Saltar apartados

Francis Mojica clausura la IV Trobada Internacional de Rectors Universia celebrada a Salamanca

Durant dues jornades, la trobada ha reunit a més de set-cents rectors i representants acadèmics d’arreu del món, personalitats de la política, l’empresa i institucions nacionals i internacionals amb motiu del VIII Centenari de l’Estudi de Salamanca

   


Alacant. Dimarts, 22 de maig de 2018

El microbiòleg, investigador i professor de la Universitat d’Alacant, Francis Mojica, mundialment conegut per les seues investigacions en genòmica relacionades amb els mecanismes d’immunitat en cèl·lules procariotes, ha pronunciat avui la conferència de cloenda de la IV Trobada Internacional de Rectors Universia 2018. L’acte ha estat presidit per Ana Botín, acompanyada pel president del Govern d’Espanya, Mariano Rajoy.

Amb el títol «La revolución científica CRISPR. Una oda a la curiosidad», Mojica ha posat punt final a aquesta trobada que durant dues jornades, els dies 21 i 22 de maig de 2018, ha aplegat a Salamanca més de sis-cents rectors i representants acadèmics de tot el món, personalitats de la política, l’empresa i institucions nacionals i internacionals amb motiu del VIII Centenari de l’Estudi de Salamanca.

L’investigador de la UA ha recordat que aquesta tecnologia es va començar a usar el 2005 per a vacunar bacteris i protegir-los contra «els virus que intenten destruir-los constantment». Així ha al·ludit als fàrmacs produïts per bacteris, entre els quals hi ha la insulina, l’àcid hialurònic, antibiòtics o biocombustible, i també a la utilització de CRISPR per a matar bacteris de manera selectiva respectant els que són útils. Aquestes eines de laboratori també es poden fer servir, ha afegit l’investigador, en qualsevol tipus d’ésser viu: plantes, animals i fins i tot humans.

Mojica s’ha referit a la possibilitat que es puguen utilitzar òrgans de porcs per a trasplantaments a humans i a la d’estudiar, prevenir i guarir moltíssimes malalties en humans. Ha advocat per un consens per a decidir què es pot fer amb CRISPR i on es posen els límits pel benefici de la societat.

Conscient que no és fàcil, ha sostingut que val la pena dedicar-se a la investigació en el missatge que ha llançat als joves científics: «un investigador ha d’estar satisfet amb la seua contribució al coneixement, encara que no tinga aplicació immediata», ha reblat.

Francis Mojica s’ha mostrat partidari de l’existència de les figures de docents i investigadors a les universitats i de la importància de la diversitat.

El professor Mojica, del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant, és responsable d’un dels descobriments més importants d’aquest segle, la tècnica CRISPR-Cas9. La troballa d’un sistema d’immunitat adquirida en procariotes és un dels avanços científics més importants de la història recent que ha tingut una notable repercussió científica, tecnològica i socioeconòmica. Premi Jaume I a la Investigació Bàsica, Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement, Premi Fundació Lilly d’Investigació Biomèdica Preclínica, i Premi Albany Medical Center Prize als Estats Units, el microbiòleg de la UA ha sigut també candidat al Premi Nobel de Medicina i Química.

Font notícia: EFE i UA

Últimes notícies

La UA acull el nomenament de Francis Mojica com a Membre d’Honor del Col·legi de Biòlegs de la CV

Francisco Martínez Mojica lamenta que les "qüestions banals" de l’ésser humà posen en perill la investigació sobre CRISPR

Francis Mojica ofereix la lliçó magistral en l’acte de graduació de màsters de la Facultat de Ciències de la UA

Francis Mojica rep la setmana vinent el reconeixement de la Confederació Espanyola de Directius

El professor de la UA, Francis Mojica, ingressa demà en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464