Saltar apartados

Estudiants d'Arquitectura de la UA instal·len les seues creacions d'Arquitectura Efímera en espais comercials de Torrevella

La UA i l’Ajuntament de Torrevella col·laboren en aquesta iniciativa per a fer més atractius els comerços del municipi

22 instal·lacions estrenyeran vincles entre l’arquitectura, el comerç i la ciutat

 

Alacant. Divendres, 25 de maig de 2018

La Seu Universitària de Torrevella i l’Ajuntament d’aquesta localitat posen en marxa el projecte empresarial “Arquitectura efímera a Torrevella”, a través de la regidoria de Comerç. Quaranta-cinc estudiants de segon i tercer curs d’Arquitectura de l’Escola Politècnica Superior de la UA, sota la direcció de la professora Adriana Figueiras i amb la col·laboració del professor Andrés Silanes i l’arquitecta Olga Ruibal, han creat 22 instal·lacions d’arquitectura efímera que s’inauguraran demà dissabte 26 de maig i que romandran vigents fins al 16 de juny.

L’edil de Comerç, Manuela Osuna, la professora Adriana Figueiras, i el coordinador de la Seu de la UA a Torrevella, José Norberto Mazón, han destacat “la resposta excepcional que ha tingut per part dels establiments aquesta iniciativa que ajudarà a fer-los més atractius i que gràcies a instal·lacions d’arquitectura efímera transformaran els comerços del centre de Torrevella, amb l’objectiu de revalorar el patrimoni comercial i provocar una reflexió sobre la ciutat i la societat”.

La sal serà el material principal que cal utilitzar en els treballs i el que simbolitzarà un vincle significatiu amb el lloc, per la qual cosa també s’ha comptat amb la col·laboració de les Salines de Torrevella, ha explicat la responsable de l’àrea Comerç.

La professora de Projectes Arquitectònics de la UA, Adriana Figueiras, ha comentat que “aquesta acció traspassa els límits de l’aparadorisme, ja que es tracta d’instal·lacions que afectaran tant l’espai interior dels locals com l’espai urbà en què se situen. Aquestes peces d’arquitectura efímera també contindran maquetes i dibuixos que formaran una exposició urbana d’arquitectura i convertiran els carrers comercials de la ciutat en una galeria que acosta l’arquitectura al públic, al comerç i a la vida de la ciutat. Són propostes efímeres que obrin possibilitats, assagen escenaris de futur i subverteixen les idees preconcebudes de com ha de ser la ciutat i la nostra forma de comportar-nos-hi”.

Per a incentivar els participants i fer més atractiu el projecte, s’ha convocat un concurs amb tres premis el jurat dels quals valorarà la implantació en el local, la capacitat de reconfigurar l’espai interior mitjançant la proposta espacial, i també la seua integració en l’espai existent; la coherència material i la precisió en l’execució; el desenvolupament teòric i conceptual; i l’impacte en l’entorn, l’empatia amb el context urbà, la implicació social i integració harmònica amb el producte de l’establiment, i també la capacitat de transmissió de valors de sostenibilitat i sensibilització social.

 

Arquitectures efímeres

La iniciativa “Arquitectures efímeres” té quatre edicions anteriors a la ciutat d’Alacant, dues d’aquestes en l’àmbit comercial i altres dues en el cultural. Els principals objectius d’aquestes han sigut promoure la participació activa d’estudiants, comerciants, institucions, empreses i ciutadans en l’arquitectura i el disseny i involucrar l’entorn en un procés de col·laboració i de compromís públic.

Al llarg de les quatre edicions anteriors, uns cent joves van fer cinquanta projectes de petita escala i baix cost, amb els quals van aconseguir una gran mobilització social i mediàtica. El projecte “Arquitectures Efímeres” va ser reconegut l’any 2015 amb el Premi Nacional d’Arquitectura Efímera, Emporia d’or i l’any 2017 amb la Selecció Emporia.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464