Saltar apartados

L'Arxiu de la Democràcia rep el fons històric del Moviment d'Objecció de Consciència

La Universitat d’Alacant incorpora el material procedent de vuit donants particulars i dels dos col·lectius MOC que encara es mantenen actius amb l’objectiu de fer-lo públic i accessible a través del seu inventari, catalogació i digitalització

 

ARXIVE_OBJECTORS_CONSCIENCIA1
ARXIVE_OBJECTORS_CONSCIENCIA2
ARXIVE_OBJECTORS_CONSCIENCIA3
ARXIVE_OBJECTORS_CONSCIENCIA4

 

Alacant. Dijous, 11 d'octubre de 2018

La història del moviment pacifista i d’objecció de consciència a Alacant, València i Castelló entre el 1971 i el 2002 –els anys del consell de guerra a la primera persona que es va negar a incorporar-se a files per motius polítics i el de la fi del servei militar obligatori– es resumeixen en una cinquantena de caixes que contenen tot el material d’una època cabdal de la nostra història recent i que, des de la setmana passada, es troben a la seu de l’Arxiu de la Democràcia a la Universitat d’Alacant.

Al seu interior, ara esperant fer l’inventari, catalogació i digitalització dels fons, es troba documentació original; cartells, revistes i fotografies amb imatges com les de la marxa per la pau celebrada al Saler de València, campanyes contra els joguets bèl·lics, de manifestacions, o de processos judicials; publicacions com ara El Caracol (boletín desorientador del MOC), En pie de paz o La puça i el general; gravacions sonores i audiovisuals; dossiers de campanyes de suport a processos judicials i projectes per a regular el moviment d’objecció de consciència, a més de quatre llibres d’actes del MOC, que, malgrat ser una organització il·legal, prenia acta de les seues reunions i debats.

Tot aquest material, acumulat al llarg dels anys, ha trobat la voluntat dels seus propietaris de fer-ne un ús social i apostar per la divulgació. La cinquantena de caixes que han arribat a la Universitat d’Alacant provenen de vuit donants particulars, Santiago Almiñana, Jesús Eduard Alonso, Josep Tarrassó, Josep Francesc Blai, Pasqual Pastor, Rafael Rodrigo, Josep Antoni Tomàs i Francesc Garcia Barberà, i els dos col·lectius MOC que encara perviuen, el grup Tortuga d’Elx-Alacant i Antimilitaristes-MOC de València.

La iniciativa de crear l’Arxiu Històric del Moviment d’Objectors de Consciència al País Valencià naix l’any 2017 en una trobada de veterans i joves antimilitaristes a Llíria i va prendre forma en una reunió al si de l’Arxiu Històric de Gandia el passat 23 de juny, on es van començar a recollir els fons dispersos per tal de donar forma a un arxiu del MOC que aplegara els fons conservats i a partir del qual es puguen plantejar processos d’investigació i anàlisi, així com la digitalització, difusió i aprofitament a través del web i altres mitjans.

No va ser fins al mes de juliol quan es va decidir que la seua destinació final seria la Universitat d’Alacant, en una reunió entre representants del MOC i la directora de l’Arxiu de la UA, Mercedes Guijarro, i l’arxiver Jesús Alonso. L’arrelament i dimensions del projecte de l’Arxiu de la Democràcia i l’equip de professionals que hi treballa ofereixen garanties per a la correcta descripció i difusió de  l’arxiu de nova creació.

 

Arxiu de la democràcia

L’Arxiu de la Democràcia és una iniciativa de la Universitat d’Alacant, l’objectiu principal de la qual és recollir els fons documentals escrits, gràfics i sonors de persones o entitats destacades en el món de la política, la cultura o l’economia alacantines, especialment des del final del franquisme fins als nostres dies. Amb això es pretén assegurar la conservació de la memòria documental de la transició política i consolidació de la democràcia a Alacant i, a través dels processos de catalogació i digitalització, fer-la accessible als especialistes i al públic en general. L’Arxiu de la Democràcia també persegueix estimular el coneixement de la nostra història a través d’accions divulgatives i publicacions i contribuir així a l’enfortiment d’una memòria col·lectiva cívica i democràtica. Es tracta d’un projecte obert a la participació dels ciutadans, que es nodreix de les donacions d’arxius i publicacions.

El projecte va entrar en funcionament el gener del 2004, si bé amb anterioritat la Universitat d’Alacant ja havia rebut les donacions dels fons documentals de l’exdiputat Manuel Alcaraz Ramos i del primer conseller de Cultura, exsenador i exvicepresident del Congrés dels Diputats Josep Bevià Pastor. L’Arxiu de la Democràcia disposa en l’actualitat de més de 112 subfons de gran interès, en què destaquen les col·leccions d’adhesius, fullets, audiovisuals, revistes i cartells del període de la transició democràtica a les comarques d’Alacant.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464