Saltar apartados

El professor de la UA José María Esteve, IX Premi Joan Andrés d'Assaig i Investigació en Ciències Humanes

Pel seu estudi “Felipe Pedrell, la creación de la moderna Musicología española y el Misterio de Elche

 

JMaria_EsteveAlacant. Dilluns, 28 de maig de 2018

El IX Premi Joan Andrés d’Assaig i Investigació en Ciències Humanes ha sigut concedit al professor José María Esteve, musicòleg i degà de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, pel seu estudi «Felipe Pedrell, la creación de la moderna Musicología española y el Misterio de Elche».

Es tracta d’un treball sobre Felipe Pedrell, pare de la musicologia espanyola, de la qual va ser pioner, i un important estudi sobre el Misteri d’Elx, originalment publicat en llengua francesa a Alemanya al principi del segle XX. El professor Esteve, que ha realitzat investigacions sobre aquesta matèria durant els últims deu anys, ofereix finalment una interpretació madura i valuosa per a l’estat actual dels estudis sobre la musicologia espanyola i el Misteri d’Elx, obra mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, tal com l’ha distingida la UNESCO. Esteve, professor de Música i degà de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, ha dedicat especialment les seues investigacions a educació musical, tradició i etnomusicologia, així com a la mateixa musicologia i la seua projecció històrica.

El Premi Joan Andrés, que porta el nom de l’humanista creador de la literatura universal i comparada i és concedit anualment durant el mes de maig, s’atorga a una reflexió o investigació en raó del relleu o originalitat del seu objecte o el seu mètode. Creat pel Grup d’Investigació Humanisme-Europa de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb l’Institut Juan Andrés de Comparatística i Globalització, està dedicat fonamentalment a ciències humanes, història de les idees i a la reconstrucció de la cultura hispànica.

Acte de lliurament

El IX Premi Joan Andrés d’Assaig i Investigació en Ciències Humanes serà lliurat en Madrid, en la Sala d’Actes de l’Institut Français (carrer del Marqués de la Ensenada, 10-12), dimarts vinent, 19 de juny de 2018 a les 12.00 hores.

Durant l’acte es durà a terme la presentació del llibre corresponent al premi de l’any passat, edició i estudi de Joan Andrés, Histoire Générale des Sciences et de la Littérature (Tolosa de Llenguadoc, Presses Universitaires du Midi, 2018), dels professors Javier Pérez Melsa, Sylvie Baulo i Renaud Cazalbou. Consisteix en l’edició crítica que restitueix en llengua francesa l’obra del gran humanista creador de la història de la literatura universal. La dimensió universal i Europea de Joan Andrés afecta naturalment França, igual que Anglaterra i, sobretot, Itàlia. Amb aquesta edició, per fi es resol la gran incògnita que ha surat durant dos segles sobre la relació entre Andrés i França.

A més, es donaran a conèixer les últimes obres publicades amb motiu del bicentenari de la mort de Joan Andrés. En particular, l’edició francesa del seu text Historie de la Théorie de la Musique, i, d’una altra banda, la revista recentment creada per l’Institut Juan Andrés de Comparatística i Globalització Metodologías Humanísticas en la Era Digital.

Hi intervindran els professors Pascal Moulard, director de l’Institut Français de Madrid; Pedro Aullón de Haro, director de l’Institut Joan Andrés i del Grup d’Investigació Humanisme-Europa de la Universitat d’Alacant; Fernando García de Cortázar, de la Universitat de Deusto; Javier Pérez, director del CEUM, Universitat de Tolosa de Llenguadoc-Jean Jaurès, i José María Esteve, premi Joan Andrés 2018 i degà de la Facultat d’Educació de la UA.

 

Premio_JuanAndres1

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464