Saltar apartados

Comprendre la demència i les seues cures, tema central del primer curs d'estiu de la UA

El curs, que forma part del programa internacional dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la UA, tindrà lloc en el Campus de la UA, els dies 4 i 5 de juny, i té la col·laboració d'experts de la University of the West of Scotland (Alzheimer Scotland Centre for Policy and Practice) i el suport de l'Associació Gerontológica del Mediterrani

L'oferta de cursos internacionals continuarà durant els mesos de juny i juliol, amb dues propostes més; "Immersió en la ciència de les millores en salut" (del 2 al 6 de juliol) i, el ja veterà Summer Business Program (del 26 de juny al 19 de juliol)

 

Alacant. Divendres, 31 de maig de 2018

"Entenent la demència: una introducció pràctica per a estudiants, professionals i familiars" és el primer dels cursos que ofereix el programa internacional dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la UA, una trobada dirigida i coordinat per Manuel Lillo Crespo, professor de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA, que tindrà lloc al Campus de la UA, durant els dies 4 i 5 de juny, i que comptarà amb experts procedents de la University of the West of Scotland, entre els que destaca la participació de la professora i doctora d'aquesta universitat, Margaret Brown, experta en la matèria i directora del Centre per al Desenvolupament de Polítiques i Pràctiques Relacionades amb l'Alzheimer a Escòcia.

La demència és una de les causes principals de discapacitat en els països del nostre entorn, i afecta tant el pacient com el cuidador. És la malaltia neurodegenerativa que provoca més dependència -per sobre d'altres com l'ictus, la malaltia de Parkinson o les malalties cardiovasculars-, i implica un risc elevat d'institucionalització, amb la càrrega sociosanitària que això comporta i l'escassetat de recursos que en el nostre país hi ha en relació a aquests diagnòstics, en concret, en la manca de sistemes de detecció precoç.

Segons explica el doctor Lillo Crespo, "la malaltia d'Alzheimer suposa el 75% de les demències i és una de les causes principals de deteriorament funcional i dependència en el nostre entorn. Es calcula que el pacient amb malaltia d'Alzheimer necessita una mitjana de 70 hores de cures a la setmana, on s'inclouen l'atenció de les necessitats bàsiques, el control de la medicació, les cures sanitàries, i el maneig de símptomes i eventuals situacions de conflicte. Normalment, és un dels membres de la família sobre qui recau el major pes d'aquesta atenció, a aquesta figura és la que anomenem cuidador principal. Segons progressa la malaltia, la funcionalitat del pacient es deteriora, incrementa la pressió sobre el cuidador amb l'aparició de sobrecàrrega en aquest. La cura de la demència produeix a més un nivell d'estrès major en l'entorn que el d'altres malalties cròniques generadores de discapacitat, i aquest estrès es troba present en més d'un 75% dels cuidadors".

"El nostre objectiu en aquest curs és tractar tots aquests aspectes, des de la compressió de la demència no només com a quadre clinicosanitari sinó també social i, més en concret, centrar-nos en l'Alzheimer, i, sobretot, en l'impacte que té aquesta malaltia en les persones que la pateixen, els seus familiars i cuidadors. En definitiva, volem mostrar com és possible desenvolupar una cultura de conscienciació amb contextos inclusius perquè les persones afectades, els seus cuidadors i familiars se senten apoderades, recolzades i incloses en la societat. Cal recordar que el sistema sanitari espanyol i la societat en general, no té infraestructures específiques ni normatives concretes relacionades amb l'atenció a aquestes persones. En el cas concret d'Escòcia, es tracta d'una de les regions europees amb més sensibilització social cap a aquest tema, i on més polítiques, programes i iniciatives s'han desenvolupat", conclou Lillo Crespo.

El programa estiuenc internacional continuarà durant els mesos de juny i juliol amb dues propostes més:

 

Summer Business Program

Del 26 de juny al 19 de juliol (Coorganitzat amb la Universitat de Missouri-Columbia)

Aquest programa de quatre setmanes de durada, impartit completament en anglès, és el més veterà de la programació ja que es va iniciar l'any 2006 i actualment és un dels més sol·licitats pels estudiants internacionals. És una oportunitat única per a dur a terme un aprenentatge intercultural entre estudiants nord-americans i europeus, a través de classes formades per estudiants provinents de la Universitat de Missouri-Columbia (USA) i estudiants d'altres universitats europees, entre aquestes la Universitat d'Alacant. El programa es divideix en dos mòduls: el primer d'aquests impartit per professorat de la Universitat de Missouri-Columbia i, el segon impartit per la Universitat d'Alacant. Aquest curs de l'àrea econòmica alterna les classes teòriques amb visites a diferents empreses de la província.

 

"Immersió en la ciència de les millores en salut"

Del 2 al 6 de juliol

El UA Summer Programme, amb una setmana de durada i continguts teòrics i pràctics, té com a objectiu aprofundir en el món de la ciència, de la millora en cures de salut i com aquesta fa la seua missió d'accelerar la millora de la qualitat en l'atenció sanitària. És ideal per a aquells futurs professionals d'àrees de salut i relacionats, apassionats per la millora de l'atenció al pacient, tant a nivell de cada institució com entre sistemes sanitaris, regions i països. La perspectiva multicultural i l'orientació pràctica en l'anàlisi de situacions semblants en diferents contextos d'atenció sanitària que marquen la diferència d'aquest programa i s'espera un assistència de més de mig centenar d'alumnes.

Amb la presència confirmada d'alumnat i docents de cinc universitats europees, concretament, les universitats de West of Scotland (Escòcia); Waterford Insitute of Technology (Irlanda); Laurea University (Finlàndia); Robert Gordon University (Escòcia) i la Universitat d'Alacant. Aquesta trobada, dirigida i coordinada per Manuel Lillo Crespo, professor de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA, es concep com un laboratori d'idees i iniciatives dirigides a aportar millores a la salut de les poblacions, tot des d'un enfocament interprofessional, basat en la seguretat del pacient i l'eficiència en la gestió de les cures.

El curs té la participació d'experts en la temàtica com a Bárbara O'Donnell de la Universitat de l'Oest d'Escòcia i Mark White del Waterford Institute of Technology.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464