Saltar apartados

La Universitat d'Alacant aconsegueix cada any més de 17 milions per a I+D+i

L’any 2017 s’han posat en marxa 143 projectes nacionals, 94 regionals i 28 internacionals, dels quals, n’ha liderat tres

 

Alacant. Dimarts, 13 de març de 2018

Amb més de 17 milions d’euros de mitjana captats durant els últims tres anys per a I+D+i, la Universitat d’Alacant segueix desenvolupant una intensa activitat investigadora que contribueix a la generació i la transferència de coneixement i, per tant, al progrés de la societat. Malgrat les contínues retallades en investigació, la UA, gràcies al treball fet des del Servei de Gestió de la Investigació i Transferència de Tecnologia, ha aconseguit finançament per a 28 projectes europeus, 94 projectes regionals i 143 nacionals l’any 2017.

En concret, el projecte europeu FotoH2 per al disseny d’un dispositiu innovador capaç de generar hidrogen a partir d’energia solar, coordinat per l’Institut Universitari d’Electroquímica, obté la màxima quantitat amb 571.096 euros. Hi segueixen, amb més de 440.000 euros, el projecte Musa relacionat amb la gestió sostenible de plagues i malalties de bananer en què participen investigadors del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada; i el projecte Portablecrac amb investigadors de l’Institut Universitari de Materials, per a regenerar in situ el carbó actiu utilitzat en sectors com el de l’aigua i el químic i reduir costos i emissions de CO2, amb 438.075 euros de finançament.

Del total dels 28 projectes internacionals la Universitat d’Alacant en lidera tres: el FotoH2 ja descrit; el projecte europeu Lights4Violence de la Facultat de Ciències de la Salut, centrat a combatre la violència en parelles joves; i una acció del Programa Erasmus+, coordinada per l’Oficina de Gestió Projectes Internacionals de la UA, per a enfortir el sistema d’educació superior vietnamita i millorar l’ocupabilitat dels graduats.

Segons les dades del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) de l’any 2017, la Universitat d’Alacant es troba en el top 10 de les entitats de la Comunitat Valenciana amb més retorn obtingut en el programa H2020 que finança projectes d’investigació i innovació de diverses àrees temàtiques en el context europeu.

En el marc de col·laboració tècnica i científica i assessorament especialitzat, les empreses i altres entitats públiques i privades confien en la tecnologia i coneixement generat pels més de 240 grups d’investigació de la UA ja que s’han tancat, l’últim any, aproximadament 660 contractes amb xifres que aconsegueixen els 4.260.000 euros. De fet, el contracte de major import, 100.000 euros, correspon a un projecte per al foment de la investigació i la innovació en el sector turístic.

Referents en Turisme i Química

Aquestes xifres de producció en matèria de I+D+i es veuen reflectides en l’últim rànquing de Xangai, que situa la investigació turística de la Universitat d’Alacant en el top mundial, entre les setanta-cinc millors institucions d’ensenyament superior en l’apartat de Gestió Turística i Hotelera. Si l’anàlisi es fa des de la perspectiva de l’impacte de les publicacions científiques, la UA se situa la 12a del món. Els estudis d’Enginyeria Química (151-200), Química (301-400), Enginyeria de les Ciències Ambientals (401-500) i Ciències Agrícoles (401-500) també destaquen en aquesta classificació mundial d’universitats.

Segons el vicerector de Qualitat i Innovació Educativa, Francisco Torres, “aparèixer en aquests rànquings entre les 500 primeres del món és més que destacable sobretot tenint en compte que no apareixem ni per nombre d’estudiants, ni per nombre de grups d’investigació, ni tampoc –de moment– per tenir cap premi Nobel entre el professorat o entre els egressats, que solen ser els aspectes que més hi comptabilitzen”.

Programa Propi de finançament

A més de centrar els esforços en la captació de recursos externs, el Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA ha apostat per un Programa Propi de finançament amb un pressupost de 2.388.000 euros l’any 2017, que inclou projectes de I+D+i, beques predoctorals o estades d’investigació en centres de referència internacional, entre altres ajudes a la investigació.

Per a reforçar accions destinades a la transferència de coneixement i la tecnologia generades des de la UA cap al teixit productiu, la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro, destaca la iniciativa InnoUA. Es tracta d’un programa que estreny relacions entre el món empresarial i l’universitari per a generar un enriquiment mutu. Des de l’any 2015, “s’ha posat en marxa el pla d’acostament i visites a empreses, el Portal d’Oferta Tecnològica que reuneix més de 200 patents i 1.500 línies d’investigació, ajudes per a Proves de Concepte, i un Doctorat Industrial únic a la Comunitat Valenciana”, explica Navarro.

Concretament, les ajudes per a Proves de Concepte permeten validar resultats d’investigació i també verificar-ne la viabilitat tècnica i econòmica per a la posterior explotació d’aquests en el mercat. “D’aquesta manera, el grup d’investigació de la UA acompanya una empresa o institució privada que, després del desenvolupament de les proves, pot ser receptora potencial de la tecnologia”, concreta Amparo Navarro. I, per la seua banda, el programa de Doctorat Industrial aconsegueix formar d’una manera pràctica doctors en empreses a través de projectes d’investigació.

Continuant en el marc empresarial, la Universitat d’Alacant té més d’una dotzena d’empreses de base tecnològica (EBT) basades en el coneixement, la tecnologia i la innovació desenvolupades pels seus grups d’investigació. Només l’últim any s’han creat tres noves empreses: Adhtech Polymers & Adhesives Engineering per a desenvolupar i posar en el mercat materials autoreparables; Nouss Intelligence per al disseny i el desenvolupament d’un planificador intel·ligent de procediments de manteniment; i Quixmind centrada en el sector de la robòtica aplicada a vehicles intel·ligents sense conductor.

Notícies relacionades

El rànquing de Xangai situa a la UA en el top mundial en investigació turística

La Universitat d’Alacant pionera en la implantació del programa de doctorats industrials

La UA dóna suport a la comercialització de la tecnologia desenvolupada pels seus investigadors amb ajudes per a proves de concepte

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464