Saltar apartados

Els llegums prenen el campus de la Universitat d'Alacant en el Dia de la Nutrició

Demà dijous, 24 de maig de 2018, xarrades, visió clínica dels llegums, “master class” amb plats ràpids i saludables i repartiment de receptaris completen el programa d’activitats

Jornades_nutricion

 

Alacant. Dimecres, 23 de maig de 2018

Rics en nutrients com ara vitamines del tipus B i minerals com el ferro, el calci, fòsfor o potassi, gran font proteïnes, a més d’econòmics i la possibilitat de conservar-los durant molt de temps sense que perden les seues propietats, converteixen els llegums en un gran aliat per a la nutrició. Amb l’objectiu de descobrir-ne els secrets i trucs de cocció, els estudiants de l’Associació de Dietistes Nutricionistes Universitaris d’Alacant (ADINU Alacant), en col·laboració amb la Facultat de Ciències de la Salut i el Gabinet Alinua, presenten demà dijous, 24 de maig de 2018, un programa d’activitats dedicat als llegums en el Dia de la Nutrició

Des de les 10 hores, a la sala d’actes de l’Edifici Politècnica IV, experts i estudiants de Nutrició Humana i Dietètica de la UA tractaran els beneficis, recomanacions i visió clínica i bromatològica d’aquest grup d’aliments. A més, a les 13.15 hores, en una carpa situada davant de la Biblioteca General, s’impartirà una master class en línia i es farà un tast de plats ràpids i saludables amb tota mena de llegums com a aliment protagonista, i un repartiment de receptaris virtuals amb menús.

 

Propietats

El consum diari de llegums es podria associar amb una disminució del risc de patir malaltia isquèmica del cor i càncer colorectal. Així mateix, ajuda al control de la hipertensió arterial i a disminuir el colesterol LDL. D’altra banda, la inclusió de llegums de manera habitual en dietes per a aprimar-se es pot traduir en una major pèrdua de pes i en el manteniment del pes corporal.

«És probable que part de l’efecte beneficiós del consum de llegums es dega a una disminució en la ingesta de carns processades i d’hidrats de carboni refinats (no integrals), de manera que s’ha de tenir especialment en consideració la manera de preparar-los. Cal afavorir les receptes tradicionals que excloguen carns processades i hidrats de carboni refinats i siguen vehicle de consum de fruita, hortalisses i fruita seca. És per això que es recomana modificar les receptes tradicionals per a convertir-les en opcions més adequades», assenyalen des de l’organització de la jornada de la UA.

En el recent estudi ANIBES (2017) s’estima un consum mitjà de llegums de 13,5 grams per persona i dia, i se n’ha observat un consum més elevat en persones grans respecte dels grups més joves. «Pel que fa a les recomanacions de consum, a pesar que les guies alimentàries recomanen el consum de llegums d’entre dues a quatre vegades per setmana, els estudis mostren efectes beneficiosos sobre la salut quan es consumeix una ració de llegums un mínim de quatre vegades per setmana fins a arribar a consumir-ne diàriament», indiquen des d’ADINU Alacant.

 

Recomanacions culinàries

En relació amb les preparacions culinàries, els llegums presenten una gran versatilitat en la cuina: amanides, germinades, hamburgueses… a més de cuinar-los en bullits, com es coneix popularment. En aquest sentit, l’aigua és l’ingredient més important per als llegums. «La proporció entre l’aigua i el llegum ha de ser la suficient perquè s’hi submergisquen i l’absorbisquen en la necessitat justa», apunten els estudiants de la UA.

 

MenjarEducació en alimentació i nutrició

En el mateix marc, fins al 28 de juny de 2018, la Seu Universitària Ciutat d’Alacant acull una exposició de les primeres campanyes que pretenien promoure hàbits alimentaris saludables entre la població. Amb el títol «Com aprenguérem a menjar», aquesta interessant mostra analitza què va significar el Programa d’Educació en Alimentació i Nutrició, (1961-1996), conegut amb les sigles EDALNU, a través d’il·lustracions, objectes, missatges i fullets de l’època que van acompanyar l’ensenyament de la transició alimentària.

A més, el mateix dijous 24 de maig, a les 20.15 hores a la Seu d’Alacant, tindrà lloc una taula redona sobre educació en alimentació i nutrició amb Juan Carlos Victoria, responsable del Centre de Recursos de Consum de l’Ajuntament d’Alacant; Josep Bernabeu, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant i director de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, i Mayo Leal, de COES Alacant. Modera la trobada Eva María Trescastro, dietista nutricionista i professora de la UA.

 

Notícia relacionada:

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant recorda els primers programes d’educació en alimentació i nutrició a través d’una exposició

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464