Saltar apartados

Una tècnica pionera introduïda per investigadors de la Universitat d'Alacant i la Pompeu Fabra descobreix virus presents a la saliva

Els científics han utilitzat una tècnica desenvolupada recentment per a obtenir la informació genètica de la comunitat viral de la saliva humana

Mitjançant aquesta tècnica han separat els virus un per un per a seqüenciar-ne l’ADN. La investigació ha sigut publicada en la revista VirusesAlacant. 21 de març de 2018

Un grup d'investigadors liderat per Manuel Martínez García, membre del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d'Alacant (UA), ha descobert nous virus presents a la saliva humana mitjançant l'aplicació de tècniques que combinen citometria de flux, genòmica i biologia molecular. El treball, publicat en la revista Viruses, compta amb la participació de l'investigador Òscar Fornas, cap de la Unitat de Citometria de Flux de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

La tècnica que han utilitzat es denomina single-virus genomics (SVGs) i consisteix a separar un únic virus mitjançant citometria de flux, trencar la seua càpsida, fer còpies del genoma i seqüenciar-ne l’ADN per a poder-lo identificar.

Els investigadors han aplicat aquesta tècnica a mostres de saliva de quinze voluntaris i han aconseguit aïllar 1.300 virus i amplificar el genoma d'uns dos-cents virus. D'aquesta manera han descobert vuit nous virus, que són membres predominants en les comunitats virals de les mostres analitzades. Els resultats suggereixen un perfil dels virus variable, complex i diferent en cada persona. 

Actualment, l'investigador Manuel Martínez, ja en una fase avançada del projecte, aclareix que «ens estem centrant a comparar els canvis que ocorren en aquests virus, i també bacteris, presents a la saliva de persones sanes i malaltes amb certes patologies de base i diverses immunodeficiències».

«Aquest estudi és un exemple del potencial que té aquesta nova tècnica per a revelar la diversitat genètica dels virus en el cos humà, ja que es podria implementar amb qualsevol mostra líquida», conclou Òscar Fornas.

Mitjançant l'ús de SVGs, en l'estudi «Single-virus genomics reveals hidden cosmopolitan and abundant viruses» publicat en Nature Communications el 2017, els científics van descobrir virus marins abundants impossibles de cultivar al laboratori per les dificultats tècniques que comporta fer-ho. Després de demostrar que aquesta tècnica permetia estudiar l'ecologia de grups de virus en les mostres aquàtiques, van pensar abordar els virus presents en diferents ecosistemes, com és el cas del cos humà.


Article de referència:

Cruz MJ, Martinez-Hernandez F, Garcia-Heredia I, Lluesma M, Fornas O and Martinez-Garcia M. Deciphering the Human Virome with Single-Virus Genomics and Metagenomics. Viruses, March 2018.

 

Virus_saliva Virus_saliva2

Imatges:

Fotografies cedides per Manuel Martínez.

Imatge 1: María José de la Cruz, primera autora de l'estudi, treballant.

Imatge 2: D'esquerra a dreta, María José de la Cruz, Òscar Fornas i Francisco Martínez Hernández (autor de l'altre estudi)

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464