Saltar apartados

El catedràtic de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, s'incorpora a la Comissió per a l'Estudi del Canvi Climàtic

 

Alacant. Dijous, 24 de maig de 2018

El catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, s’incorpora a la Comissió per a l’Estudi del Canvi Climàtic. El director del Laboratori de Climatologia de la Universitat de l’Alacant i president de l’Associació Espanyola de Geògrafs va comparèixer el passat 17 de maig, per invitació de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, davant de la Subcomissió per a l’estudi i l’elaboració de propostes de política d’aigües en coherència amb els reptes del canvi climàtic, constituïda en el si de la Comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Olcina en la ponència “Gestión de riesgos del agua en el contexto del cambio climático”, va plantejar la necessitat de la planificació hidrològica des de la gestió racional de la demanda i de l’adopció de mesures de reducció dels extrems hidrològics a partir de l’ordenació del territori. A més, va defensar la revisió del concepte de “períodes de tornada” per a la delimitació de zones inundables atès que el càlcul d’aquests no s’adapta a la realitat dels climes espanyols.

El director del Laboratori de Climatologia de la Universitat de l’Alacant va reclamar el seguiment exhaustiu del compliment de l’article 22 de la Llei del sòl de 2015 ja que no està donant els resultats previstos, i de l’aposta per la millora dels sistemes de depuració i la reutilització d’aigües com a recurs per a la substitució de cabals d’un altre origen.

D’altra banda, Jorge Olcina va tractar la penalització dels sistemes de proveïment d’aigua urbana que registren pèrdues en xarxa superiors al 10% i del seguiment constant del procés de canvi climàtic com un procés que ha de marcar l’agenda política en les pròximes dècades.

 

 

Jorge_OlcinaCurrículum

Jorge Olcina és catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d’Alacant, on fa classes d’Ordenació del Territori, Geografia Regional d’Espanya i Riscos Naturals. Ha centrat les investigacions en diverses temàtiques geogràfiques (teoria de la geografia, climatologia, riscos naturals, recursos d’aigua, geografia aplicada i ordenació del territori). És autor o coautor de nombroses publicacions (articles, capítols de llibre i monografia) i ha participat en diversos projectes d’investigació sobre temàtica climàtica i hidrològica desenvolupats a la Universitat d’Alacant o en col·laboració d’equips multidisciplinaris de diverses universitats espanyoles i europees.

Va ser triat com un dels deu ponents espanyols que van a participar en els actes de comunicació i divulgació científica organitzats en el marc de l’Any Internacional del Planeta Terra (2008), declarat per la UNESCO. A més, ha sigut avaluador del 4t Informe de Canvi Climàtic (2013-14) del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides. Professor convidat en universitats d’Espanya, Europa i Iberoamèrica. Responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant, ha participat com a convidat en diversos programes de mitjans de comunicació d’Espanya. És membre del Consell Editorial de diverses revistes científiques de temàtica geogràfica i ambiental.

Des de l’any 2002, és investigador del Grup d’Investigació competitiu de la Universitat d’Alacant en “Clima i Ordenació del Territori”, i forma part de l’equip dels grups d’investigació competitius de la Universitat d’Alacant en “Història i Clima” i “Aigua i Territori”.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464