Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en el projecte europeu més gran de protecció marina

El CIMAR, dins de la Unitat Mixta I+D UA - Institut Español d’Oceanografia, ha participat en la primera campanya a bord del vaixell oceanogràfic “Ramón Margalef”

 

Alacant. 14 de març de 2018

LIFE IP INTEMARES “Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marino espanyol” és el projecte més gran de conservació del medi marí a Europa. Es tracta de la primera iniciativa a nivell nacional que combina diferents fons europeus per a la gestió de tota una xarxa d’espais protegits.

L’objectiu principal consisteix a aconseguir una xarxa consolidada d’espais marins de la Xarxa Natura 2000, gestionada d’una manera eficaç, amb la participació activa dels sectors implicats i amb la investigació com a eines bàsiques per a la presa de decisions. Tracta polítiques europees i nacionals en el medi marí en el seu conjunt i suposa una iniciativa amb un alt caràcter demostratiu a nivell europeu, i fins i tot, mundial. Amb aquesta iniciativa, Espanya podrà complir amb el compromís internacional de protegir més del 10% de la superfície marina que té.

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient coordina el projecte LIFE IP INTEMARES, a través de la Fundació Biodiversitat, i actua també com a soci del projecte mitjançant la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar. Hi participen com a socis l’Institut Español d’Oceanografia, WWF-Espanya i SEU/BirdLife; i també la Confederació Espanyola de Pesca.

El Centre de Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR), dins de la Unitat Mixta I+D Universitat d’Alacant - Institut Español d’Oceanografia, juntament amb investigadors dels Centres Oceanogràfics de Cadis, Màlaga i Múrcia, ha participat en la primera campanya d’INTEMARES a bord del vaixell oceanogràfic “Ramón Margalef”, on s’han explorat i cartografiat 2.115 km2 de fons marí del SE Ibèric, entre 200 i 2.800 m de profunditat. Entre d’altres, els canons submarins de l’escarpament de Mazarrón, la muntanya submarina del Seco de Palos i els camps de “pocmarks” (grans bassals generats per efluents de gasos) del sud d’Alacant. Entre els hàbitats observats, destaquen els esculls de corals blancs profunds del Seco de Palos (Madrepora, Lophelia, Desmophyllum), els camps de “fuets de mar” (Funiculina quadrangularis) i la interessant fauna associada als “pockmarks”, on s’ha capturat la “llagosta cega” (Polycheles typhlops).

Amb la informació recollida, es té per primera vegada una visió integral del fons marí en aquesta àrea, fet que permetrà millorar el coneixement dels hàbitats i les espècies que alberga amb l’objectiu de declarar aquest espai com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC). En l’actualitat, hi ha una necessitat de connectivitat i protecció d’ecosistemes profunds entre els LIC del Seco de Los Olivos (Almeria) i el Canal de Menorca (Balears). La inclusió de noves zones amb continuïtat ecològica, com són el Seco de Palos, escarpament de Mazarrón i camp de pockmarks, com també les muntanyes submarines del sud de Mallorca, a les Illes Balears, millorarà el coneixement d’aquesta connectivitat.

 

Proteccion_marina1
Proteccion_marina2
Proteccion_marina3

Foto 1: Recol·lecció de mostres mitjançant la draga de roca en el B/O “Ramón Margalef”.

Foto 2: El coral blanc (Desmophyllum dianthus) del Seco de Palos, capturat a 650 m de profunditat.

Foto 3: La “llagosta cega” (Polycheles typhlops), capturada en un camp de “pockmarks” a 550 m de profunditat.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464