Saltar apartados

Científics de la UA i els EUA troben un biomarcador en la retina que podria ajudar a detectar Parkinson

 

Biomarcador_retinaAlacant. Dilluns, 21 de maig de 2018

Una investigació en què participen científics de la Universitat d’Alacant i dels Estats Units constata que l’acumulació d’una proteïna coneguda com a alfa-sinucleïna en la retina és un bon biomarcador que podria ajudar a detectar el Parkinson i el grau de severitat d’aquesta malaltia.

Aquest treball ha sigut publicat aquest mes en Movement Disorders, una prestigiosa revista a nivell mundial en el camp de la neurologia clínica que edita l’Associació Internacional del Parkinson i Desordres del Moviment, i s’emmarca en un projecte científic més ampli finançat per la Fundació Michael J. Fox.

L’investigador principal del projecte, que va començar al febrer del 2015, és el doctor Nicolás Cuenca, coordinador del grup d'investigació del Sistema Visual de Neurobiologia i Teràpia de les Malalties Neurodegeneratives de la Universitat d’Alacant. Col·laboren, a més, el doctor Thomas Beach, de l’Institut d’Investigació de Salud Sun Banner, de Sun City, Arizona (EUA), i d’experts de la Universitat Estatal d’Arizona i de la Clínica Mayo d’aquest estat.

El treball, nou a nivell mundial, s’ha dut a terme amb retines de pacients de Parkinson morts, donades al Sun Banner, un centre dedicat a la investigació d’aquesta patologia i de la malaltia de l’Alzheimer, i enviades a la UA per a ser estudiades per Cuenca i també per la investigadora predoctoral de la Universitat d’Alacant Isabel Ortuño Lizarán.

Cuenca i Ortuño Lizarán expliquen, en una entrevista a EFE, que han estudiat en concret la proteïna alfa-sinucleïna perquè és una de les marques patològiques principals que se solen analitzar per a determinar si es pateix de Parkinson, una malaltia neurodegenerativa que afecta entre set i deu milions de persones en el món.

Els pacients de Parkinson presenten en el cervell com a signe característic d’aquesta malaltia una acumulació de l’esmentada proteïna que forma una estructura anomenada cossos de Lewy, el nombre dels quals augmenta d’acord com avança la malaltia.

Cuenca i Ortuño Lizarán destaquen que la transcendència científica del treball que han fet rau que, per primera vegada, han identificat cossos de Lewy en retines de persones amb Parkinson. Aquest resultat és fruit de l’estudi de les retines remeses pel Sun Banner de pacients postmortem amb Parkinson, les dades clíniques dels quals i d’anatomia patològica del cervell estan recopilades en aquest institut nord-americà.

A més, els investigadors han trobat una correlació: com més gran quantitat d’alfa-sinucleïna hi ha en la retina, més alteracions del tipus motor i clínic del Parkinson es produeixen, la qual cosa significa que la malaltia està en un estadi major de gravetat.

L’acumulació d’aquesta proteïna en la retina formant cossos de Lewy és semblant a la qual es troba en el cervell en la malaltia del Parkinson, resumeix Conca. "Per això, creiem que l’alfa-sinucleïna és un bon biomarcador del Parkinson, pot evidenciar el grau de severitat de la malaltia i reflecteix d’alguna manera el que està passant en el cervell", assenyala.

Ortuño Lizarán precisa que en l’actualitat no hi ha una tècnica aplicada en medicina que permeta detectar l’alfa-sinucleïna en la retina d’una persona viva. Ha revelat que una segona troballa de l’estudi és que aquesta proteïna no solament apareix en els pacients diagnosticats amb Parkinson, sinó també en alguns que no presentaven les seues símptomes motores habituals (tremolors i lentitud del moviment) però si que tenien ja el cervell afectat per aquesta malaltia.

"Això indica que l’alfa-sinucleïna pot ser també un biomarcador primerenc", per la qual cosa podria ajudar a detectar el Parkinson abans que apareguen els símptomes clínics de la malaltia, apunta la investigadora de la UA.

Un vessant d’aquesta investigació no arreplegada en la revista Movement Disorders és que han comprovat que, a més de l’acumulació de la proteïna alfa-sinucleïna, en la retina s’observa un altre procés rellevant que ocorre en el cervell dels pacients amb Parkinson: la mort de cèl·lules dopaminèrgiques (es troben en tots dos òrgans).

El Parkinson es caracteritza per la degeneració de les neurones dopaminèrgiques, les quals alliberen dopamina, un neurotransmissor clau per a la funció motora, i les persones que pateixen aquesta malaltia sovint experimenten trastorns visuals.

Els dos científics ressalten que la retina suposa un model ideal per a estudiar el Parkinson, l’Alzheimer i l’esclerosi múltiple en ser una prolongació d’aquest òrgan complex i formar part del sistema nerviós central.

Font notícia: EFE

 

Referència: “Phosphorylated α-synuclein in the retina is a biomarker of Parkinson's disease pathology severity”, Ortuño-Lizarán, I. , Beach, T. G., Serrano, G. E., Walker, D. G., Adler, C. H. and Cuenca, N., Movement Disorders (2018). https://doi.org/10.1002/mds.27392

 

Notícies relacionades:

Una investigació de la UA permet fer un millor diagnòstic, pronòstic i seguiment de les malalties de la retina

La Universitat d’Alacant lidera el primer estudi mundial sobre el Parkinson amb retines humanes

 

Investigadors_retina

Els investigadors Nicolás Cuenca i Isabel Ortuño. Autor: EFE

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464