Saltar apartados

La Universitat d'Alacant desenvolupa una innovadora família d'agents colorants per a plàstics

El treball ha sigut publicat recentment en la revista d’investigació Green Chemistry, editada per la societat científica The Royal Society of Chemistry

Agentes_colorantes

Família d’agents de coloració desenvolupats per l’Institut de Síntesi Orgànica (ISO) de la UA. Autor: Taller d’Imatge UA

 

Alacant. Dijous, 22 de març de 2018

L’Institut de Síntesi Orgànica (ISO) de la Universitat d’Alacant ha sintetitzat 14 nous agents de coloració amb propietats solvatocròmiques, és a dir, que el seu color canvia segons la substància en què es dissolga o el tipus de plàstic on s’aplique. Es tracta d’un projecte d’investigació bàsica i aplicada que forma part de les tesis doctorals de M. José Albaladejo i M. José González, dirigides per Francisco Alonso, catedràtic de Química Orgànica i director de l’ISO.

El procés és fascinant des del punt de vista de la investigació bàsica ja que utilitza una única substància de partida, anomenada indolizina, que s’autotransforma en el colorant. “ja que es manté l’estructura molecular original, amb l’única substitució d’un àtom d’hidrogen per un fragment procedent d’una altra molècula idèntica d’indolizina, la transformació en conjunt pot qualificar-se com de ‘trasplantament entre clons moleculars’, molt inusual en síntesi orgànica”, apunta Francisco Alonso.

“Curiosament, aquests colorants tenen una única estructura molecular en estat sòlid, però dos en dissolució (rotàmetres). Més sorprenent encara és que el comportament solvatocròmic s’ha manifestat a molt baixa concentració també en materials plàstics, és a dir, plàstics diferents que no absorbeixen la llum visible i que són percebuts com a incolors o blanquinosos poden adquirir un color diferent amb un mateix agent de coloració”, explica el catedràtic de la UA.

El procediment per a obtenir els agents colorants és respectuós amb el medi ambient per l’absència de metalls i dissolvents nocius que, d’altra banda, ha demostrat ser eficient a escala de grams. En aquest sentit, el poder de coloració que té és molt alt i en proves de laboratori, plaques de plàstic de diferents materials han sigut tenyides utilitzant només entre 0,05-0,2% d’un agent colorant.

Des de l’any 2014, l’ISO ha treballat en la síntesi de tints derivats d’indolizina amb una aplicació potencial en dispositius d’enregistrament i lectura làser, termografia i fototermografia, dispositius electrocròmics, filtres òptics, i també en convertidors fotoelèctrics per a cèl·lules solars. Després d’intensos anys de treball, els investigadors han aconseguit dissenyar fins a 14 colorants diferents per a plàstics incolors.

El treball ha sigut publicat recentment en la revista Green Chemistry, editada per la societat científica The Royal Society of Chemistry. El projecte, finançat per la Generalitat Valenciana i patentat, ha tingut la col·laboració de les empreses alacantines del sector del plàstic IQAP Masterbach Group SL i Colortec Química SL, i amb la doctora de l’ISO Diana Almasi, com a responsable de l’escalat del procés.

 

Referència: Metal-free remote-site C-H alkenylation: Regio- and diastereoselective synthesis of solvatochromic dyes. Green Chemistry (2018)

 

Més informació

La UA desenvolupa un nou procediment per a sintetitzar una nova família de molècules amb propietats de tint

 

Reproducir

 Prova de laboratori del comportament solvatocròmic in situ d’un agent colorant.

Autor: Taller d’Imatge UA

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464