Saltar apartados

La defensora universitària reclama més reconeixement docent en els treballs de final de grau i de màster

La Universitat d’Alacant fa el Claustre amb l’informe de gestió del rector i de la defensora universitària

 

CLAUSTRE_UNIVERSITARI1 CLAUSTRE_UNIVERSITARI2

 

Alacant. Dimecres, 28 de novembre de 2018

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar ha presidit el Claustre en què ha presentat l’informe de gestió i ha fet un ampli recorregut per la situació actual de la Universitat d’Alacant. En la seua intervenció ha assenyalat el progrés del Pla Estratègic «UA40 2014-109» que compta amb una execució que supera el 67% de les actuacions en l’any 2017.

Palomar ha destacat els 5 segells internacionals de qualitat lliurats per l’ANECA a la UA als graus d’Enginyeria Civil, So i Imatge en Telecomunicacions, Enginyeria Química, Enginyeria Informàtica i Enginyeria Multimèdia. També ha fet referència a l’elaboració d’un model d’avaluació de l’activitat docent del professorat que «facilitarà l’accés als cossos docents universitaris i la reacreditació de les titulacions».

En matèria de Responsabilitat Social i Igualtat, el rector ha posat en valor el I Pla de Responsabilitat Social, el III Pla d’Igualtat o el programa d’Estudis Propis Especialista en «Competències personals i laborals en entorns d’ocupació amb suport» dirigit a joves amb discapacitat intel·lectual i finançat per l’ONCE i la UE.

L’informe de gestió del rector també ha incidit en la inserció laboral dels estudiants amb «quasi 8.000 alumnes que han fet pràctiques en empreses», diferents accions de formació com el programa Millora en la Teua Inserció Laboral o Factoria de Desenvolupament. També ha destacat el programa 100 estudiants 20 empreses, IDAY o la Marató d’Ocupació i Emprenedoria, en què participen més de 3.000 estudiants i 43 empreses en la darrera edició.

També ha fet referència als fons captats l’any 2017 per a projectes d’investigació, un total de 15’21 milions d’euros en un total de 849 projectes regionals, nacionals i europeus. En aquest camp també ha parlat del programa propi de foment l’I+D+I per a «incorporar i formar personal investigador, potenciar la internacionalització i la competitivitat de la investigació de la UA» entre altres, amb un pressupost d’1’8 milions d’euros.

El Parc Científic també ha format part de l’informe i ha servit per a destacar les 16 empreses de perfil innovador que en formen part, 10 d’aquestes empreses de base tecnològica creades a partir d’investigacions fetes a la Universitat d’Alacant. També s’ha referit als espais de la zona d’ampliació de la UA amb naus de suport licitades, el Centre d’Incubació d’Empreses, també licitat i l’edifici de Creació d’Empreses que es troba pendent de començar les obres.  

Pel que fa a infraestructures i serveis, l’informe recollia la urbanització del Parc Científic, la posada en marxa del campus d’Alcoi, la modernització de l’aire condicionat dels edificis de la UA, l’estudi i l’adaptació del Col·legi Major en Facultat de Ciències de la Salud i Laboratoris de Robòtica o els edificis 24, pavelló d’Alumnat i Jorge Juan (Relacions Internacionals), que s’han posat en ús una vegada remodelats.

També la presència internacional de la UA ha format part de la intervenció del rector davant del Claustre, on ha destacat els 130 països amb presència real de la universitat i l’augment de la mobilitat tant d’estudiants com PDI i PAS.

En matèria de llengües, el rector, Manuel Palomar, ha assenyalat que la docència en valencià ja ha arribat al 7’88 per cent, en anglès al 7’38, mentre que en castellà es troba en el 81’5. Un 22’24 per cent d’estudiants han rebut docència en valencià i un 22’71 en anglès, almenys en una assignatura, durant el curs passat.

 

Defensora Universitària

La defensora universitària, Cecilia Gómez, ha explicat davant del Claustre de la Universitat d’Alacant l’informe de la gestió de l’oficina que dirigeix en què ha destacat que el passat curs s’han vist reduïdes les queixes presentades «i això obeeix principalment que en el curs 16-17 van finalitzar els plans d’estudi antics, fet que va generar un augment significatiu».

En total, durant el curs 2017-18 s’han presentat un total de 238 sol·licituds d’actuació    –189 consultes i 49 queixes–. Els estudiants són el col·lectiu més prolífic en aquest camp on acaparen el 82,4 per cent de les actuacions, per un 13 del PDI i un 1’7 del PAS, el restant 2’9 correspon a l’apartat «altres».

Gómez ha explicat que la major part de les actuacions finalitzen de forma satisfactòria per a la persona que ha demanat l’actuació, en el cas dels estudiants en un 58 per cent de les ocasions i del personal docent i investigador, en un 70 per cent. Es tracta de queixes o actuacions relacionades principalment sobre baremació, revisions o organització docent en el cas dels estudiants i d’avaluació o organització en el cas del PDI.

La Defensora Universitària també ha fet algunes recomanacions en relació, per una banda a la «justificació de les activitats formatives no recuperables» i per altra a la «càrrega docent que suposa la tutorització dels TFM i TGM». Gómez ha reclamat una «revisió del reglament d’avaluació dels aprenentatges de la UA per a tractar d’establir un màxim en quant al percentatge que suposen les activitats formatives no recuperables en l’avaluació global d’una assignatura” i també ha reivindicat davant el Claustre de la UA, que «s’incremente el reconeixement docent assignat a la tutorització de les assignatures de Treball de Final de Grau i de Màster, així com a la participació del professorat en els tribunals d’avaluació corresponents».

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464