Saltar apartados

La Universitat d'Alacant descobreix per terra i mar la biodiversitat marina de la reserva del Cabo Tiñoso

Emmarcat en el projecte CAMONMAR2, el 19 de maig de 2018 arranca el primer dels vuit itineraris dirigits al públic general per a millorar el coneixement i conservació d’aquest espai natural

 

Illa_Plana

Alacant. Divendres, 11 de maig de 2018

Espai clau per a la conservació de poblacions estables com el dofí mular o la tortuga careta, coves i canyons submarins de més de 2.000 metres de profunditat, praderies de posidònia oceànica o poblacions d’aus marines com l’ocell de tempesta europeu i la baldriga cendrosa, són solament alguns dels valuosos recursos ecològics que converteixen l’Àrea de Cabo Tiñoso i Valls Submarines d’El Escarpe de Mazarrón (CTEM) en una de les zones més interessants del litoral mediterrani.

Des de principi d’any, el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant, juntament amb l’Institut Universitari de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat de Múrcia, lidera el projecte CAMONMAR2 per a optimitzar la gestió pesquera i ambiental d’aquest enclavament. A més d’obtenir informació base per a una correcta regulació de les activitats i identificar els denominats «punts calents» per a la conservació d’espècies, la UA durà a terme diferents accions destinades a transmetre els valors ambientals i culturals d’aquesta zona. Concretament, es faran vuit itineraris divulgatius i interpretatius oberts a tota la població des del maig fina a l’octubre de 2018.

“Reserva-te Cabo Tiñoso. Un paseo de Isla Plana a La Azohía” és el primer d’aquests recorreguts en el qual els participants coneixeran a peu el patrimoni natural present en l’entorn d’Isla Plana i La Azohía. Es tracta d’un senzill itinerari de tres i hores i mitja de durada, en el qual s’aniran descobrint els valors ecològics de la Reserva Marina d’Interès Pesquer de Cabo Tiñoso i s’explicaran algunes de les principals espècies marines que viuen en els seus fons. A més, es donarà a conèixer la rica història d’aquesta zona centrada, des d’època romana, en una important indústria pesquera lligada a l’elaboració de saladures.

Inscripcions

Aquesta activitat, de caràcter gratuït i limitat a un aforament de 25 participants, està oberta a qualsevol persona més gran de 12 anys. Els interessats a assistir-hi s’han d’inscriure enviant un correu electrònic, abans del 16 de maig de 2018, a pesca@columbares.org, amb el nom i els cognoms, DNI, edat i telèfon de contacte de cada participant. Les places disponibles s’adjudicaran per rigorós ordre d’arribada de les sol·licituds.

El punt d’eixida d’aquest primer itinerari divulgatiu serà a les 9 hores des de l’església d’Isla Plana. Des de l’organització recomanen portar aigua, gorra, protecció solar, calçat i roba còmoda i esmorzar.

Pròximes accions

La Universitat d’Alacant oferirà un total de cinc recorreguts terrestres i tres per mar amb equip snorkel sobre la biodiversitat marina i la pesca artesanal del CTEM. A més, està prevista una jornada de sensibilització en platges i passejos marítims, amb tallers gastronòmics, teatre, visites a la llotja i ports pesquers… per a divulgar els valors ecològics i com les seues activitats tradicionals són compatibles amb la conservació d’aquest espai natural. Les dates de totes aquestes accions es podran consultar pròximament en la web i xarxes socials del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA.

Projecte CAMONMAR2

CAMONMAR2 planteja la millora del coneixement d’hàbitats d’especial interès pesquer i ambiental per a l’aplicació d’un model de zonificació i gestió integrat en l’Àrea de Cabo Tiñoso i Valls Submarines d’El Escarpe de Mazarrón. D’altra banda, el projecte vol fomentar la informació, conscienciació i cooperació per a involucrar als sectors socioeconòmics i als usuaris del mar en la coresponsabilitat de la gestió marina.

Compta amb el suport de la Fundació Biodiversidad, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a través del Programa Pleamar del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s’emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES «Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol», que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant participa en el projecte europeu més gran de protecció marina

Cap a la planificació d’àrea marina del Cabo Tiñoso i valls submarines d’El Escarpe de Mazarrón

La Universitat d’Alacant lidera un projecte per a l’optimització mediambiental del Cabo Tiñoso i El Escarpe de Mazarrón

 

Cap_Tinoso1
Cap_Tinoso2
Cap_Tinoso3

Imatges d'arxiu d'Illa Plana i L'Azohía

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464