Saltar apartados

La Universitat d'Alacant assessora el Parlament Europeu en matèria de Pesca per a revertir l'estat de sobreexplotació del Mediterrani

L’estudi, coordinat pel catedràtic de la UA, José Luis Sánchez Lizaso, serà presentat a Brussel·les davant de la Comissió de Pesca aquest 22 de novembre

JL_Sanchez_Lizaso

 

Alacant. Dimarts, 20 de novembre de 2018

El catedràtic de Zoologia de la Universitat d’Alacant, José Luis Sánchez Lizaso, presenta aquest dimecres, davant de la Comissió de Pesca del Parlament Europeu, un estudi que analitza l’estat dels recursos pesquers i els efectes de la política comuna de pesca en el Mediterrani, amb l’objectiu de «revertir l’estat de sobreexplotació» d’aquestes aigües.

L’estudi, encarregat pel Parlament Europeu, ha sigut coordinat pel professor de la Universitat d’Alacant José Luis Sánchez Lizaso i ha tingut la participació d’altres investigadors de la Universitat d’Alacant, l’Institut Español d’Oceanografia i la Universitat de Barcelona.

Sánchez Lizaso ha explicat que la pesca Mediterrània «es troba en un punt d’inflexió molt important i les decisions que s’adopten en els pròxims mesos condicionaran dràsticament el seu futur». En aquest context, segons ha destacat, «la importància de l’assessorament sol·licitat és més gran ja que pot influir en decisions d’una gran transcendència per a la sostenibilitat de les pesqueres mediterrànies i les persones que en depenen».

L’estudi fa un recorregut per les polítiques de pesca i els efectes que han tingut i pretén anticipar les possibles conseqüències d’un canvi de política des del punt de vista mediambiental i socioeconòmic.

Pel que fa a això, l’estudi assenyala que la gestió actual de les pesqueres en el Mediterrani no té «un mecanisme de revisió periòdic de l’estat de les pesqueres que conduïsca a modificar i adaptar les mesures de gestió a abundància de les poblacions», sinó que el marc de regulació «es manté relativament estable independentment de les fluctuacions de la població».

A això cal afegir que el poder de pesca «augmenta amb el temps, a causa d’una major eficàcia de les embarcacions i equips de pesca i acosta la pesquera al punt d’equilibri bioeconòmic», malgrat «la forta reducció de flota que s’ha produït en els últims anys», per la qual cosa l’estat de les poblacions «no millora».

L’estudi constata que hi ha «un consens ampli que una regulació mitjançant TAC (totals admissibles de captures comercials) i quotes no seria viable per als recursos demersals del Mediterrani a causa del caràcter altament multiespecífic de les seues pesqueres i la impossibilitat de capturar una espècie sense capturar-ne d’altres a les quals hipotèticament se’ls hauria esgotat la quota».

No obstant això, l’informe afig que «és necessari adoptar un nou marc de gestió ja que la situació d’elevada sobreexplotació de les poblacions no és acceptable des del punt de vista ambiental i econòmic» i adverteix que «si l’ajustament es continua fent mitjançant retirada de bucs, es generaren problemes per a mantenir el caràcter pesquer de molts ports en què la flota camina cap a un paper cada vegada més testimonial».

En aquest sentit, apunta que en el nou model «s’hauria de modular la reducció per a compassar-la a la recuperació de les poblacions» i així «mantenir la rendibilitat de la flota».

Igualment, indica que hi ha una «impossibilitat d’aconseguir el rendiment màxim sostenible en totes les poblacions al mateix temps», per la qual cosa «caldrà adoptar prioritats o solucions de compromís fins que es puguen trobar nous indicadors adaptats a pesqueres multiespecífiques».

Un altre aspecte de la nova política, segons l’estudi, és la necessitat de «debatre i regular» la transferibilitat dels drets de pesca. Segons explica, «encara que no s’indica en l’esborrany si es permetrà la transferibilitat de drets de pesca entre embarcacions ni en quines condicions, i fins i tot es podria regular a nivell nacional, és un aspecte d’una gran rellevància per al futur de les pesqueres mediterrànies».

Referent a això, alerta que si es permet la transferibilitat de drets «es produirà una concentració en poques empreses com ha ocorregut en altres pesqueres i això generarà impactes socials elevats». En canvi, afirma que si «es limita estrictament la concentració de drets de pesca podem tenir un escenari de manteniment del model d’empresa actual, treballant menys dies i amb més rendibilitat. Aquest aspecte és d’una gran rellevància i ha de ser debatut i regulat».

Les relacions internacionals de la Universitat d’Alacant en matèria de pesca no es limiten al parlament europeu, ja que diversos estudiants del màster en Gestió Pesquera Sostenible estan en l’actualitat fent pràctiques remunerades en la FAO i la Comissió General de Pesca del Mediterrani. Aquesta relació amb la FAO també es manifesta en el fet que el director del màster, José Luis Sánchez Lizaso, ha sigut convidat a impartir un seminari sobre gestió de la pesca a la seu de FAO, a Roma, el pròxim dia 12 de desembre.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464