Saltar apartados

Innovador adhesiu capaç de retirar-se de la pell sense fer mal en refredar lleugerament la zona

Desenvolupat pel Laboratori d’Adhesió i Adhesius de la Universitat d’Alacant, el material és biocompatible i té unes propietats excel·lents per a embenatges i apòsits mèdics

 

LABORATORIO_ADHESIVOS_REAL3 LABORATORIO_ADHESIVOS_REAL2

José Miguel Martín y Mónica Fuensanta mostren el nou material amb propietats excel·lents per a embenatges i apòsits mèdics

 

LABORATORIO_ADHESIVOS_REAL1a

Alacant. Dijous, 29 de novembre de 2018

Investigadors del Laboratori d’Adhesió i Adhesius de la Universitat d’Alacant han desenvolupat un adhesiu innovador capaç de pegar-se a la pell amb una lleugera pressió. A més d’oferir una gran tolerància, aquest nou poliuretà -material plàstic- no deixa residus i pot ser retirat sense dolor refredant lleugerament la zona.

Biocompatible i transparent, aquest avanç en el sector dels biomaterials està pensat per a productes mèdics encara que també té unes propietats excel·lents per a l’etiquetatge i el transport de mercaderies o aliments refrigerats.

«El nostre objectiu principal ha sigut desenvolupar un material semblant al de les tiretes o embenatges amb la propietat d’apegar-se a la temperatura de la pell, 37 °C aproximadament. En refredar-lo a temperatura ambient, 20-25 °C, s’elimina sense cap tipus d’esforç ni estirades», assenyalen els autors del nou adhesiu, els investigadors Mónica Fuensanta i José Miguel Martín. El gran potencial que té radica a evitar als pacients les molèsties habituals en desprendre embenatges i apòsits quirúrgics, mèdics… i fins i tot les tires musculars utilitzades en kinesioteràpia.

En el sector sanitari l’ús de poliuretà està molt estès per la gran compatibilitat que té amb els teixits humans, però el principal inconvenient d’aquest és l’escàs nivell d’enviscament que té. Gràcies al treball dels investigadors de la Universitat d’Alacant s’ha superat aquesta barrera i s’ha obtingut un adhesiu intel·ligent, sensible a la pressió i que pot ser adaptat a les necessitats d’aplicació en sectors diferents.

«Hi ha un bon nombre d’adhesius sensibles a la pressió en el mercat, però tots aquests requereixen d’additius. L’adhesiu desenvolupant a la UA no requereix de cap substància afegida, perquè l’estructura del poliuretà es determina a través de la seua formulació», expliquen els investigadors.

 

Característiques tècniques

La característica principal del material dissenyat en la UA és que variant lleugerament la composició i les condicions de síntesi s’obtenen adhesius amb uns índexs d’enviscament concrets que operen en uns rangs de temperatura curts i determinats. «Mitjançant unes formulacions senzilles hem sigut capaços de canviar el rang de temperatura en què es produeix el pegat», insisteix el director del Laboratori d’Adhesió i Adhesius, José Miguel Martín.

En concret, s’han optimitzat formulacions en rangs diferents. El primer, entre 10 °C i 39 °C, focalitzant el punt òptim d’adhesió a 37 °C, i una adhesió menor o nul·la a una temperatura inferior a 25 °C. Paràmetres ideals per al seu ús en contacte amb la pell en l’àmbit mèdic i farmacològic.

El segon, entre 5 °C i 20 °C, per a aplicacions especials com l’etiquetatge i el transport de mercaderies a temperatura ambient (aliments frescos, begudes,…). I, finalment, entre -10 °C i 5 °C, per al transport de mercaderies refrigerades.

«Molts dels productes que consumim habitualment han d’operar en condicions de temperatura molt concretes. El bon estat de l’etiquetatge pot ser un indicador que el paquet ha mantingut les condicions de temperatura preestablides al llarg del temps», destaca la investigadora Mónica Fuensanta.

 

Notícies relacionades:

El director del Laboratori d’Adhesius i Adhesió de la UA, premi a l’excel·lència investigadora per la Societat de Biomaterials de Romania

Desenvolupen un innovador procediment per al farciment i segellat de cavitats pleurals

La Universitat d’Alacant troba un material capaç d’autoreparar-se

Reproducir

Declaracions de José Miguel Martín

sobre el nou material adhesiu

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464