Saltar apartados

Experts i alumnat debaten sobre la norma i la creació de gramàtiques i diccionaris en la III Jornada del Grau en Filologia Catalana

Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, entitat editora de la “Gramàtica de la llengua catalana”, hi participa demà dijous

Investigació i eixides professionals completaran les sessions de la jornadaJornada_Catalana2Alacant. 14 de març de 2018

La llengua de signes és diferent en català a la resta dels idiomes. Aquesta particularitat parteix de la diferent concepció del món. Així ho explica el coordinador acadèmic del grau de Filologia catalana de la Universitat d’Alacant, Josep Lluís Martos Sánchez. «Ja que concebem el món de manera diferent perquè, potser, tenim animals, plantes diferents que anomenar i que no existeixen en altres àmbits.» Aquest és un dels temes que seran objecte de desenvolupament en les sessions de la III Jornada del Grau en Filologia Catalana. «Acostem-nos en valencià a les persones sordes», amb Aïda Cano, tècnica en llengua de signes de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, i Rosa Cantó, professora de secundària i voluntària en ASOCIDE.

L’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA acull, demà dijous 15 de març de 2018, la III Jornada del Grau en Filologia Catalana. Distribuïdes en sis sessions que començaran a les 9.00 hores i acabaran passades les 19.00 hores, les jornades arranquen amb la finalitat de parlar sobre la norma, la creació de gramàtiques i diccionaris, arran de la publicació recent de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), obra pensada com a gramàtica normativa de referència del segle XXI. Amb aquest propòsit, tant l’alumnat com el professorat del grau s’han implicat i estan molt involucrats en l’organització dels actes.

Començarà l’activitat amb «Norma lingüística? Per a què?», a càrrec de Josep Martines, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Una de les expertes participants serà Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, la qual parlarà de «L’elaboració de l’obra normativa». A més, especialistes de diferents àmbits de la societat que usen la normativa en la seua activitat diària explicaran les seues experiències en una sessió que persegueix mostrar les eixides professionals dels lingüistes. «De les aules al món professional: treballar amb la norma», comptarà amb David Azorín, professor i traductor de valencià, adscrit al Departament de Formació de la Diputació d’Alacant; Rosa Esteve, tècnica del Servei de Llengües de la UA; Ricard Ferrer, tècnic Servei de Llengües de la UA, i Andreu Sentí, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València.

La cinquena sessió de la jornada, ja en horari de vesprada, s’orienta a la iniciació en la recerca. Se centrarà en comunicacions preparades a partir dels treballs de final de grau (TFG) elaborats per alumnes. Són estudis com el «Diccionari muixeranguer», d’Adrián Cervetto, àmbit en el qual trobem un lèxic característic, «com és el cas, també, del lèxic propi de les Fogueres d'Alacant», aclareix Martos. L’alumnat del grau s’implica en aquesta mena d’estudis, i així, per exemple, ja disposem de treballs sobre el lèxic d’oficis, com és el torró o l’espart. La jornada conclourà amb treballs de curs presentats per l’alumnat.

En la inauguració seran presents el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Juan Francisco Mesa Sanz, la directora del Departament de Filologia Catalana, Maria Àngels Francés Díez, i el president de la Comissió de Grau, Josep Lluís Martos Sánchez.


 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464