Saltar apartados

La Universitat d'Alacant dissenya un simulador per a l'entrenament d'intervencions sanitàries d'emergència

El sistema, que permet establir situacions canviants en temps real, està ideat per a l’entrenament d’equips sanitaris tant en l’àmbit civil com en el militar

Part de l'equip del proyect, d’esq. a dta.: Juan Ginés García (Oasi), Francisco M. García (estudiant de doctorat UA); Héctor Mora (Oasi); Diego Marcos i Virgili Gilart del DTIC.

 

Alacant. Dilluns, 12 de març de 2018

Investigadors de la Universitat d’Alacant han desenvolupat un simulador innovador per a l’entrenament d’intervencions sanitàries d’emergència capaç de crear situacions imprevistes davant de les quals s’han de prendre decisions en temps real per a poder salvar vides.

El sistema, ja patentat i pel qual s’ha interessat la Brigada de Sanitat de l’Exèrcit de Terra (Brisan) com a tecnologia per a la formació de les seues dotacions, està ideat per a l’entrenament d’equips sanitaris en escenaris d’emergència com poden ser incendis, terratrèmols, rescats o infortunis amb múltiples víctimes. Permet simular escenaris canviants en temps real i avaluar el comportament dels equips per a millorar les seues actuacions.

No obstant això, és tan flexible que permet configurar altres entorns en què l’actuació sanitària és també vital: combats entre forces militars, atacs terroristes o desastres causats per l’ésser humà com, per exemple, contaminació química, accidents nuclears... També serveix per a la formació en seguretat militar, policial i privada.

El desenvolupament d’aquest simulador, que té com a novetat la unificació de tecnologies ja existents en una eina comuna i amb una simbologia estandarditzada, és fruit d’un acord de col·laboració entre el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC) de la Universitat d’Alacant i el centre de formació de l’empresa Organització de Suport a la Seguretat Internacional (Oasi).

La idea va sorgir, explica el director de Formació d'Oasi i impulsor del projecte, Héctor Mora, “de la necessitat d'utilitzar un sistema d'entrenament que siga innocu, molt respectuós amb el medi ambient i que optimitze el temps i el cost que s'inverteixen en la formació per a traure'n el màxim rendiment”. Aquest plantejament va ser estudiat pels investigadors del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la UA, Virgilio Gilart i Diego Marcos, que el van considerar factible des del punt de vista tecnològic.

El resultat ha sigut el desenvolupament d’un simulador que, a diferència dels que s’utilitzen en l’actualitat, permet fer entrenaments que s’aproximen al nivell d’estrès i incertesa que es pot generar en situacions reals.

 

Peque_lliteraProgramari

El sistema dissenyat consisteix en un programari que crea escenaris reals i que pot introduir situacions imprevistes durant l’exercici, per exemple la localització de nous ferits, l’existència d’una mina enterrada o l’ensulsiada d’un edifici, la qual cosa obliga als participants a prendre decisions en temps real.

Els participants en els entrenaments porten sensors, jupetins i cinturons d’estrès que poden simular ferides concretes en determinades parts del cos si són colpejats de manera virtual per un impacte de bala, encara que experimenten una sensació real d’incomoditat.

A més, els grups d’usuaris que actuen com a sanitaris o efectius de rescat disposen de terminals mòbils mitjançant els quals reben informació sobre els incidents imprevistos que es produeixen perquè actuen en conseqüència i comuniquen les seues accions per a ser avaluades automàticament.

Mentre, el grup de gestors dels entrenaments pot interactuar i intercanviar dades amb els participants mitjançant un sistema basat en mapes on es visualitza tot l’exercici, que, al seu torn, està connectat a un servidor que processa la informació obtinguda i genera noves situacions. A més, el sistema possibilita un monitoratge de les actuacions que estan ocorrent i, com a novetat, analitza automàticament si s’estan seguint correctament els protocols d’intervenció sanitària.

En el projecte han participat, per part de la Universitat d’Alacant, els professors del DTIC Virgili Gilart i Diego Marcos, els estudiants del màster d’Enginyeria Informàtica Óscar Puerta i Javier Sempere; i l’estudiant de doctorat Francisco M. García. Per part de l’empresa Oasi s’ha comptat amb la presència del seu director Héctor Mora, i Alicia Mora, Juan Ginés García, Roberto Lozano i Gabriel Lázaro.

 

Més informació

Font: EFE i UA

 

Simulador_emergencias1
Simulador_emergencias2
Simulador_emergencias3

 Imatges del software per a l'entrenament d'intervencions sanitàries d'emergència

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464