Saltar apartados

Miguel de la Guardia explicarà què és la "química analítica democràtica" en l'Aula de la Ciència de la UA

De la Guardia assegura que avui es donen les condicions per a posar a la disposició del conjunt de la població els beneficis del control analític de mostres i processos

La generalització de l’ús dels sistemes de baix cost, la seua portabilitat i la possibilitat que amplis sectors de la població produïsquen les pròpies dades han fet que els científics comencen a parlar del nou concepte de “química analítica democràtica”

 

Conferència_MiguelGuardia1

 

Alacant. Dimarts, 8 de maig de 2018

L’investigador Miguel de la Guardia, catedràtic de Química Analítica de la Universitat de València, explicarà quins són els beneficis socials i els reptes futurs que planteja el pas de la química analítica verda a la química analítica democràtica. Aquest serà el tema central d’una nova sessió de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant, que tindrà lloc dijous, 10 de maig, a les 20 hores, a Ramón y Cajal, 4. El degà de la Facultat de Ciències de la UA, Luis Gras, presentarà el conferenciant.

La química analítica verda, nascuda al final del segle passat, és avui una realitat palpable i ha reeixit a minimitzar els danys en el medi ambient que provocaven les deixalles analítiques. Aquesta revolució verda ha comportat, a més, una inesperada reducció de costos de molts mètodes d’anàlisi (reducció d’escala de treball, automatització, tractament de la línia de deixalles i eliminació d’etapes d’anàlisis). Ara es donen les condicions per a posar a la disposició del conjunt de la població els beneficis del control analític de mostres i processos, i comença la democratització de la química analítica.

Avui dia és possible aplicar molts mètodes d’anàlisi en el lloc en què es troben les mostres sense necessitat de portar-les al laboratori, s’han posat a punt sistemes i mètodes d’anàlisi per al control ambiental, el diagnòstic de malalties i l’anàlisi clínica o l’avaluació de riscos en el consum d’aliments. Aquesta realitat permet, per exemple, realitzar l’anàlisi de sang amb un instrument de cost reduït i la possibilitat d’utilitzar una bateria com a sistema d’alimentació; i molts sensors permeten mesuraments directes de paràmetres importants per a la salut dels pacients, apoderant-los perquè ells siguen els protagonistes del seu propi estat de salut.

En aquest sentit, l’ús massiu dels denominats telèfons intel·ligents obri la porta al desenvolupament de mètodes directes d’anàlisi basats en el tractament d’imatges, i així s’assegura la portabilitat i l’accés als sistemes de mesurament, l’extensió dels beneficis de l’anàlisi a sectors molt amplis de la població i la possibilitat que les dades analítiques les generen persones que no requereixen una formació exhaustiva. La generalització de l’ús dels sistemes de baix cost, la seua portabilitat i la possibilitat que amplis sectors de la població produïsquen les pròpies dades han fet que els científics parlen del nou concepte de química analítica democràtica.


Miguel de la Guardia

És catedràtic de Química Analítica a la Universitat de València. Ha publicat més de sis-cents treballs en revistes del Science Citation Index i té cinc patents espanyoles. Ha publicat tres llibres sobre química analítica verda, un llibre sobre qualitat de l’aire, dos llibres sobre anàlisi d’aliments i un nou llibre en dos volums que apareixerà pròximament sobre materials intel·ligents en química analítica. Condecorat com a Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques pel Consell de Ministres de França i Premi de la RSC (Espanya).

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464