Saltar apartados

La Universitat d'Alacant es cola en el Top 20 de les grans fotos científiques de l'any

La fotografia microscòpica de la retina humana realitzada pels investigadors del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia Nicolás Cuenca i Isabel Ortuño-Lizarán premiada en la competició internacional Nikon Small World

 

Human_FoveaAlacant. Dijous, 8 de novembre de 2018

Una imatge que mostra el tall transversal d’una retina humana realitzada pels investigadors del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant Nicolás Cuenca i Isabel Ortuño-Lizarán ha sigut seleccionada en el Top 20 de la competició Nikon Small World 2018. La fotografia, que revela la bellesa dels cons en la fòvea, ha sigut premiada entre les més de 2.500 propostes de 89 països que s’hi han presentat.

La retina és un teixit nerviós prim situat a la part posterior de l’ull. És responsable de detectar la llum i transformar-la en impulsos nerviosos que viatgen al cervell. La fòvea, o màcula, és l’àrea més central de la retina, que mesura un quart de mil·límetre i està plena de fotoreceptors de tipus con que proporcionen a aquesta àrea la major resolució i agudesa visual de tota la retina. 

«Vam decidir enviar aquesta fotografia perquè mostra la bellesa de la retina a escala microscòpica i la seua perfecta organització en diferents capes. Aquesta imatge única permet veure especialment la morfologia estilitzada dels cons centrals (verd), la seua alta densitat en aquesta zona i les seues connexions amb altres cèl·lules de la retina, no mostrades anteriorment. Els cons són els responsables de la visió del color i són imprescindibles per a les activitats quotidianes com llegir o reconèixer cares», expliquen Cuenca i Ortuño-Lizarán.

El treball dels investigadors a la UA se centra en l’estudi dels mecanismes de les malalties neurodegeneratives en la retina. «Intentem comprendre més sobre les malalties degeneratives de la retina com el glaucoma, la retinitis pigmentària o la degeneració macular amb la finalitat de trobar noves teràpies», assenyala Cuenca. Per a dur a terme aquesta missió, algunes de les principals tècniques que fan servir diàriament al laboratori de la Universitat d’Alacant són la microscòpia òptica i l’electrònica.

A més, gràcies a la combinació de ciència i art sota un microscopi, els investigadors de la UA són capaços d’acostar la ciència al públic en general amb imatges microscòpiques que expliquen fets relacionats amb la visió, la retina o la neurociència. «Ens encanta la fotografia científica i creiem que és una bona manera de donar a conèixer els resultats de les nostres investigacions a la societat i que la gent descobrisca el món microscòpic que forma part del nostre organisme i fomentar l’interès per la ciència», afegeixen.

El concurs Nikon Small World és considerat el fòrum més prestigiós per a mostrar la bellesa i complexitat de la vida tal com es veu a través del microscopi. Cada any, les vint fotografies premiades s’exhibeixen en nombrosos museus i centres de ciència als Estats Units i al Canadà. A més, moltes de les imatges guanyadores apareixeran en les portades de prestigioses revistes científiques.Nikon Small World

La competició Nikon Small World va començar a celebrar-se el 1975 i de llavors ençà s’ha convertit en un aparador per a la fotografia microscòpica de la més àmplia gamma de disciplines científiques.

Obert a qualsevol persona interessada en la fotografia a través del microscopi, aquest concurs té un abast internacional, ja que es reben propostes dels Estats Units, Canadà, Europa, Austràlia, Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. Els guanyadors inclouen tant professionals com aficionats.

Cada proposta és avaluada en funció de l’originalitat, el contingut informatiu, la competència tècnica i l’impacte visual per un panel d’experts de prestigi reconegut en l’àrea de fotomicrografia i fotografia.Notícies relacionades:

Científics de la UA i EUA troben un biomarcador a la retina que podria ajudar a detectar Parkinson

Una investigació de la UA permet realitzar un millor diagnòstic, pronòstic i seguiment de les malalties de la retina

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464