Saltar apartados

La UA participa en un projecte per a implementar un sistema robòtic que millore les condicions de treball en indústries poc automatitzades

Alacant ha acollit la reunió d’inici del projecte europeu COMMANDIA format per un consorci d’universitats i centres tecnològics espanyols, francesos i portuguesos

 

Exposicion_pablo_inescop1
Exposicion_pablo_inescop2
Exposicion_pablo_inescop3

Reunió dels membres del consorci en les instal·lacions d’INESCOP i visita a Pikokaizen, centre productiu del Grup Pikolinos

 

Alacant. Dimarts, 15 de maig de 2018

Automatitzar els sistemes de manipulació i millorar les condicions laborals en indústries de productes “deformables”, com roba, joguets o articles de cuir, és l’objectiu principal del projecte europeu COMMANDIA en el qual participen investigadors del Grup d’Automàtica, Robòtica i Visió Artificial (AUROVA) de la Universitat d’Alacant.

Moltes de les tasques fetes pels treballadors en aquestes indústries són manuals, repetitives i no ergonòmiques, manipulen objectes molt pesats i, fins i tot, s’exposen al maneig de productes tòxics perjudicials per a la salut. “Tasques que, en definitiva, involucren l’operador humà en situacions de risc evitables gràcies al disseny de plataformes robòtiques precises amb funcionalitats específiques”, expliquen des d’AUROVA.

Davant d’aquest desafiament tecnològic, des del 2018 fins al 2021, investigadors espanyols, francesos i portuguesos s’han unit per a aportar un sistema robòtic capaç de fer tasques de manipulació d’objectes amb propietats flexibles o elàstiques en el projecte COMMANDIA (Collaborative Robotic Mobile Manipulation of Deformable Objects in Industrial Applications - Manipulació Mòbil, Robòtica i Col·laborativa d’Objectes Deformables en Aplicacions Industrials).

Liderat per l’escola francesa d’enginyeria química i mecànica avançada SIGMA-CLERMONT, participen en el projecte l’Institut Pascal (França), les universitats de Saragossa, Alacant i la de Coïmbra (Portugal), i l’Institut Tecnològic del Calçat i Connexes INESCOP. La reunió d’inici de projecte va tenir lloc la setmana passada a les instal·lacions d’INESCOP, a Elda (Alacant).

En concret, el Grup d’Automàtica, Robòtica i Visió Artificial (AUROVA) de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII) de la UA treballarà, juntament amb la Universitat de Coïmbra, en la implementació de tècniques de percepció visual per a obtenir la reconstrucció 3D de la superfície d’objectes deformables, i supervisar com canvia la forma de la superfície d’aquests objectes durant el procés de manipulació robòtica.

D’altra banda, juntament amb SIGMA-CLERMONT, serà responsable del desenvolupament d’estratègies de control multimodal de manipuladors robòtics per a dur a terme una unió òptima de l’objecte per a aconseguir la deformació desitjada. A més, el grup AUROVA en col·laboració amb tots els socis del projecte, intervé en totes les accions del projecte orientades a la integració dels algorismes implementats i al desenvolupament d’un prototip que permeta testejar i validar el sistema.

“Estem implementant noves tècniques i tecnologies destinades tant a la percepció sense contacte (visual) com amb contacte (tàctil i força) d’aquest tipus d’objectes, i també per a controlar i planificar el moviment de grups de braços robòtics mòbils per a col·laborar en la manipulació intel·ligent i dinàmica d’objectes deformables. Aquestes noves funcionalitats robòtiques s’aplicaran en diverses tasques del procés productiu del sector del calçat”, assenyalen els investigadors de la UA.

El projecte està cofinançat pel Programa Interreg Sudoe i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb més de 942.830 euros.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464