Saltar apartados

La UA desenvolupa un mètode analític capaç de millorar el diagnòstic i seguiment de malalties oncològiques

Deu vegades més sensible que les tècniques actuals permet, a partir d’una mostra de sèrum sanguini, detectar simultàniament biomarcadors diferents relacionats amb càncer

 

Alacant. Dimecres, 30 de maig de 2018

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) creu que l’any 2035 hi haurà més de 315.000 nous casos de càncer a Espanya, segons el seu últim informe Las cifras del Cáncer en España 2018. De fet, indica que només l’any 2017 s’han fet 228.482 diagnòstics encara que la supervivència dels pacients està augmentant gràcies a les tècniques de detecció precoç. En aquest marc, el Grup d’Espectrometria Atòmica Analítica de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb la Universitat de Pau et des Pays de L’Adour (França), ha desenvolupat un innovador mètode analític capaç de millorar el diagnòstic i el seguiment de malalties oncològiques a partir d’una mostra de sèrum sanguini.

Es tracta d’un procediment que detecta simultàniament diversos biomarcadors i que estalvia temps i costos pel que fa a les tècniques empleades actualment en els laboratoris d’anàlisi clínica que només permeten determinar-los de manera individual. “En la majoria, els marcadors oncològics no tenen prou sensibilitat i especificitat, i amb això limiten la seua utilitat clínica. No obstant això, una anàlisi que inclou diferents biomarcadors que tenen una concentració que pot veure’s afectada pel tipus de càncer de què es tinga sospita, incrementa la precisió diagnòstica”, explica la doctora en Química Emma Pérez, autora de l’estudi juntament amb els professors Juan Mora i Guillermo Grindlay.

Un altre avantatge del mètode ideat pels investigadors de la UA respecte dels mètodes existents, radica en la major sensibilitat que té, és a dir, la capacitat per a observar canvis en els nivells de concentració dels biomarcadors. “Això significa que millora fins a deu vegades la capacitat de detectar alteracions en els nivells cancerígens que es puguen produir com a resposta al tractament o a l’evolució de la malaltia. Gràcies a això, l’equip mèdic pot actuar i prendre decisions d’una forma molt més ràpida i eficaç”, assenyalen els investigadors del Grup d’Espectrometria Atòmica Analítica de la UA.

En concret, els investigadors de la UA analitzen sèrum sanguini, component de la sang caracteritzat per l’absència de glòbuls rojos, glòbuls blancs o agents coagulants, mitjançant la tècnica d’espectrometria de masses amb plasma acoblat per inducció (ICP-MS). “Durant l’anàlisi, una petita mostra de sèrum humà s’incuba amb una mescla d’anticossos marcats amb polímers de lantànids, és a dir, metalls de transició poc comuns en mostres biològiques. A continuació, l’immunocomplex format se separa de l’anticòs sobrant mitjançant cromatografia d’exclusió de grandària, i la concentració de marcadors tumorals es determina per ICP-MS a través del senyal dels lantànids”, explica Emma Pérez.

 

Altres aplicacions

Aquest treball, que forma part del projecte de tesi doctoral defensat recentment per Emma Pérez, a més d’implicar un avançament en la detecció precoç i el seguiment de malalts oncològics, obri portes a altres noves metodologies analítiques basades en l’ocupació d’immunoassajos i ICP-MS.

En la indústria alimentària, per exemple, pot aplicar-se a la localització de toxines a nivells de concentració molt per sota dels permesos per la Unió Europea. De fet, el mètode desenvolupat pels investigadors de la UA podria rebaixar els nivells permesos de contaminació en llet per aflatoxina M1 (AFM1) fins a deu vegades. L’AFM1 representa un perill seriós per a la salut dels consumidors a causa de la seua activitat cancerígena, teratogènica i mutagènica, amb capacitat d’afectar òrgans com el fetge, el renyó i el cervell.

“La legislació que regula els nivells permesos de compostos tòxics i toxines en aliments no es desenvolupa només d’acord amb els seus valors saludables sinó, sobretot, en funció dels nivells a què puguen arribar les metodologies analítiques disponibles”, assenyalen els investigadors. És per això que –hi insisteixen– els avanços en el desenvolupament de mètodes, com el de la Universitat d’Alacant, ajudaran a establir lleis més restrictives i a millorar la seguretat dels aliments.

Referències:

Lanthanide polymer labels for multiplexed determination of biomarkers in human serum samples by means of size exclusion chromatography-inductively coupled plasma mass spectrometry, Analytica Chimica Acta (2018).

Determination of aflatoxin M1 in milk samples by means of an inductively coupled plasma mass spectrometry-based immunoassay, Food Chemistry (2017).

Peu de foto: A partir d’una mostra de sèrum sanguini, el mètode analític és deu vegades més sensible que les tècniques actuals. Font: Foto arxiu UA

 

Gràfic: Resum gràfic procediment dissenyat pel Grup d’Espectrometria Atòmica Analítica de la UA. Font: Analytica Chimica Acta

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464