Saltar apartados

El major carnívor de l'edat de gel, l'ós de cara curta, es va passar als vegetals per a sobreviure

Segons una investigació publicada en Scientific Reports, feta per les universitats d’Alacant i Màlaga i els museus d’Història Natural i el de Rancho La Brea dels EUA

ArctodusSimus_Sergiodlarosa

Restauració d’Arctodus simus. Font: Wikipedia (Autor: Sergiodlarosa)

 

Alacant. Dimecres, 14 de març de 2018

Gràcies a l’anàlisi de dents fòssils fet per l’investigador del Departament de Biotecnologia de la Universitat d’Alacant (UA), Alejandro Romero, una investigació constata que el carnívor més gran de l’edat de gel, l’ós de cara curta (Arctodus simus), es va passar als vegetals per a sobreviure. L’estudi, liderat per Borja Figueirido de la Universitat de Màlaga (UMA), ha sigut publicat recentment en la revista Scientific Reports.

Fins ara, la comunitat científica creia que aquest animal extint nadiu d’Amèrica del Nord va ser exclusivament carnívor però, com apunta l’investigador de la UMA Borja Figueirido, “hem destronat el mamífer hípercarnívor més gran que ha trepitjat la Terra”. “Els nostres resultats, a més, suggereixen que la població d’Arctodus simus situada al sud d’Amèrica del Nord era més omnívora que les poblacions altament carnívores del nord-oest”, hi afig.

En concret, després de l’anàlisi amb tècniques microscòpiques i models virtuals desenvolupats per l’investigador de la UA, s’han trobat lesions de càries per carbohidrats, que es troben en vegetals, en les restes dentals trobades en el jaciment del Rancho La Brea de Los Angeles (Califòrnia). “Un dels llocs més paradigmàtics per a l’estudi de mamífers fòssils durant el plistocè a Amèrica del Nord”, segons descriu Alejandro Romero.

“Es tracta d’una investigació interessant –explica l’investigador de la Universitat d’Alacant– ja que s’han registrat per primera vegada càries en restes de dents d’Arctodus simus, fet que evidencia que va poder adequar-se a recursos vegetals en l’alimentació derivat de canvis climàtics o competència amb altres depredadors”.

Aquest treball ha tingut, a més, la col·laboració d’altres experts en Paleontologia i Ecologia de Vertebrats com Alejandro Pérez-Ramos de la UMA i investigadors del Museu d’Història Natural i del Museu de Rancho La Brea de Los Angeles (EUA).

 

Referència

Dental caries in the fossil record: a window to the evolution of dietary plasticity in an extinct bear”, Scientific Reports. Volum 7, desembre 2017.

 

Notícia relacionada

Noves evidències sobre la dieta de l’Homo antecessor d’Atapuerca

 

Analisis_gose_cara_curta

Anàlisis microscòpiques i morfomètriques fetes en dents de fòssils de l’ós de cara curta. Font: Scientific Reports

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464