Saltar apartados

Comença una nova edició del Seminari Hispanoargentí a la Seu Ciutat d'Alacant

Dedicat enguany a la construcció sociocultural de les fronteres i marges espaciotemporals, el seminari analitza la indeterminació de límits, marges i fronteres socioculturals en les societats contemporànies

 

Seminari_Hispà_argentíAlacant. Dimarts, 27 de novembre de 2018

Comença una nova edició del Seminari Hispanoargentí de la Universitat d’Alacant, que enguany arriba a l’edició número dotze i tindrà com a tema central La Construcció de les Fronteres i Marges Espaciotemporals. La trobada començarà el pròxim dijous 29 de novembre a les 16 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (c/ Sant Ferran, 40) i finalitzarà al dia següent, el divendres 30.

Dirigit pel professor de la UA Juan Antonio Roche i per Claudio Lizárraga (Universitat Nacional del Litoral, Santa Fe, Argentina), el seminari està organitzat pel Departament de Sociologia I, el CeMaB i la Facultat d’Humanitats i Ciències de la Universitat Nacional del Litoral (Santa Fe, Argentina).

Els organitzadors afirmen que les fronteres i els marges han evolucionat des d’una delimitació concreta en les societats antigues cap a una indeterminació o dissolució en l’actualitat. En el món antic i medieval, les fronteres i els marges estaven perfectament definits en dos àmbits: exterior i interior. Així ocorre, per exemple, en la Pèrsia antiga, considerada pels grecs com a «bàrbara», no tan civilitzada com ells; o en l’imperi romà, quan el limes demarcava clarament el territori imperial dels «salvatges» germans. Però també a l’interior sorgien murs separadors, vores o vedats identificadors d’allò diferent temut. És el cas de les dones, excloses de l’espai públic de l’àgora i recloses a l’oikos, en el gineceu o a l’harem. En les societats contemporànies, els límits, els marges i les fronteres han perdut definició i han patit un procés d’indeterminació, de confusió o d’hibridació, encara que d’una manera complexa, contradictòria i no buida de paradoxes, doncs, simultàniament, s’han vist reforçats o dissolts. Per exemple, és el que ha passat amb les fronteres exteriors d’alguns Estats-nació –com els de la Comunitat Europea o els del con sud– que han desaparegut, internament, al mateix temps que s’han reforçat, cap a fora –contra els immigrants–, com exemplifiquen els murs separadors  –amb filats–de Ceuta i Melilla, d’Hongria, dels Estats Units-Mèxic, de Pakistan-Afganistan, d’Israel-Palestina o l’increment de nombroses normatives i obstacles legals que impedeixen o obstaculitzen el lliure pas de les persones.

Per a desgranar aquest tema central, el seminari planteja diverses ponències que tractaran «El estudio de espacios fronterizos en América Latina»; «El radicalismo como frontera en América Latina»; la «Individualidad y soledad en las artes plásticas contemporáneas». «Reflexiones en torno a las subculturas de los mochileros y los expatriados corporativos»; «Justicia distributiva y democracia: una relación distante»; «El limbo territorial de la discapacidad: Una difusa frontera entre la normativa y la experiencia real»; «Una mirada introspectiva del hecho migratorio: las fronteras interiores» o «La paternidad en el contexto de la pluralización de las formas de vida familiar».

Cristóbal Torres, expresident del CIS i catedràtic de sociologia de la UAM, impartirà la conferència de clausura, «Globalización, Identidades y Conflictos en la Sociedad de la Información y del Conocimiento» el divendres 30 a les 19.30 hores.

 

Programa complet

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464