Saltar apartados

La UA i el Wessex Institute organitzen la Primera Conferència Internacional sobre Desenvolupament Urbà i Economia Circular

Urban Growth comença demà a la Seu Ciutat d’Alacant per a analitzar un nou model denominat “economia circular”, capaç de respondre més bé als desafiaments presents i futurs que plantegen els recursos naturals escassos, especialment l’aigua, i la gestió de residus

Economia_Circular

 

Alacant. Dilluns, 7 de maig de 2018

Durant els pròxims dies 8, 9 i 10 de maig tindrà lloc a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (av. Ramón y Cajal, 4) el congrés Urban Growth 2018, el primer congrés internacional sobre desenvolupament urbà i economia circular promogut pel Wessex Institute (Southampton, Regne Unit) i coorganitzat per la Universitat d’Alacant, copresidit per Joaquín Melgarejo, director de l’Institut Universitari de l’Aigua i de les Ciències Ambientals de la UA.

El ràpid creixement de les ciutats i les seues àrees d’influència comporta la necessitat de trobar solucions noves que permeten promoure el desenvolupament sostenible, afirmen els organitzadors del congrés. En aquest sentit, afegeixen, la ciutat sostenible s’ha enfocat fins ara en l’ús eficient dels recursos amb l’aplicació dels avanços tècnics, que donen lloc a la definició de les smart cities, però el model econòmic predominant continua sent lineal en paràmetres de disseny i patrons de consum. El creixement continu de la població urbana ha generat la implantació progressiva d’un nou model denominat economia circular, capaç de respondre millor als desafiaments presents i futurs que plantegen els recursos naturals escassos, especialment l’aigua, i la gestió dels residus.

Amb aquest nou plantejament, el congrés proposa un seguit de ponències emmarcades en un ampli ventall de temàtiques: infraestructura i ecoarquitectura, zones verdes, paisatge, patrimoni i la seua regeneració, qualitat de vida, transport urbà i mobilitat, comunicacions, energia, reutilització d’aigua, contaminació atmosfèrica, gestió de residus, aigües contaminades, contaminació acústica, anàlisi de riscos, esbarjo a la ciutat, ciutats costaneres, qüestions socioeconòmiques, legislació i regulació, producció de béns i serveis, consum, reciclatge, agricultura urbana, mineria urbana, noves pràctiques de disseny, tecnologies intel·ligents, seguretat, hàbitats intel·ligents, sistemes resilients, governança i participació ciutadana.

L’economia circular

L’economia circular és un concepte recent basat en la reutilització del que fins ara es consideraven residus per a reintroduir-los en el cicle productiu. L’objectiu de l’economia circular és disminuir el consum i estalviar matèries primeres, aigua i energia, amb la finalitat d’assolir un desenvolupament sostenible. L’economia circular té les arrels en l’economia ambiental. El seu objectiu és reduir al mínim els recursos en la producció de béns i serveis. La idea és incrementar el cicle de vida de productes, serveis, residus, materials i energia. El concepte s’ha d’integrar no solament en el disseny original, sinó també en totes les fases del procés i durant la producció, que ha de ser el màxim d’eficient. L’aigua és un dels recursos més importants i és un bé cada vegada més escàs. Per aquest motiu, el reciclatge d’aigua és un component essencial de l’economia circular.

L’economia de mercat actual, basada en un model lineal de l’extracció de recursos, la fabricació, el consum i l’eliminació de residus, no ha demostrat ser una solució adient a llarg termini, malgrat els importants esforços realitzats per a reduir-ne els impactes ambientals. Això es deu en gran mesura al creixement continu de la població, en una societat que exigeix alts nivells de vida, cosa que, al seu torn, comporta una major demanda de recursos naturals.

La base de l’economia circular es pot resumir de la manera següent:

• Ecoconsum: s’inicia amb l’avaluació dels possibles impactes ambientals del procés.
• Ecologia industrial: la fase industrial es basa en el principi d’optimització de components, el flux de materials, energia i serveis.
• Funcionalitat econòmica: el procés dóna més importància a l’ús que a la possessió.
• Reutilització: usar els residus per a crear nous productes. Aquesta fase també implica reparacions, reciclatge i procediments de valor afegit per a prolongar la vida dels productes o serveis donats.

 

Més informació

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464