Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant a l'Alcúdia d'Elx troben una agulla per al cabell amb decoració d'or a les termes orientals

És una peça d’or de gran puresa, amb un 93 % d’or i un 7 % de plata, segons l’anàlisi feta per microscòpia electrònica d’escombratge en els Serveis Tècnics d'Investigació de la UA

 N’han aparegut quatre més elaborades amb os

 

AgujaPelo1
AgujaPelo2
AgujaPelo3

Imatges cedides pel Grup de Patrimoni Virtual.

 

Alacant. 8 de maig de 2018

El Projecte ASTERO, l’excavació arqueològica que va començar el 2017 i que es repeteix aquest 2018 a l’Alcúdia d’Elx, en la seua segona campanya, i està dirigida pel doctor Jaime Molina Vidal, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat d’Alacant, comença a donar fruits. Una agulla per al cabell amb terminació d’or acaba d’aparèixer a la zona de les termes orientals. Però no és l’única, quatre més, en os, han sigut desenterrades pels investigadors.

«Arqueologia i socialització del coneixement a l’Alcúdia d’Elx. Les termes orientals i àrees circumdants (ASTERO)», amb Jaime Molina Vidal, nom complet del projecte, es troba a la meitat de la campanya i tenen previst concloure cap al 14 de maig.

Els treballs actuals segueixen els duts a terme l’any passat. L’excavació divideix la seua activitat en tres sectors: l’apoditeri, que era el vestuari on es canviaven de roba per a accedir als banys; la zona del caldari, o zona calenta, en la qual han trobat una nova sala calefactada, i una tercera zona en el que es pensa que era l’accés principal a les termes. És en aquesta zona on han aparegut les agulles fetes amb os.

Encara que els arqueòlegs apuntaven la possibilitat, en un primer moment, que es tractara d’un stylus, o punxó, normalment tallat en os, amb un extrem punxegut i que servia per a escriure sobre una tauleta de fusta encerada, Jaime Molina afirma que es tracta d’agulles per als cabells, segons sembla per usar-les com a adorn.

L’agulla per al cabell amb or s’ha trobat en el treball de garbellat dels sediments de la zona del llindar de les termes. Tota la terra que se n’extrau es passa per un tamís per a detectar qualsevol objecte. L’anàlisi amb microscopi electrònic d’escombratge feta en la Unitat de Microscopía dels Serveis Tècnics d'Investigació per a comprovar la composició del metall ha donat com a resultat que la composició és d’un 93 % d’or i un 7 % de plata, de manera que es tracta d’un or de gran puresa.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464