Saltar apartados

Una firma d'inversió compromet 16 milions d'euros per a l'EBT de la Universitat d'Alacant BioFlyTech

Moira Capital Partners impulsa d’aquesta manera una de les majors companyies europees de fabricació de proteïna animal a partir d’insectes

S’instal·larà una planta de producció de biomassa de larves en aquesta zona, amb capacitat per a processar 9.000 tones anuals de subproductes vegetals d’una manera eficient i ambientalment sostenible

 

Adult_Hermetia_IllucensAlacant. Dimarts, 4 de setembre de 2018

Moira Capital Partners, signatura d’inversió liderada per Javier Loizaga, s’uneix al prestigiós entomòleg espanyol i investigador de la Universitat Alacant, Santos Rojo, i compromet una inversió de 16 milions d’euros en BioFlyTech. Aquesta empresa està especialitzada en la cria artificial controlada d’insectes per a la conversió d’aquests en proteïnes i greixos d’alta qualitat, i té com a objectiu convertir-la en una de les majors companyies europees de producció industrial d’insectes. Es tracta de la més potent aposta duta a terme en aquest sector emergent a Espanya.

BioFlyTech és una EBT (Empresa de Base Tecnològica), nascuda a la Universitat d’Alacant i situada en el Parc Científic d’Alacant, té un coneixement de cria artificial d’insectes únic adquirit després de més de 20 anys d’investigació. Fundada l’any 2012 pel professor de la UA Santos Rojo i el seu equip d’investigació, la companyia rep així el suport necessari per a convertir-se en el major productor espanyol de proteïnes d’insecte, que, d’acord a la normativa vigent, estaran dirigides a convertir-se en un ingredient essencial (proteïna animal) dels pinsos per a peixos de piscifactories, substituint o complementant les farines de peix, fins ara difícilment substituïbles.

En concret, BioFlyTech s’ha especialitzat en la cria artificial de diferents tipus d’insectes dípters i en particular amb la mosca soldat negra (Black Soldier Fly). Es tracta d’un dels insectes amb més potencial per a la seua producció industrial a causa de l’enorme capacitat de reproducció que té, la rapidesa en el creixement, la capacitat per a processar una increïble gamma de subproductes i l’elevat percentatge de proteïna d’alta qualitat que produeix. Aquesta espècie no pica ni està involucrada en la transmissió de cap tipus de malaltia a l’ésser humà, animals o plantes.

 

Fases inversió

Moira Capital aportarà, en una primera fase, 6 milions d’euros a BioFlyTech per a construir i posar en marxa la planta més gran a Espanya de producció industrial d’insectes que té prevista una producció de quasi mil tones anuals de proteïna d’insecte. A més, la planta tindrà una capacitat de processament d’unes 9.000 tones de residus vegetals.

Després d’aquesta primera fase, la firma farà una segona ampliació de capital de 10 milions d’euros, amb la qual, l’any 2019, Moira aconseguirà el 80% del capital de BioFlyTech, amb l’objectiu d’invertir en la construcció de noves plantes industrials i instal·lacions de cria de larves. Això permetrà, en un termini de 6 anys, la producció de més de 20.000 i 5.000 tones de proteïna i grassa animal d’alta qualitat respectivament. La destinació principal d’aquestes serà la seua utilització en aqüicultura, que tindran així un nou ingredient que la seua traçabilitat, homogeneïtat i alt contingut proteic són molt valorats. El mercat de les piscifactories suposa a dia d’avui més del 50% del peix consumit a nivell mundial i té en les farines de peix de les seues dietes un factor limitatiu per la creixent escassetat, volatilitat, qualitat decreixent i cost. D’aquesta manera, BioFlyTech espera aconseguir unes vendes aproximades d’uns 40 milions d’euros l’any 2024.

Pel que fa a això, Javier Loizaga, president de Moira Capital Partners, comenta que “es tracta d’una oportunitat d’inversió única en el sector emergent de les farines proteiques i greixos a partir d’insectes, cridat a ser clau en l’alimentació animal del futur”.

Segons dades de la FAO, es preveu que l’any 2050 el planeta tinga almenys 9.500 milions d’habitants, una densitat poblacional desconeguda que ens enfrontarà a nous reptes en el nostre sistema d’alimentació basat en l’agricultura, l’aqüicultura i la ramaderia terrestre. Això ha fet que la producció massiva d’insectes es plantege com una nova forma de ramaderia innovadora, amb una capacitat per a proporcionar els ingredients essencials per a la nutrició animal tradicional, i així fer front a les necessitats ingents de proteïna animal que faran falta en el planeta segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). De fet, aquest organisme internacional fa temps que impulsa la introducció dels insectes en l’alimentació animal per a millorar la seguretat alimentària davant del previsible creixement demogràfic, ja que aporten una solució sostenible i d’un alt impacte econòmic, social i ambiental.

“Entre els avantatges que té la tecnologia que proposa BioFlyTech està la transformació de residus i subproductes de la indústria agroalimentària en una nova font de proteïnes i altres components de valor afegit. L’objectiu és contribuir amb una enorme eficàcia a l’optimització de recursos i a la reducció o eliminació de la problemàtica associada a la producció ramadera tradicional com l’ús de l’espai, la despesa d’aigua, la producció de gasos hivernacle, etc.”, explica el professor de la Universitat d’Alacant, Santos Rojo.

La companyia es troba en negociacions avançades amb productors de diferents tipus de subproductes i residus agrícoles, tant nacionals com internacionals, que proveïsquen del medi de desenvolupament necessari per a l’alimentació de les larves. D’aquesta forma es potencia l’economia circular i es contribueix a la valorització d’aquests.

Larvae_BSF3

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464