subratlla la importància del menjador escolar com un espai fonamental per a la creació d’hàbits associats a dietes variades i equilibrades, recolzat en la peça didàctica de la roda dels aliments, per a conèixer la composició d’aquests i l’aportació de principis immediats, vitamines i minerals. D’una altra banda, la mostra també destaca la doble estratègia duta a terme des de la recuperació de receptes locals i tradicionals i la presència de la llet, que es va convertir en un aliment central dins del programa, fins al punt de relacionar el grau de desenvolupament i progrés dels pobles amb el consum de llet.

L’exposició, que pretén mostrar els estrets vincles que uneixen l’alimentació amb la societat i la cultura d’un país, recull els resultats de més d’una dècada d’investigació del grup de treball de la Universitat d’Alacant que coordinen els professors Josep Bernabeu Mestre i María Eugenia Galiana, i que està format pels professors i investigadors Josep Xavier Esplugues Pellicer, Antonio García Belmar (comissari de l’exposició), Mercedes Pascual Artiaga, María Tormo Santamaría i Eva María Trescastro López.

El 24 de maig a les 20.15 h, com a activitat complementària a l’exposició, tindrà lloc una taula redona sobre “Educació en alimentació i nutrició avui”.

 

El programa EDALNU

Va sorgir en el marc dels acords de col·laboració del Govern espanyol amb agències internacionals com l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF). Durant el procés de creació d’aquest es va fer una xarxa de formadors que va arribar a estar integrada per 46.752 persones, distribuïdes d’una forma molt desigual per la geografia espanyola, de les quals el 94% eren dones. Aquest discurs de gènere, no exempt de contradiccions, plantejava conflictes entre tradició i modernitat.

 

Per a més informació, consultar la següent adreça: www.programaedalnu.es

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464