Saltar apartados

La UA estudia com millorar la gestió forestal perquè els boscos oferisquen múltiples serveis ecosistèmics

L’article, en el qual participen experts d’Espanya, Alemanya, Suïssa i Àustria, ha sigut publicat en la revista Nature Communications

 

Gestion_forestal1 Gestion_forestal2

Imatges de boscos centreeuropeus fetes durant la investigació.   Autora: María Felipe Lucia

 

Alacant. Dijous, 22 de novembre de 2018

Els boscos aporten beneficis o serveis ecosistèmics molt diversos. La producció de fusta és el més evident, però ofereixen així mateix un lloc per a gaudir de la naturalesa, regulen el clima local i emmagatzemen molt carboni. La gestió forestal, no obstant això, s’ha centrat generalment a maximitzar només alguns d’aquests beneficis, especialment la producció de fusta. Amb la finalitat d’analitzar com millorar la gestió forestal perquè els boscos oferisquen múltiples serveis, la Universitat de Berna, juntament amb experts de la Universitat d’Alacant i centres d’investigació a Alemanya, Suïssa i Àustria han mesurat l’efecte d’una sèrie de característiques forestals sobre catorze serveis ecosistèmics de boscos centreeuropeus.

L’objectiu principal de la gestió forestal consisteix normalment a produir molta fusta, fet que a Europa ha implicat la creació de plantacions uniformes de determinades espècies amb valor econòmic, en les quals tots els arbres tenen la mateixa edat. No obstant això, encara que poden produir quantitats elevades de fusta, aquests boscos no ofereixen molts més beneficis. «A més, si bé hi ha casos en què la gestió forestal està dirigida a altres finalitats, com la conservació d’hàbitats o l’oci, aquesta gestió també se centra a penes en uns beneficis concrets, i encara no està clar quin tipus de gestió forestal reporta una gran diversitat de beneficis», explica la doctora de la Universitat de Berna, María Felipe Lucia, líder d’aquest estudi.

La investigació ha analitzat tot un seguit de atributs forestals, com el nombre d’espècies d’arbres i arbustos que contenia el bosc, la variabilitat de la seua estructura i edat. Després d’identificar quins d’aquests atributs potenciaven uns serveis concrets, els experts han demostrat que els boscos amb arbres madurs, moltes espècies d’arbustos diferents i una estructura heterogènia, amb buits en el dosser, són els millors per a oferir un ampli ventall de serveis.

Aquest treball té implicacions de gestió pràctiques per als silvicultors, responsables de la gestió dels boscos o muntanyes forestals. Hem pogut demostrar, explica María Felipe Lucia, que els boscos diversos i madurs són generalment els millors, encara que també hi ha determinats serveis per als quals els boscos més adequats són les fagedes denses. Per tant, la gestió forestal ha de centrar-se en atributs forestals específics per a impulsar determinats serveis.

Un altre dels aspectes estudiats ha sigut la relació entre diversos serveis forestals. «Per a gestionar boscos i que aquests oferisquen molts serveis hem de saber com reduir els compromisos entre aquests, i en aquest estudi s’empra un nou enfocament amb vista a identificar alguns dels factors responsables», afig la investigadora de la Universitat de Berna. És possible que determinats compromisos entre serveis siguen inevitables, perquè hi ha serveis que es maximitzen en boscos oberts, mentre que d’altres només poden proporcionar-los plantacions amb un dosser bastant dens i tancat.

Per part seua, l’investigador del Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant, Santiago Soliveres Codina, explica que «els nostres resultats demostren que potenciar determinats atributs forestals és positiu per a molts serveis, però no hi ha cap tipus de bosc capaç d’oferir tots els que podríem desitjar. Així doncs, el millor probablement és un sistema de gestió mixta en què es dissenyen diversos paisatges forestals que continguen una combinació de seccions amb diferents atributs».

Per a adaptar aquest estudi a la nostra regió, afig l’investigador de la UA, convindria investigar els tipus de boscos més estesos al sud-est ibèric: les pinedes i carrascars; i afegir a la «llista» serveis ecosistèmics d’una importància crucial en el Mediterrani, com són la reducció del risc d’incendis o l’adaptació a les condicions més seques esperades amb el canvi climàtic.

L’estudi, titulat Multiple forest attributes underpin the supply of multiple ecosystem services, ha sigut publicat en la prestigiosa revista Nature Communications.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464